Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Mijn Syrische 'buren' bouwen een nieuw bestaan op in Nederland

Door Joanne Nihom - 

4 juli 2022

2021 CVI website (21)

Het pas geopende Syrische restaurant Hind Cooking in Amsterdam

Afgelopen week was ik voor een boodschap in het Arabische buurdorp, toen ik in gesprek raakte met een man. Hij vertelde me dat zijn jongste dochter afgelopen jaar in het ziekenhuis had gelegen. Naast haar lag een 16-jarig meisje uit Syrië. Hij en zijn vrouw ontdekten dat het meisje helemaal geen familie meer had en moederziel alleen was.

“Het was gelijk duidelijk voor ons. We hadden er even een tweede dochter bij”, vertelde hij me. “Drie keer per dag bezochten we beide meisjes en namen we eten voor ze mee. Ze werd onderdeel van ons gezin. Tot het moment kwam dat ze beter was en terug moest naar Syrië. Ze heeft ons telefoonnummer en wij dat van haar. We hebben een keer van haar gehoord, maar ze vertelde toen al dat het bijna onmogelijk was om contact te hebben. Als ze er in Syrië achter komen dat ze contact onderhoudt met mensen in Israël, kan ze een hoge straf krijgen.”

Syrische 'buren'

Terwijl hij me dit vertelde, moest ik denken aan Hind Wazan en Mahmoud Mobayed. Ik ontmoette ze jaren geleden in Nederland, via een vriendin. Het klikte gelijk. We waren ooit ‘buren’. Tenminste, zo zagen we dat. Zij zijn Syrische vluchtelingen en Israël is het buurland. Sinds 2015 wonen ze in Nederland, samen met hun vier kinderen. Hind en Mahmoud zijn de liefste mensen die je je maar kan voorstellen. Ze vertelden me bij onze eerste kennismaking over het ooit prachtige mooie Syrië waar ze zijn opgegroeid. Over hun Joodse buren en vrienden en hoe iedereen daar toen samenleefde in vrede.

Ze hebben het sinds ze in Nederland wonen niet makkelijk gehad. Hun integratie was een uitdaging. Uit hun verhalen maakte ik op dat vreemdelingen niet altijd zo hartelijk worden ontvangen in ons kikkerland. Ze hadden er begrip voor, dat wel. Ze begrepen dat het voor Nederlanders ingewikkeld is, al die mensen uit andere landen. Maar de situatie in Syrië was niet hun schuld. Zij wilden een nieuw bestaan opbouwen. “Voor onze kinderen”.

Door hard te werken, door te zetten en nooit op te geven, is het ze gelukt. Sinds een aantal maanden hebben ze een restaurantje in Amsterdam. Daar verkopen ze heerlijke Syrische gerechten en dranken, ‘homemade’. Om mee te nemen en thuis van te genieten.

Al het lekkers bereid met heel veel liefde.

Het Syrische restaurant Hind Cooking is te vinden in de Amsterdamse Jordaan, in de Tweede Egelantiersdwarsstraat 28.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda