Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Mijn baantje lijkt soms een groot schaakspel

Door Opperrabbijn Binyomin Jacobs - 

8 november 2021

Event Honorair Consul Nijkerk_WJB_9772_©willemjandebruin_WEB

Opperrabbijn Jacobs

Terug naar afgelopen donderdag 4 november! Na eindelijk weer mijn snel-wandeling te hebben gedaan, gingen wij naar Nijkerk voor de officiële installatie van Roger van Oordt tot honorair consul van Israël. Een geweldige happening.

Honderden aanwezigen, allemaal echte christelijke vrienden van Israël.  Uiteraard waren er ook velen uit de Joodse gemeenschap om te tonen hoezeer de inzet voor Israël door Roger en zijn organisatie wordt gewaardeerd. Ik was een van de uitverkorenen die de kersverse consul mocht toespreken en hem mocht feliciteren. Maar, tegendraads als ik soms kan zijn, heb ik Roger niet gefeliciteerd, maar heb ik Israël en de Joodse gemeenschap van harte mazzeltov gewenst. Zo’n honorair-consul te mogen hebben is winst voor Israël en voor Joods Nederland.

Schaken

Ondertussen kwam bij mij mijn schaaktalent weer boven. Ooit, als middelbare scholier, heb ik meegespeeld aan schaaktoernooien. Ik herinner me nog een enorm groot toernooi in een of ander gebouw aan de Mauritskade in Amsterdam. Ik herinner me zelfs nog hoe ik daar een tegenstander ternauwernood heb weten te verslaan. Voor het klassieke schaakspel heb ik geen tijd meer, maar ik schaak wel bijna voortdurend. De laatste dagen heb ik simultaan gespeeld met vijf tegenstanders. Voor mijn gevoel heb ik drie van de vijf gewonnen, met tegenstander nummer vier werd het pad en spel nummer vijf lijkt nog lang niet beslecht. Het vreemde is dat als ik nu zou moeten schrijven om welke vier partijen het ging, dat ik dan als het ware diep moet gaan graven in mijn geheugen, terwijl de spelen net klaar zijn. De schaakpartij die nog gaande is, zit vooraan in mijn geheugen met alle zetten en zelfs de meest kleine details.


Roger van Oordt, honorair consul van Israël: mazzeltov!

Dit zegt iets over mijn persoon. Tijdens het schaakspel ben ik de alertheid zelve, verplaats de stukken zorgvuldig en nooit overhaast, en ben volledig inzetbaar. Maar als het spel voorbij is, is het voor mij echt voorbij en zal ik niet gauw mijn tegenpartij als tegenpartij blijven beschouwen. Dat ik af en toe (en vaker af dan toe!) in een schaakspel beland, is normaal. Sterker nog: als er geen tegenstander is, moet ik me zorgen maken en me afvragen of ik nog wel goed bezig ben.

Ook Christenen voor Israël schaakt heel wat af. Ze mogen zich verheugen op vele tegenstanders, uiteraard uit de anti-Israëlkring die ook in de christelijke gemeenschap groeiend aanwezig is. En toch zetten ze door, deinzen voor niets en niemand terug en blijven pal achter, voor en naast Israël staan. Zij zijn onze echte vrienden! Roger van Oordt, honorair consul van Israël: mazzeltov!

Lees het dagboek

van de opperrabbijn

Jacobs website

De auteur

Opperrabbijn Binyomin Jacobs

Opperrabbijn Binyomin Jacobs werd in 1949 in Amsterdam geboren. Hij staat bekend als een bruggenbouwer en is een veelgevraagd spreker.

Doneren
Abonneren
Agenda