Sluiten

Zoeken.

Met de bus

Door Joanne Nihom - 

9 januari 2023

2022 Website CVI (1)

Een Mercedes-bus uit 1982. (Foto: The Egged History Center)

Het was zo’n veertig jaar geleden. Ik stap in het noorden van Israël op de bus, terug naar Tel Aviv waar ik logeer. Als ik mij door de passagiers heen heb geworsteld, de bus is helemaal vol, ontdek ik dat ik nog niet betaald heb en dat het ook niet is opgemerkt door de chauffeur.

Ik zie geen kans om in de drukte helemaal naar voren te lopen. Dus vraag ik aan de jongeman die naast me zit hoe ik het moet oplossen. ‘Niets aan de hand’, zegt hij lachend, ‘Geef je geld aan degene die voor je zit, en die zal het doorgeven aan de volgende. Uiteindelijk zal het bij de chauffeur terecht komen.’ Op mijn opmerking ‘Maar ik heb het niet gepast’, reageert hij met: ‘Wacht maar af, dat komt helemaal goed.’

Israël bestaat dit jaar 75 jaar en dat wordt op allerlei manieren gevierd. Het busbedrijf Egged maakte een overzichtstentoonstelling van de geschiedenis van de Israëlische autobus. Meer dan zestig bussen werden hiervoor gerenoveerd. Van een grote vrachtwagen van het Britse leger uit de Eerste Wereldoorlog tot de moderne bus met airconditioning van vandaag.

De bus is het meest gebruikte middel van vervoer in Israël. De bussen rijden regelmatig, zijn bijna altijd op tijd en de infrastructuur van het land is in 75 jaar enorm uitgebreid. De kaartjes zijn niet duur en digitaal te koop of op het vliegveld te verkrijgen. Let op: tijdens de sabbat en de Joodse feestdagen rijden de bussen niet of nauwelijks.

Oh ja …  en mijn wisselgeld kreeg ik terug. Via dezelfde weg, de chauffeur gaf het door naar achteren, samen met mijn buskaartje. Wat een service!

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda