Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Meester in psychologische oorlogsvoering

Door Renske Lankman - 

2 december 2023

Psychologische oorlog israel

Een helikopter van het Israëlische leger brengt vrijgelaten Israëlische gijzelaars terug naar Israël. Foto: Yossi Aloni/Flash90

In een oorlog wordt gewoonlijk niet alleen fysiek, maar ook psychologisch geweld gebruikt. Je kunt wel stellen dat Hamas deze laatste vorm van geweld tot in de puntjes beheerst.

Enorme impact

Psychologische oorlogsvoering heeft altijd een enorme impact op mensen. Misschien is deze vorm van geweld nog krachtiger dan ‘gewoon’ fysiek geweld, omdat mensen zich niet kunnen verdedigen tegen psychologisch geweld. Het doel van psychologische oorlogsvoering is de emoties, het gedrag en de meningen van de vijand te beïnvloeden. Dit geweld leidt tot gevoelens van angst en hopeloosheid.

De gijzelaars in Gaza zijn een belangrijk onderdeel van Hamas’ psychologische spel met Israël. Eerst probeerde Hamas Israël psychologisch kapot te maken door tientallen Israëliërs te gijzelen en voor lange tijd vast te houden, zonder dat familieleden en vrienden enig idee hadden (én hebben) van hun toestand. De grote onzekerheid en angst die hierop volg(d)en, zijn een duidelijk vorm van psychologisch geweld.

Ondraaglijke spanning

Maar Hamas zou Hamas niet zijn om dit geweld ook te blijven uitvoeren tijdens de vrijlatingen van de gijzelaars. Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld besloot Hamas opeens om de vrijlating te vertragen, omdat Israël zich niet aan de overeenkomst zou houden. Het gevolg? Familieleden en vrienden die in ondraaglijke spanningen zaten, omdat ze zich opeens moesten afvragen of ze hun geliefden die dag wel in de armen zouden sluiten.

Daarnaast laat Hamas zelden hele families vrij. Zodat er aan de ene kant enorme blijdschap is wanneer een familielid wordt vrijgelaten, maar aan de andere kant er nog steeds angst en zorgen zijn om die ene gegijzelde broer, of dochter, of vader, of opa.

Het is verschrikkelijk om te moeten vaststellen dat Hamas een meester is in psychologische oorlogsvoering en de impact hiervan op Israël is groot. Tegelijkertijd heeft de afgelopen tijd ons ook laten zien hoe veerkrachtig het volk van Israël is. En kunnen we óók met vreugde vaststellen: Am Yisrael Chai!

renske lankman

De auteur

Renske Lankman

Renske heeft Midden-Oostenstudies gestudeerd, waaronder vier maanden aan de Ben Gurion Universiteit in Beer Sheba. Op dit moment is ze bezig met haar master Religie, Conflict en Globalisering.

Doneren
Abonneren
Agenda