Sluiten

Zoeken.

Media missen waar het werkelijk om gaat bij rellen Palestijnen op Tempelberg

Door Emanuel Miller - 

10 mei 2021

artikel

Israëlische veiligheidstroepen en demonstranten tijdens de rellen vandaag. Foto: Flash90

Duizenden moslimgelovigen scandeerden vrijdag gewelddadige leuzen terwijl ze rellen schopten op de Tempelberg, de heiligste plaats van het Jodendom en tevens de locatie van de Al-Aqsa Moskee, de op twee na heiligste plaats van de islam. Meer dan 200 Palestijnen en 17 Israëlische politieagenten raakten gewond bij de botsingen. Maar dat was niet hoe de media over het verhaal berichtten. Als je de verslagen van de nieuwsagentschappen leest, zou je geneigd zijn te denken dat de Palestijnse gelovigen ernstig werden mishandeld door de hardhandige Israëlische veiligheidstroepen. Een dergelijke voorstelling van zaken is niet alleen een verdraaiing van de feiten, maar vertroebelt ook het grotere plaatje.

Weggelaten uit de berichtgeving: Palestijnse strijdkreten

"Ya Qassam, Ya Habib/Bombardeer, bombardeer, Tel Aviv."

Dat waren de woorden op de lippen van niet honderden, maar duizenden Palestijnen, die zich op de Tempelberg hadden verzameld ter gelegenheid van de laatste vrijdag van de maand Ramadan. Dit waren niet de enige gewelddadige woorden die werden gehoord: daarnaast klonk het bekende oude liedje: "Met onze ziel, met ons bloed, zullen wij u verlossen, Al Aqsa".

Misschien wel het meest flagrante dat we tegenkwamen, kwam voor in een artikel, waarin gezangen werden genoemd - maar alleen die van een kleine groep Joodse extremisten in de afgelopen weken. De Arabische gezangen die door duizenden moslimgelovigen werden gezongen tijdens de botsingen van vrijdagavond, werden niet vermeld.

Simplistische framing 'Sheikh Jarrah Land Conflict'

De afgelopen dagen heeft een juridisch debat over het lot van een paar eigendommen in de Shimon HaTzaddik/Sheikh Jarrah buurt in Oost-Jeruzalem internationale krantenkoppen gehaald. Hoewel het duidelijk is dat deze kwestie door de relschoppers in Jeruzalem als aanleiding wordt aangehaald, hebben de media het verhaal zozeer versimpeld dat de Palestijnse onverdraagzaamheid in feite wordt genegeerd.

Een artikel van de NOS dat na de rellen van vrijdagavond werd gepubliceerd, is daar een perfect voorbeeld van. Het begon met het vermelden van het aantal gewonden en het vermelden van de wapens die door beide partijen werden gebruikt, waardoor de indruk werd gewekt dat het "moedige" Palestijnse underdogs waren die het opnamen tegen brutaal Israëlisch veiligheidspersoneel:

“Ten minste 163 Palestijnen en zes Israëlische politieagenten zijn gewond geraakt bij botsingen in Jeruzalem, zeggen Palestijnse medici en de Israëlische politie. De meesten raakten gewond bij de Al-Aqsa moskee, waar de Israëlische politie met rubber kogels en verdovingsgranaten schoot terwijl Palestijnen stenen en flessen gooiden."

In de volgende alinea wordt de kwestie geplaatst tegen de achtergrond van een andere:

De spanningen zijn opgelopen vanwege de mogelijke uitzetting van Palestijnen van land dat wordt opgeëist door joodse kolonisten."

Dat is alles. Geen woord over de recente trend van niet-uitgelokte aanvallen door Palestijnen op Joodse Israëli's; geen woord over de onophoudelijke ophitsing door Palestijnse politici, religieuze leiders en media; en ook geen woord over het feit dat de frequentie van Palestijns terrorisme eigenlijk altijd toeneemt tijdens de Ramadan.

Lees gratis

Israël Aktueel

Palestijns geweld gebagatelliseerd

Een ander schijnbaar ongemakkelijk feit dat door de media wordt genegeerd, is dat Palestijnse relschoppers grote stenen naar de Tempelberg hebben gebracht en deze in de Al Aqsa Moskee hebben verstopt. Op video's van de botsingen is ook te zien hoe Palestijnen vuurwerk als wapens gebruiken, waardoor de Israëlische grenspolitie gedwongen wordt schilden te gebruiken om zichzelf te beschermen. Het lijkt er ook op dat lasers werden gebruikt om de agenten af te leiden en te desoriënteren.

Niet vermeld: de Palestijnse machtsstrijd

Voor misschien wel de allereerste keer wapperden er dit weekend honderden Hamas-vlaggen op de Tempelberg. De terroristische organisatie die de Gazastrook regeert, is toegewijd aan de vernietiging van Israël en is duidelijk bezig Jeruzalem binnen te dringen. De vlaggen zouden voor zichzelf moeten spreken, gezien het feit dat ze een groep vertegenwoordigen die genocide wil plegen. Maar er is nog een andere kant aan deze gebeurtenis.

Zoals alom werd verwacht, heeft president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit onlangs de parlementsverkiezingen geannuleerd die oorspronkelijk gepland waren voor 22 mei. Sindsdien zijn de spanningen opgelopen tussen de Fatah-factie van Abbas, die in wezen de Westelijke Jordaanoever zonder mandaat bestuurt, en Hamas. Als reactie daarop heeft Hamas de opruiing tegen de Joodse staat opgevoerd in wat veel analisten opvatten als het beïnvloeden van de publieke opinie.

Helaas wordt het publiek stelselmatig gedetailleerde, genuanceerde berichtgeving onthouden over dit al vijftien jaar durende intra-Palestijnse conflict. Het heeft geleid tot fundamentele misvattingen over de relatie tussen Israël en de Palestijnen en ook tussen de Palestijnen onderling. In dit geval is het resultaat duidelijk: Het publiek wordt weer verkeerd geïnformeerd over wat werkelijk de oorzaak is van de jongste escalatie van geweld in Jeruzalem.

Dit artikel is vertaald vanuit het Engels. Originele bron:  https://honestreporting.com/media-miss-real-story-as-palestinians-riot-on-temple-mount/

Helaas wordt het publiek stelselmatig gedetailleerde, genuanceerde berichtgeving onthouden over dit al vijftien jaar durende intra-Palestijnse conflict.

Anonieme auteur man

De auteur

Emanuel Miller

Doneren
Abonneren
Agenda