Sluiten

Zoeken.

Komt er vrede in het Midden-Oosten na de overeenkomst in Washington?

Door Yochanan Visser - 

18 september 2020

vrede washington

Getekende vredesakkoorden tussen Israël en de VAE en Bahrein. Foto: Avi Ohayon/Flash90

Deze week werden op het gazon van het Witte Huis in Washington twee nieuwe vredesakkoorden tussen Israël en Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten getekend.

Nieuwe raketaanvallen

De vredesovereenkomsten werden door vrijwel iedereen historisch genoemd, maar men dient zich daarbij te bedenken dat dit niet het begin van een bredere vrede in het Midden-Oosten zal zijn. Om dit te onderstrepen werden tijdens de plechtigheid vanuit Gaza dertien raketten op de Zuid-Israёlische steden Ashkelon en Ashdod afgevuurd.

De meeste van deze raketten werden onderschept, anderen vielen in zee of open velden. Later, na een tweede salvo in de nacht van dinsdag op woensdag, werd duidelijk dat Iran opdracht had gegeven om de raketten te lanceren.

Bekijk onze

publicaties

De beweegredenen van Bahrein

De Bahreinse Minister van Binnenlandse Zaken Rashid al-Khalifa maakte tijdens de plechtigheid op het Witte Huis duidelijk dat de dreiging van Iran voor Bahrein een voorname reden was geweest om een vredesakkoord met Israёl te sluiten.

"Het normaliseren van de banden met Israël beschermt de belangen van Bahrein en versterkt zijn strategisch partnerschap met de Verenigde Staten, te midden van een voortdurende dreiging van Iran", zei al-Khalifa, die eraan toevoegde dat het besluit om de betrekkingen met Israël te normaliseren niet mag worden gezien als het opgeven van de Palestijnse zaak. Het is om de veiligheid en economische stabiliteit van Bahrein te versterken.

Bahrein is een land met een sjiitische meerderheid dat wordt geregeerd door een soennitische elite. Israël en Bahrein hadden al meer dan twintig jaar geheime betrekkingen en werkten samen tegen gemeenschappelijke bedreigingen. Dat legde professor Eli Podeh van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem uit in een artikel voor de Hebreeuwse nieuwssite Walla deze week.

Podeh herinnerde zich hoe koning Hemed zijn Minister van Binnenlandse Zaken al vele jaren geleden vertelde dat hij moest stoppen met het gebruik van de term ‘zionistische entiteit’ of ‘vijand’ wanneer hij over Israël sprak.

De vredesovereenkomsten werden door vrijwel iedereen historisch genoemd, maar men dient zich daarbij te bedenken dat dit niet het begin van een bredere vrede in het Midden-Oosten zal zijn.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Met het tekenen van de vredesakkoorden tussen Israёl en de twee Arabische Golfstaten is het Arabisch-Israëlische conflict feitelijk beëindigd. Het is nu wachten op Saoedi-Arabiё, Oman en een aantal andere moslimstaten. Naar verwachting zullen zij op niet al te lange termijn het voorbeeld van Bahrein en de VEA gaan volgen.

De Palestijnse Minister voor sociale Zaken, Ahmed Majdalani, vertelde KAN-radio in Israёl dat de Palestijnse Autoriteit verwacht dat ook de moslimlanden Soedan, Comoros, Mauritanië en Djibouti vredesakkoorden met Israёl zullen tekenen en officiёle relaties met de Joodse staat zullen aanknopen.

Geen van deze landen is ooit betrokken geweest bij oorlogen tegen Israёl, al heeft Soedan lange tijd Iran toegestaan om wapens via haar grondgebied naar Hamas in Gaza te smokkelen. Israёl had al twee vredesovereenkomsten met Egypte en Jordanië, maar deze overeenkomsten zijn nooit omgezet in volledig normale betrekkingen tussen de landen vanwege het voortdurende conflict met de Palestijnse Arabieren.

Een warme vrede

In het geval van Bahrein en de VEA zal er wel sprake zijn van een zogenaamde ‘warme vrede’ zoals nu al duidelijk is geworden door de bereidheid van beide staten om volledige economische betrekkingen met Israёl aan te knopen en door het toestaan van Israëlisch toerisme en vliegverkeer naar Abu Dhabi, Dubai en Bahrein.

Er zijn al geruime tijd Israёlische zakenlieden in deze Golfstaten en zelfs Joodse gemeenschappen die godsdienstvrijheid hebben.

Met het tekenen van de vredesakkoorden tussen Israёl en de twee Arabische Golfstaten is het Arabisch-Israëlische conflict feitelijk beëindigd.

Blijvende vijandigheid

In de rest van het Midden-Oosten blijft echter de vijandigheid tegenover de Joodse staat voortbestaan en wordt zelfs gewerkt aan de vernietiging van Israёl. De Palestijnse terreurbewegingen blijven werken aan wegen om het bestaan van Israёl te bedreigen. Hetzelfde geldt voor de Iraanse as, die landen als Syriё, Libanon, Yemen en Irak omvat.

Iran controleert grote delen van Syrië en gebruikt sjiitische milities in het land, waaronder de Libanese terreurgroep Hezbollah, om een grote strijdmacht op te bouwen onder de naam Golan Bevrijding Brigade.

Zoals we vorige maand zagen, weerhoudt zelfs een enorme interne crisis in Libanon Hezbollah er niet van om zijn oorlogszuchtige activiteiten tegen Israël voort te zetten en heeft het geen effect op de bereidheid van de organisatie om het Israëlische leger (IDF) aan te vallen.

Lees het dagboek

van de opperrabbijn

Israëlische luchtaanvallen

Als men tegenwoordig langs de noordelijke grens van Israël met Libanon toert, kan men nog steeds de voortdurende hoge staat van paraatheid zien van de IDF en ook die van de Israëlische luchtmacht (IAF), die voortdurend verkenningsvluchten boven Libanon maakt.

Bovendien valt de IAF 's nachts vaak doelen in Syrië aan die aan Iran zijn gerelateerd. Bijvoorbeeld vorige week, toen de raketproductiefaciliteit al-Safirah nabij de Syrische stad Aleppo werd geraakt door raketten. Het Israëlische bedrijf ImageSat International (ISI) gaf afgelopen zondag satellietbeelden vrij van de raketassemblagefabriek en zei in een verklaring dat cruciale elementen op de locatie werden geraakt door de Israëlische raketten.

ISI onthulde ook dat een eerdere Israëlische luchtaanval op een raketfaciliteit in de buurt van Khojir in Syrië in juni de productie van Iraanse raketten in Syrië tijdelijk had stopgezet.

Maandag zou de IAF naar verluidt opnieuw Iran-gerelateerde doelen hebben getroffen in Syrië, waarbij tien leden van sjiitische milities nabij de grensstad al-Bukamal aan de grens met Irak werden gedood. De nieuws site Middle East Monitor maakte als eerste melding van de aanval op al-Bukamal onder verwijzing naar het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR).

SOHR zei dat de nieuwe aanval nabij al-Bukamal in de oostelijke Syrische provincie Deir a-Zur de derde in een maand was. Het gebied staat al lange tijd onder Iraanse controle en maakt deel uit van de landbrug die Iran heeft aangelegd van Teheran naar de Golan Hoogvlakte.

Afgelopen zondag werden er in Irak bermbommen tot ontploffing gebracht op het moment dat konvooien van het Amerikaanse leger voorbijkwamen.

De situatie in Irak

Dan is er Irak dat een einde probeert te maken aan de aanwezigheid van zowel de Iraniërs als de Amerikanen. Het Pentagon kondigde deze week aan dat het de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het door oorlog verscheurde land zou gaan verminderen, een maatregel die al lang werd verwacht. Ongeveer 2.200 Amerikaanse troepen zullen nu uit Irak worden teruggetrokken.

De door Iran gesteunde milities provoceren de Verenigde Staten voortdurend door raketten te lanceren op de Amerikaanse ambassade in de zogenaamde Groene Zone van Bagdad. Afgelopen zondag werden er in Irak bermbommen tot ontploffing gebracht op het moment dat konvooien van het Amerikaanse leger voorbijkwamen.

De acties tegen het Amerikaanse leger in Irak hebben ook betekenis voor Israёl, omdat de Amerikaanse troepen en het Israёlische leger intens samenwerken tegen de opkomst van Iran in de Levant. Dit is het grondgebied dat zich uitstrekt van Noord-Irak, via Syriё naar Libanon, Israёl en West-Jordanië.

Vrede in het Midden-Oosten?

Dit alles vindt plaats terwijl de Iraniërs duidelijk maken dat ze nog steeds wraak moeten nemen voor de liquidatie van hun legendarische commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), Qassem Soleimani. Hij werd op 3 januari van dit jaar geliquideerd door een Amerikaans onbemand vliegtuig, kort nadat hij in Bagdad was geland.

De Amerikaanse nieuwssite Politico rapporteerde deze week dat er een Iraans complot ontdekt was om Lana Marks, de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika, te vermoorden. Marks onderhoudt zeer goede relaties met de Amerikaanse president Trump. Dit zou kunnen verklaren waarom Trumps reactie op de ontdekking van het complot om Marks te vermoorden ongekend scherp was.

De president waarschuwde de Iraniërs op Twitter dat elke aanval van Iran op de Verenigde Staten zal worden beantwoord met een aanval op Iran die 1000 keer groter zal zijn.

Dus is het Midden-Oosten een stap dichter bij vrede gekomen met de vredesverdragen tussen Israël en de Arabische Golfstaten? Volgens Islamitische Jihad is vrede met Israël niet meer dan een illusie.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda