Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Knallende champagne of knallende raketten?

Door Joanne Nihom - 

11 mei 2021

2021 CVI website (10)

Foto links: Ben Gurion Airport, foto rechts: Flash90

De duty free op het vliegveld Ben Gurion is weer open na ruim een jaar corona-ellende en dat werd gevierd. Een groter contrast is niet te bedenken. In het zuiden is al urenlang om de paar minuten een raket.

9 8 7 6 5 4 3 2 1
tesja, sjmone, sjeva, sjesj, gamesj, arba, sjalosh, sjtajiem, agat…

Gejuich
Knallende champagnekurken
Keiharde muziek

Drie uur in het ochtendgloren op dinsdagmorgen 11 mei. De duty free op het vliegveld Ben Gurion is weer open na ruim een jaar corona-ellende en dat werd gevierd.

Groot contrast

Een groter contrast is niet te bedenken. Mijn vlucht naar Amsterdam is over twee uur. In het zuiden is al urenlang om de paar minuten een raket.  Mijn waarschuwingsapp gaat continu af en ik heb ‘m, en voel me daar reuzeschuldig over, even op stil gezet, zodat ik het niet hoor. Honderden raketten zijn in korte tijd vanuit Gaza op Israëlische dorpen en steden afgevuurd.

Jeruzalem staat in vuur en vlam. Rellen en brand bij de Klaagmuur. Onrust in Haifa en Nazareth.  Ook was er een raket richting Jeruzalem, gelukkig onderschept door het afweergeschut van het Israëlische leger.

Een half miljoen kinderen zal vanmorgen thuis worden gehouden in verband met de onrust.

Onderweg naar het vliegveld blijf ik vrachtwagens tegenkomen die tanks vervoeren, waarschijnlijk voor het onrustgebied bij Gaza. Ook zie ik militairen langs de snelweg. Als ik langs een Arabisch dorp rijd, staat het er zwart van de mensen. Het lijkt op een protest.

Meer dan een miljoen Israëli's zullen vanmorgen niet rustig douchen. Bang dat het alarm weer af zal gaan en zij dan te laat in de schuilkelder zijn.

Knallende champagnekurken en gierende raketgeluiden.
Absurditeit ten top.

9 8 7 6 5 4 3 2 1
tesja, sjmone, sjeva, sjesj, gamesj, arba, sjalosh, sjtajiem, agat…
Laat het snel weer stoppen.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda