Sluiten

Zoeken.

Kinderwerk met hart voor Israël

Door Ruben Ridderhof - 

25 september 2020

kinderwerkeropuit

Kinderen hebben geoogst in de moestuin met de methode Er op uit! "De Bijbel spreekt veel in landbouwvergelijkingen, dus door met een moestuin aan de slag te gaan, kun je voor kinderen heel veel Bijbelse principes concreet maken", aldus Ronald Blonk. Met de opbrengst van de oogst worden kistjes gemaakt die worden uitgedeeld. - Foto's: Er op uit!

Deze zomer legde Ronald Blonk de laatste hand aan zijn kinderwerkmethode Er op uit!. Met de lessen wil hij kinderen helpen ontdekken dat de Bijbel één groot samenhangend verhaal is. Daarbij komt de ook plaats van Israël uit de verf en ontdekken de kinderen hoe de Here Jezus deel is van dit verhaal.

Wat bracht je ertoe om een kinderwerkmethode op te zetten?

"Goeie vraag. Als afgestudeerd bedrijfseconomoom werkte ik eerst tien jaar in het bedrijfsleven, maar in 2006 ging ik aan de slag als fondsenwerver bij Agapè. Daar ontdekte ik veel over wat de Bijbel leert over financiën, of eigenlijk veel breder: over rentmeesterschap. Ik kreeg daar de kans om die principes direct toe te passen en ontdekte in mijn eigen leven dat God de toepassing van Zijn regels op bijzondere wijze zegende. Wat me verbaasde, was dat ik in de kerk nooit onderwijs had gekregen hierover. Als de Bijbel zulke praktische richtlijnen geeft voor ons leven, waarom doen we er dan als christenen zo weinig mee?”

Ronald Blonk

Gevolgen schisma Joden en christenen

"Het antwoord op die vraag kwam niet meteen. Maar op een gegeven moment gaf God me in mijn stille tijd twee woorden in gedachten: Hebreeuws en Grieks. Toen ik daar op ging googelen, vielen binnen een dag alle puzzelstukjes in elkaar. Heel veel geboden die gaan over het dagelijkse leven en over rechtvaardigheid, zitten in het Oude Testament, en vooral in de Thora, de vijf boeken van Mozes. Ik leerde over het schisma tussen Jodendom en christendom in de eerste eeuw. Daar had ik nog nooit eerder over gehoord, maar ik leerde dat in de vroege kerk verwijdering ontstond tussen christenen en Joden. Dat heeft zich doorgezet in de kerk, waarbij alle gebruiken uit het Jodendom in de ban werden gedaan. En daarmee werden veel praktische leefregels aan de kant geschoven."

Hoe kwam je daarmee uit op kinderwerk?

"In het Griekse denken ga je eerst op zoek naar ‘de waarheid’. En pas als je daarvan overtuigd bent, ga je ernaar handelen. In het Bijbelse denken ga je de regels van God naleven in gehoorzaamheid en gaandeweg leer je Hem kennen. Dat laatste is zo anders dan we het als christenen hebben geleerd. Om je dit gedrag eigen te maken, moet je eigenlijk een nieuw DNA planten in mensen. Daarvoor kun je alleen maar aan de start beginnen en zo kwam ik uit op kinderwerk."

Kinderen aan het werk met de methode Er op uit!

Download het kinderwerk

voor de Israëlzondag 2020

Er op uit!

"Met de methode Er op uit! krijgen kinderen niet alleen de Bijbelverhalen te horen, maar kunnen ze die met diverse verwerkingsvormen ook handen en voeten geven. Ook geven we kinderen kleine opdrachten mee om thuis te doen of te bespreken met hun ouders. Zo stimuleren we de kinderen om ook buiten de kerk over de Bijbel na te denken en betrek je het hele gezin. De basis is om ze geloofszaken te laten doen en zo gaandeweg Gods weg beter te leren kennen."

Twee keer in drie jaar de Bijbel rond

In de tijd van de Here Jezus werd in de synagoge de Thora in een cyclus van drie jaar helemaal doorgelezen. De evangeliën zijn grotendeels geschreven op dit ritme. Als je ze naast dit leesrooster legt, vind je veel overeenkomsten. Dit beschreef Dr. ds. Dirk Monshouwer (†2000) in zijn boek Markus en de Torah en dit inspireerde Blonk om zijn kinderwerk ook samen te stellen in twee cycli van drie jaar, waarbij kinderen van 6-9 jaar de hele Bijbel doorlopen, en van 9-12 jaar nogmaals, maar dan met een stuk verdieping.

» Kijk ook op kinderwerkeropuit.nl

5jImnjU2_400x400

De auteur

Ruben Ridderhof

Ruben Ridderhof werkt aan de ontwikkeling van educatieve materialen bij Christenen voor Israël. Hij werkte eerder jarenlang op de redactie van Israël Aktueel en voor de website van de stichting....

Doneren
Abonneren
Agenda