Sluiten

Zoeken.

Kijk eens naar Israël voor het oplossen van de klimaatcrisis

Door Joanne Nihom - 

17 augustus 2021

Kijk eens naar Israel voor het oplossen van de klimaatcrisis

Ik was de afgelopen week echt neerslachtig van al die afschuwelijke berichten naar aanleiding van het laatste IPCC-rapport. Een afkorting die staat voor het Intergovernmental Panel on Climate Change, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. In het rapport staat onder andere: De opwarming van de aarde is nu overal merkbaar met als oorzaak de uitstoot van broeikasgassen. De grens van 1,5 graad wereldwijde temperatuurstijging bereiken we al over ongeveer tien jaar.

Je steentje bijdragen

Dat is geen goed nieuws, niet voor de huidige generaties, maar zeker niet voor die van morgen. We weten natuurlijk best dat we er met zijn allen niet zo veel van terecht hebben gebracht. We hebben en verbruiken alles ‘te’. Ook waar ik woon. Prachtige natuurgebieden veranderen in autowegen. Daardoor kunnen we ons sneller verplaatsen, maar misschien was iets minder snel al genoeg geweest en dan hadden al die bomen niet gekapt hoeven te worden.

De opwarming van de aarde is een wereldprobleem en het lijkt alsof je als individu niet veel kunt doen. Toch zijn er velen die op hun manier iets bijdragen. Alle kleine beetjes helpen. Ik probeer bijvoorbeeld minder plastic zakken te gebruiken en ik eet veganistisch. In afval scheiden ben ik niet zo goed, maar als ik ergens plastic of papieren afval zie liggen, neem ik het mee en gooi het in een container. Ik doe mijn best, maar ik ben me ervan bewust dat het nooit genoeg is.

Israël als voorbeeld

Ik was door alle negatieve berichten over ons milieu vergeten dat in het land waar ik woon juist op dit gebied zo ongelofelijk veel positiefs gebeurt. Gelukkig herinnerde de Israëlische ambassadeur in Nederland Naor Gilon me daaraan. Hij schreef er afgelopen maandag een prachtig stuk over in Trouw.

Enkele citaten:

  • Het IPCC rapport moet voor ons allemaal een serieuze waarschuwing zijn. We moeten onze levenswijze veranderen en overstappen op een levensstijl en economie die het klimaat, de natuur en het milieu van de planeet aarde ondersteunt – niet verstoort.
  • Als je rondkijkt voor inspiratie, zie je dat Israël zich onderscheidt. In de afgelopen decennia heeft het geleerd landbouw te bedrijven in de woestijn, 90 procent van zijn afvalwater te recyclen en drinkwater te ontzilten.
  • Het heeft oplossingen ontwikkeld voor opwekking en opslag van energie, ontwikkelde een baanbrekende industrie voor dierlijke eiwitvervangers en weet bossen te behouden in droogteperiodes.
  • Het land is een levend laboratorium voor de ontwikkeling van praktische oplossingen voor de klimaatcrisis.
  • De klimaatinnovatie van Israël kan de hele wereld helpen de capaciteiten te ontwikkelen die nodig zijn om ons aan te passen aan de klimaatcrisis. Neem de ontwikkelingen binnen onderzoeksinstituten en bedrijven op het gebied van dierlijke eiwitvervangers. Alternatieven voor vlees, melk en eieren…
  • Israël is bereid om zijn deel van de ervaring bij te dragen, maar ook om te leren van ervaringen van anderen.

In de afgelopen decennia heeft Israël geleerd landbouw te bedrijven in de woestijn, 90 procent van zijn afvalwater te recyclen en drinkwater te ontzilten.

— Naor Gilon, Israëlische ambassadeur in Nederland

Het is maar een kleine greep uit zijn bijzondere verhaal. Israël is groots en bijzonder op het gebied van innovatie. Zoals bijvoorbeeld in de woestijn Arava, waar onder ongelofelijke barre omstandigheden landbouw wordt bedreven. Die kennis wordt gedeeld met de hele wereld, waaronder studenten uit ontwikkelingslanden. Zodat wanneer zij terug in het moederland zijn kunnen overdragen wat ze geleerd hebben. Ook zijn er diverse samenwerkingsprojecten. Zo is bijvoorbeeld het Joods Nationaal Fonds (JNF) reuze actief in de kennisverrijking op het gebied van milieubeheer. Israël is een van de weinige landen ter wereld die aan het begin van de 21e eeuw een aanzienlijk groter bosrijk gebied had dan aan het begin van de vorige eeuw. Ook dit is te danken aan het vooruitziende beleid van het JNF.

Israël staat te vaak in de negatieve belangstelling. Het lijkt nu dat ons geliefde land voortrekker wordt in de strijd tegen misschien wel het grootste gevaar van onze tijd: de opwarming van de aardbol.

Bestel het boek

Over grenzen

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda