Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Kerst in Israël: geen vrede op aarde

Door Yochanan Visser - 

27 december 2022

F221224WH17

Christenen tijdens een traditionele optocht door het centrum van Bethlehem, afgelopen 24 december. Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90

Vrede op aarde is een centraal thema tijdens het Kerstfeest. Maar niet in de viering bij de Palestijnse Arabieren, zoals u zult zien.

Zoals gebruikelijk in de decembermaand besteedde de internationale media weer uitgebreid aandacht aan de christelijke gemeenschap in Israël en de gebieden onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit. Daarbij ging de aandacht vooral uit naar Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus.

Politiek en kerst

De wijze waarop er gerapporteerd wordt over het kerstfeest in Bethlehem en de lokale christelijke gemeenschap daar, laat meestal de politieke mening van de betreffende journalist zien over Israël en de Palestijnse Arabieren.

Pro-Palestijnse verslaggevers verhalen in hun rapportages over de moeilijkheden die Palestijnse Arabieren ondervinden in het dagelijkse leven. Daarbij gaat het niet over de moeilijke economische situatie in Bethlehem, waar de gemiddelde werknemer slechts driehonderd euro per maand verdient.

Geen woord ook over het feit dat de christenen in Bethlehem worden geïntimideerd door hun islamitische buren, en het feit dat dit geleid heeft tot een massale uittocht van christelijke inwoners van de stad. Christenen vormen nu nog slechts twee procent van de bevolking van Bethlehem, tegenover zeventig procent in 1950 en zelfs negentig procent aan het begin van de vorige eeuw.

Nee, de aandacht gaat in deze rapportages vooral uit naar de zogenaamde “Israëlische bezetting” waar de Palestijnse christenen onder zouden lijden. Moeilijkheden met het reizen naar Jeruzalem vanwege de Israëlische controles zijn prominent aanwezig in deze rapportages. Het ontbrekende deel in deze verslaggeving is echter de oorzaak van deze controles, namelijk de nimmer aflatende golf terreur vanuit de Palestijnse steden en dorpen.

Kaping Kerstfeest

Vanzelfsprekend werden de protesten van de Palestijnse christelijke leiders tegen de acties van de Palestijnse Autoriteit over het feit dat het Kerstfeest ieder jaar voor politieke doeleinden wordt misbruikt ook genegeerd.

De ‘kaping’ van het Kerstfeest door de PA lokte dit jaar zelfs een woedende reactie van de gemeente Bethlehem uit. De gemeente gaf een persverklaring uit waarin stond dat men van oudsher het Kerstfeest in de geboorteplaats van Jezus had georganiseerd en dat men niet bereid was om dit door “Ramallah” te laten overnemen.

Kerstboodschap Mahmoud Abbas

Dan was er PA-leider Mahmoud Abbas die op 24 december zijn kerstwensen overbracht aan de Palestijnse “broeders en zusters” in het “historische thuisland” en christenen in het algemeen. In zijn kerstboodschap ging Abbas opnieuw tekeer tegen de “bezetter” en zijn “ koloniale nederzettingenpolitiek”.

Deze politiek zou volgens Abbas de christelijke aanwezigheid en het Christendom in het algemeen zou raken. De PA-leider ging vervolgens zo ver om te beweren dat “zionistische groepen voortdurend aanvallen uitvoeren op kerken en proberen om christenen te verdrijven” [uit Israël].

Alsof dit nog niet genoeg was besloot de PA-leider om de apartheidsleugen toe te voegen aan zijn kerstboodschap aan de wereld. “Het racistische apartheidsregime poogt de identiteit en het karakter van Jeruzalem te veranderen” beweerde Abbas, die daarna de internationale gemeenschap opriep “om zijn verantwoordelijkheid te nemen”.

Niet bepaald een boodschap in de geest van het Kerstfeest zult u denken, maar het kan nog erger, zoals we zullen zien.

FWH

Christenen bij de plek die wordt beschouwd als de geboorteplaats van Jezus, waar de Geboortekerk omheen is gebouwd. Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90

Verraderlijk christendom

Hamasleider Mahmoud al-Zahar zei afgelopen 12 december dat “het leger van Jeruzalem” ervoor zou zorgen dat onze planeet “onder een systeem zal komen waarin geen plaats is voor oppressie en verraad, geen plaats voor Zionisme en voor het verraderlijke Christendom”.

Al-Zahar haalde vervolgens de woorden van de profeet Mohammed aan, die in zijn tijd al sprak over de dominerende rol van “zijn natie” in het oosten en het westen.

Gevolgen van haatcampagne

Dit alles zou kunnen worden afgedaan als Palestijnse propaganda, ware het niet dat deze indoctrinatie verregaande gevolgen heeft voor de vrede op aarde, waar tijdens het Kerstfeest door christenen over wordt gezongen.

Die gevolgen zijn in Israël het beste voelbaar zoals ook het jaar 2022 weer duidelijk maakte. De toenemende radicalisering onder de Palestijnse Arabieren heeft dit jaar voor een nieuwe terreurgolf gezorgd, die in maart begon tijdens het bewind van de aftredende Israëlische regering.

Tijdens het Kerstfeest werd, bijvoorbeeld, bekend dat de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth, of Shabaq, een nieuwe golf zelfmoordaanslagen had voorkomen. Een Palestijnse terreurcel van acht mannen en een vrouw was verantwoordelijk voor het plannen van deze nieuwe zelfmoordaanslagen die indertijd, tijdens de Tweede Intifada, het leven kostten aan honderden Israëli’s.

De golf van terreuraanslagen zal in 2023 ongetwijfeld voortduren, nu het Palestijnse leiderschap de oorlog heeft verklaard aan de nieuwe Israëlische regering van Premier Benjamin Netanyahu. Abbas roept nu officieel op tot het organiseren van vreedzaam verzet en tot het mobiliseren van de internationale gemeenschap tegen Israël. De PA-leider had het echter in zijn kerstboodschap ook weer over zijn ontzag voor de Palestijnse “martelaren”. Dit is Abbas’ taal voor de terroristen die gedood werden voor of tijdens hun terreuraanslagen tegen Israëli’s.

Lichtpuntjes?

U zult zich wellicht afvragen of er dan geen lichtpuntjes waren voor en tijdens het kerstfeest, die een ander licht zouden kunnen werpen op de realiteit in Israël.

Het antwoord op die vraag is positief, zoals bleek uit een jaarlijks rapport over de situatie van de christenen in Israël.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Israël meldde op 24 december dat de Christelijke populatie in 2022 met 2,1 procent was gegroeid. Daarmee is de christelijke minderheid in Israël de enige die groeit in het Midden-Oosten. De grote meerderheid van deze christenen leeft in het noorden van Israël en hebben daar een relatief goed leven. De meesten van hen (75,8 procent) zijn Arabische christenen die vooral in Haifa en Nazareth te vinden zijn.

Terugkeer toeristen

Ander positief nieuws over Israël en christenen is dat het christelijke toerisme naar de Joodse staat weer bijna terug is op het oude niveau. Dit is vooral waarneembaar op de belangrijke plekken aan het Meer van Galilea (Kinnereth) waar iedere dag tientallen bussen met christelijke toeristen arriveren voor een bezoek aan Tabga, Kapernaum (Kfar Nachum) en Magdala, de geboorteplaats van Maria Magdalena.

De terugkeer van de toeristen naar Israël na de coronapandemie blijft overigens niet beperkt tot christenen. Dit jaar arriveerden al meer dan twee miljoen toeristen in Israël en maar liefst 150.000 van hen vierden het Kerstfeest in Bethlehem, dat hard getroffen was door de coronacrisis.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda