Sluiten

Zoeken.

Kersen in de Israëlische woestijn

Door Joanne Nihom - 

23 mei 2022

cherry_blossoms-1168x657

Bloeiende kersenbomen in de Israëlische woestijn. Foto: Pini Elmakayes

Kersen horen niet in een hete woestijn te groeien. Kinderen horen niet te sterven bij auto-ongelukken.

Liel, de neef van Pini Elmakayes, kwam zes jaar geleden op 13-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeval. Pini wilde deze afschuwelijke gebeurtenis omzetten in iets positiefs. Om Liels herinnering te bewaren, plantte hij kersenbomen in de zonovergoten grond van zijn boerderij in Mitzpeh Ramon, een stad in de zuidelijke Negevwoestijn van Israël.

Normaal gedijen kersen alleen in de hogere ligging en de koelere temperaturen van Noord-Israël. Velen stonden dan ook sceptisch tegenover het plan van Pini. Maar agronomen van de regionale raad van Ramat HaNegev zagen er wel iets in en stuurden landbouwkundigen om Pini te helpen.

Na vier jaar hard werken is het bewijs er: Kersen verbouwen in de woestijn is mogelijk. "Niemand had ooit echt geprobeerd om kersen te telen in dit gebied, omdat ze dachten dat het gedoemd was te mislukken", vertelt agronoom Itzik David uit Ramat HaNegev.

De eerste vruchten werden geoogst op 3 mei, net voor de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. Pini schreef op zijn Facebookpagina: "Ter ere van de staat Israël. Geloof me - het gaat gebeuren. Kersen in de Negev woestijn.”

Het kersenverhaal is nog niet commercieel, maar het is wellicht het begin van een nieuw wonder in de Israëlische woestijn. Straks hoeft u niet meer naar de Betuwe om kersen te plukken, maar is het wellicht een programmapunt tijdens uw Israëlreis. Hoe leuk!

De eerste oogst kersen uit de Negevwoestijn. Foto: Chaim Hornstein

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda