Sluiten

Zoeken.

Jom Kippoer: in het reine komen met G'd en elkaar

Door Joanne Nihom - 

3 oktober 2022

2022 Website CVI (24)

Over je eigen schaduw heenstappen, in staat zijn negatieve gedachten om te zetten in positieve.

Grote Verzoendag

Morgenavond, dinsdag 4 oktober, begint Jom Kippoer, Grote Verzoendag. Vijfentwintig uur lang mag er niet gegeten en gedronken worden, tenzij er medische indicaties zijn. Op deze heiligste dag van het Joodse jaar tracht je met jezelf, je medemens en G’d in het reine te komen. Alle gebeden staan in het teken van inkeer, vergiffenis en verzoening.

Ieder jaar heb ik goede voornemens. Het lukt me niet altijd om ze vol te houden. Onaardig praten of slecht denken over anderen, het sluipt er in, zonder dat ik er erg in heb. Dat is geen excuus. Het zorgt voor negativiteit en dat is niet goed.

De afgelopen jaren heb ik hier, tijdens mijn werk, veel over geleerd. Van mensen die alle recht hebben hun hele leven boos te zijn. Zij stapten over hun eigen schaduw heen.

Yitschak Frankenthal

Zoals mijn vriend Yitschak Frankenthal. Zijn zoon Arik werd in 1994 vermoord. Arik zat in het leger en was in zijn uniform aan het liften toen er een auto voor hem stopte. Hij stapte in. De chauffeur en bijrijder bleken terroristen van de Hamas te zijn en Arik werd vermoord.

Sindsdien strijdt zijn vader voor vrede. Yitzhak noemt zichzelf een religieuze jood en zionist. ‘Ik bid drie keer per dag dat Hij ons vrede zal schenken. Tweemaal per dag bid ik: “Hoor, Israël, de Heer is onze God, de Heer is één.” In mijn filosofie behoort heel Israël toe aan het volk Israël, zoals God beloofde aan Abraham, Isaac en Jacob. Maar ik zeg tevens dat de heelheid van Israël geen bloedvergieten of dood rechtvaardigt, zelfs niet van één persoon.

In mijn joodse opvatting is de mens geboren om God te dienen. Dat is zijn missie en zijn plicht, en daarbij is het menselijk leven het hoogste goed. Alleen als we begrijpen dat er maar één God in de wereld is en dat alle verschillende symbolen die aanbeden worden slechts symbolen zijn die het onder geen beding waard zijn om voor te sterven – alleen dan zullen we het stadium bereiken van vrede.

We moeten gaan begrijpen dat de Palestijnen, net als wij, worden geboren naar het evenbeeld van God. Wat is ideale vrede? Het betekent geen haat, geen vijandigheid, maar wederzijds respect en waardering. Vrede betekent dat er geen grenzen zijn en dat veiligheid voor iedereen is gewaarborgd.’

Parents Circle

Nadat zijn zoon was vermoord, zocht Yitzhak eindeloos in oude kranten om namen te vinden van Israëlische en Palestijnse lotgenoten wier kinderen ook waren omgekomen in het conflict. Hij bracht ze met elkaar in contact. Dat was het begin van de Parents Circle, een initiatief dat uitgroeide tot een organisatie van honderden Israëlische en Palestijnse nabestaanden die oproepen tot verzoening en vrede in plaats van wraak. Yitzhak was een pionier op dit gebied, want er was toen nog geen organisatie die zo werkte. Voor hem was het de enige drijfveer om verder te leven.

Ook richtte Yitzhak het Arik Institute for Reconciliation, Tolerance and Peace op ter nagedachtenis aan zijn zoon. Een onafhankelijk, niet-politiek gekleurd instituut dat Palestijnen en Israëli’s samenbrengt door middel van seminars en spreekbeurten. Zoals Palestijnen die komen praten met Israëlische jongeren die zich voorbereiden op militaire dienst.

Dinsdagavond en woensdag… in de stilte van de gebeden die ik zeg… uit mijn schaduw treden, over mijn ego stappen, erkennen dat ik  iets niet goed hebt gedaan, vergeven… niet vastgeroest blijven in mijn eigen mening.

Ik wens u nog vele jaren!

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda