Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Joanne Nihom woont in Israël: 'Ik ben eigenlijk nooit bang'

Door Joanne Nihom - 

18 maart 2021

2020 Website CVI (79)

Joanne Nihom tijdens de livestream van afgelopen dinsdag.

Mijn boek 'Over Grenzen' is uit; wat een feest! En het was dubbel feest, want afgelopen dinsdagavond werd ik door Ruben Ridderhof geïnterviewd voor een livestream van Christenen voor Israël. Live, met enkele honderden bekenden en onbekenden. Vanuit het Israëlcentrum in Nijkerk. Ik was wat nerveus, een live uitzending is niet niks. Maar de tijd vloog om. Het was al snel alsof Ruben en ik vanuit de huiskamer over mijn boek aan het praten waren. Terug in de auto, een klein beetje gehaast, omdat ik uiteraard voor negen uur binnen wilde zijn, bedacht ik me dat ik een van de vragen niet goed had beantwoord.

Nooit bang?

“Bent u wel eens bang in Israël?”, vroeg een van de kijkers. “Nee”, antwoordde ik. Ik ben eigenlijk nooit bang. Het is niet zo dat het nooit door mijn hoofd gaat dat er iets zou kunnen gebeuren, maar bang nee, dat ben ik niet. Ik lichtte het ook toe. Ik kom veel in de Arabische dorpen, ook wel eens ’s avonds en ik voel me altijd veilig en prettig. Ook als ik ’s morgens mijn dagelijkse wandeling maak en bewoners tegenkom uit de Arabische buurdorpen, heb ik me nog nooit onveilig gevoeld.

Dit klopt allemaal, maar ik vergat, wellicht door de opwinding van de live uitzending, toch een paar dingen. Toen ik in 2005 in Israël kwam wonen, brak een half jaar later de tweede Libanonoorlog uit. Voor mij was dit mijn eerste ‘echte’ oorlog. Wat was ik bang, een surrealistische werkelijkheid. Mijn leven bestond in die tijd uit luchtalarmen, de schuilkelder, ons huis en oorverdovende harde knallen van raketten die om ons heen neerkwamen. Doodsangsten heb ik uitgestaan. Maar ik kan me er weinig van herinneren, dat is het wonder van ons menselijk geheugen.

Bestel het boek

Over grenzen

Af en toe

Het enige waar ik nog steeds van schrik, is het gezang van een vogel die voor mij klinkt als een neerkomende raket. Steeds weer voel ik dan een alarmbel afgaan in mijn lijf. Ook ben ik een keer met de auto verdwaald en kwam terecht in een voor mij onbekende Arabische stad. Ik herinner me dat ik dacht: hier kom ik nooit meer levend vandaan. Maar ongelofelijk aardige bewoners zorgden ervoor dat ik en de stad snel uitkwam en me schaamde voor mijn vooroordelen. En in de periode dat er veel messenstekers in Jeruzalem actief waren, koos ik er voor die kant niet op te gaan, want zo dacht ik: ik ga het gevaar niet opzoeken.

Dus beste vragensteller, ja, ik ben heel af en toe bang. Maar het weerhoudt me er niet van om te leven in het meest fantastische, ingewikkelde, gecompliceerde, prachtige, mooie land, waar mijn voorouders al lang geleden woonden. Wilt u verder weten hoe mijn leven in Israël is? Ik mag vast geen reclame maken, maar ik doe het stiekem toch: koop dan mijn boek bij het mooie Israël Productencentrum.

Mocht u vragen hebben die u vergeten bent te stellen, twijfel me niet te mailen: joannenihom@bezeqint.net

En tenslotte: ja, ik was een minuut voor negen binnen!

Bekijk hier de livestream terug!

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda