Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Joanne: "Mijn liefde voor Israël is intens"

Door Joanne Nihom - 

23 september 2022

2022 Website CVI (19)

Ik heb mijn Joods-zijn nooit als vanzelfsprekend beschouwd. Het is een altijd aanwezig, dieper bewustzijn.

Mijn volk loopt door de woestijn
al veertig jaren lang
en ik loop mee
een reis die nooit stopt

Dieper bewustzijn

Ik heb mijn Joods-zijn nooit als vanzelfsprekend beschouwd. Het is een altijd aanwezig, dieper bewustzijn. Iets dat in mij zit, van mijn kruin tot mijn tenen en weer terug. Het geeft me een verantwoordelijkheidsgevoel dat ik heel serieus neem. Of het nu gaat om het sociale, culturele, traditionele, zionistische of het religieuze aspect. Het laatste, het religieuze, is bij mij niet altijd in balans geweest. Het diepe, intense gevoel was er altijd, maar ik wist nooit goed wat ik er mee aan moest.

Met de jaren is het steeds harmonieuzer geworden, stevig en geworteld. Het zorgt ervoor dat ik graag naar sjoel ga, intens geniet van de dienst en emotioneel raak zonder dat ik begrijp waar het vandaan komt. Ik zeg de gebeden, maar al jaren voel ik dat de intentie die er achter zit veel sterker is dan de woorden die ik uitspreek.

Mijn verbondenheid met het volk waarmee ik nu al jaren door de woestijn loop, is groot. Mijn liefde voor Israël is intens. Ik woon er al zestien jaar. Het land maakt me vaak zo licht als een veertje. Maar zorgt ook vaak voor grote verwarring. Het is een continue inspiratie. Zo werd mijn boek Over Grenzen geboren. Over verbinden, het gewone en ongewone en over mensen die het verschil maken en vaak niet het nieuws halen.

Onderdeel zijn van eeuwenoude tradities. Het is nooit simpel en vaak ook weer wel. Een reis die nooit stopt en mij dagelijks voedt en verdieping geeft.

Bestel het boek

Over grenzen

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda