Sluiten

Zoeken.

Je zou het bijna vergeten: er is ook goéd Israël-nieuws!

Door Geert-Jan van der Spek - 

8 december 2020

Nieuws over Israel

We zijn nogal eens ontevreden, boos, verontwaardigd en teleurgesteld. We zijn teleurgesteld als de voorganger/dominee niet preekt over of bidt voor Israël. We zijn boos als Israël weer eens eenzijdig wordt behandeld in de media. We zijn verontwaardigd als de VN de Tempelberg alleen nog bij de islamitische naam gaat noemen. We zijn ontevreden over de manier waarop Joden in Europa moeten leven door het antisemitisme. We maken ons zorgen over het groeiende antisemitisme.

Maar… Je zou het bijna vergeten: Er is ook goed nieuws!

Het Midden-Oosten

Wie had een paar maanden geleden durven denken dat Israël met een aantal Arabische buurlanden vrede zou sluiten? En zelfs Saoedi-Arabië lijkt onderweg om zich aan te sluiten bij de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, die op 15 september in het Witte Huis een historisch vredesakkoord met Israël ondertekenden - het eerste akkoord dat in 25 jaar tussen Israël en een Arabisch land werd ondertekend.

Ook met Libanon, waar Israël formeel nog mee in oorlog is, worden gesprekken gevoerd over zee- en landsgrenzen. Enkele jaren terug werden grote gasvelden ontdekt in de oostelijke Middellandse Zee. Voor beide landen is dit zeer lucratief en biedt het grote handelsvoordelen. Israël heeft recentelijk gasdeals gesloten met onder andere Cyprus en Griekenland.

Lees gratis

Israël Aktueel

Technologische vooruitgang

In de nabije toekomst zal een tekort aan schoon water één van de grootste problemen op aarde zijn. Israël heeft enorme mogelijkheden op het gebied van irrigatie, waterbehandeling, recycling en ontzilting. Met deze kennis helpt Israël landen als India en bouwt er goede relaties mee op.

De chipproducent Intel heeft al vele jaren duizenden Israëli's in dienst op zijn vestigingen in het land en is de grootste buiten­landse werkgever in Israël. Nu zijn Apple en Microsoft ook bezig met het upgraden van hun locaties in Israël.

Nederlandse politiek

De Tweede Kamer heeft gestemd vóór het heropstarten van formele gesprekken ten bate van het EU-Israël Associatieakkoord. En ook een motie die stelling neemt tegen lidstaten in VN-organisaties die disproportioneel agenderen tegen Israël werd aangenomen. Bovendien heeft de Tweede Kamer haar steun uitgesproken voor de Abraham-akkoorden in het Midden-Oosten.

De Eerste Kamer heeft een motie aangenomen die de regering oproept zoveel mogelijk tégen VN-resoluties te stemmen waarin naar de Tempelberg met alleen de Arabische naam en niet de Joodse benaming wordt verwezen.

BDS is antisemitisch

De Amerikaanse regering gaat de BDS-beweging (de internationale boycotbeweging tegen Israel) als antisemitisch aanduiden. Een aantal Europese landen doet dat al. Vorig jaar nam de Duitse Bundestag een motie hiertoe aan. Later volgden Oostenrijk en Tsjechië dit voorbeeld.

De PKN

De PKN erkent dat de kerk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog nalatig is geweest bij het bestrijden van de Jodenvervolging. ,,De Protestantse Kerk in Nederland wil zonder terughoudendheid erkennen dat de kerk mede de voedingsbodem heeft bereid waarin het zaad van antisemitisme kon groeien”, luidt de verklaring.

Conclusie

Er blijft natuurlijk veel om ons zorgen over te maken, maar laten we niet vergeten te kijken naar alles wat wél goed gaat. Dit zijn stuk voor stuk gebeurtenissen om dankbaar voor te zijn. Wie doet er mee?

GJ van der Spek

De auteur

Geert-Jan van der Spek

Geert-Jan studeerde Theologie aan de Christelijke Hogeschool in Ede. Tijdens een studiereis naar Israël raakte hij onder de indruk van het land, de mensen en hun geloof.

Doneren
Abonneren
Agenda