Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Jason Blake helpt Israëli's mentaal en fysiek sterk te worden

Door Tal Hartuv - 

4 februari 2022

peak state performance

Foto: Facebook Peak State Performance

Zoals veel jonge mensen wist de in Perth geboren Jason Blake op zijn zeventiende niet zeker wat hij met zijn leven wilde doen. Het enige wat hij wist was dat hij van sport hield. Omdat hij verder eigenlijk niet in iets anders specifieks geïnteresseerd was, besloot hij zich in te schrijven aan de Universiteit van West-Australië om een graad in de sportwetenschappen te behalen. Daarna zou hij wel zien wat het leven hem zou brengen.

Naar Israël

Op de rijpe leeftijd van 21 jaar rondde hij zijn studie af en besloot hij dat dit het moment was om enkele belangrijke veranderingen in zijn leven aan te brengen. In de voetsporen van vele Joodse jongeren pakte hij zijn koffers, verliet zijn huis, familie en vrienden en reisde naar Israël af.

Achteraf gezien bleek alija (emigreren naar Israël, red.) de beste beslissing te zijn die de jonge Jason ooit had genomen. Eerst schreef hij zich in voor een Ulpan, een door de overheid gesponsorde klas waar volwassen immigranten Hebreeuws kunnen leren, waar ze ook vandaan komen. Hoewel Jason niet veel meer leerde dan de basis, was het genoeg om zich voor het leger in te schrijven. Maar omdat Jason Jason was, wilde hij niet in een reguliere eenheid dienen. Als gedreven sportman wilde hij aan de top dienen. Na maanden van voorbereidende zelftraining werd hij aangenomen in Unit 669, de legendarische Special Forces-eenheid van Airborne Search and Rescue. Het leven in het leger was vermoeiend maar bevredigend. Het waren een paar zware jaren van de ene na de andere fysieke uitdaging, maar zijn toewijding wierp zijn vruchten af.

Zoals de meeste immigranten in Israël, had ook Jason zijn dromen en verwachtingen. De waarheid is dat ‘dromen’ een noodzaak is voor iedereen die zich hier wil vestigen, want het leven is niet zo rooskleurig als we zouden willen. Israël kan opwindend zijn, maar ook een behoorlijke schok. Ondanks alle goede punten van ons land, is het ook onbezonnen en hard en kunnen de kleine frustraties van het dagelijks leven mensen gemakkelijk uitputten. Dit overkwam enkele van Jasons vrienden die ook hun land verlieten om zich bij het Israëlische leger aan te sluiten. Hoewel ze tot de taaiste soldaten behoorden die er waren, besloten sommigen terug te keren.

Doorzettingsvermogen is niet alleen te danken aan fysieke kracht.

Als gedecoreerd soldaat wist Jason dat het verdienen van zijn medailles hem al het gereedschap had gegeven om mensen uit te rusten om niet op te geven. Omdat een aantal van de sterkste soldaten terug naar hun geboorteland was gekeerd, wist hij dat doorzettingsvermogen niet alleen te danken was aan enkel fysieke kracht. De geest was de sleutel. Om meer te begrijpen begon hij aan een reis om inzicht te krijgen in mentaal uithoudingsvermogen om een grootschalige positieve verandering in de samenleving teweeg te brengen.

Peak State Performance

De eerste stap was een studie in neuro-linguïstisch programmeren, wat hem hielp beter te begrijpen welke mentale vereisten nodig zijn voor fysieke prestaties en algemeen welzijn. Daarna waagde hij de sprong en begon zijn eigen bedrijf, Peak State Performance. Het bedrijf heeft een unieke missie om de prestaties van niet alleen topsporters, maar van elke Israëli te optimaliseren. Het maakt gebruik van een gespecialiseerde training die gebaseerd is op een combinatie van wetenschap, het lichaam en de kracht van de geest.

Jason weet dat het versterken van de geest een cruciale sleutel is voor mensen om te functioneren en te leven naar hun volle potentieel. Hij is niet te stoppen en maakt nu deel uit van een team dat een in de VS gepionierde behandeling ontwikkelt voor mensen die lijden aan PTSS. PTSS komt veel voor bij soldaten, maar is ook in de rest van Israël wijdverbreid, als gevolg van het constante spervuur van Hamas-raketten, de nooit eindigende dienstplicht en het algemene onheil van de externe dreiging van vernietiging door schurkenstaten.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda