Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israëlupdate 30 mei • Iran als nucleaire macht concrete bedreiging voor het hele Westen

Door Yochanan Visser - 

30 mei 2024

F240414JA03

Een projectiel is onderweg om een Iraanse raket onschadelijk te maken boven Jeruzalem, op 14 april j.l. Foto: Jamal Awad/Flash90

Deze update zal hoofdzakelijk gaan over Iran en zijn nucleaire programma, alsmede over de activiteiten van de Islamitische Republiek in de westerse wereld. De nucleaire dreiging van Iran is relevant voor de meervoudige frontenoorlog die Israël momenteel voert en die naar verwachting binnenkort zal worden uitgebreid. Maar eerst de belangrijkste ontwikkelingen op de verschillende fronten.

De situatie aan het hartlandfront lijkt steeds verder te verslechteren. Na de infiltratiepogingen nabij het dorp Bat Hefer in de buurt van de stad Netanya op maandag en dinsdag, waarbij door terroristen ook geschoten werd, kwamen er berichten over schietaanslagen op andere dorpen langs de zogenaamde Groene Lijn in Noord-Samaria op woensdagavond. Niemand raakte gewond, maar de verontrusting over deze incidenten is groot na 7/10. Op woensdagavond vond verder een autoramaanval plaats in de buurt van de stad Nablus, het Bijbelse Shechem. Een Palestijnse terrorist ramde zijn minitruck in een groep soldaten nabij het dorp Itamar en verwondde twee van hen levensgevaarlijk. De twee slachtoffers bezweken later aan hun verwondingen. De terrorist wist te ontkomen naar Nablus en gaf zichzelf aan bij de PA-politie om aan Israëlische vervolging te ontkomen.

Ondertussen beweerden terroristen van de aan Fatah gelieerde terreurgroep Al-Aqsa Brigades dat zij in het dorp Bat Hefer een huis waren binnengedrongen en hadden geprobeerd een IDF-officier te doden. De IDF verklaarde later dat het bericht nep was en deel uitmaakte van de psychologische oorlog.

De escalatie aan het front in Judea en Samaria, maar ook elders, is het gevolg van een vergadering die een week geleden in Teheran, Iran werd gehouden. De leiders van de Ansar Allah-militie in Jemen, Hamas, Palestijnse Islamitische Jihad, Hezbollah en andere terreurbewegingen woonden deze vergadering bij. Namens Iran waren Ismail Qaani, de commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) van Iran, en Hossein Salami, de commandant van de IRG, aanwezig. Volgens bronnen in Iran werd afgesproken om de druk op Israël te vergroten in het licht van de IDF-operatie in Rafah in Gaza.

Gaza

Herzi Halevi, de stafchef van de IDF, toerde op woensdagmiddag door het gebied rond de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Daar verklaarde hij dat de complete ontmanteling van Hamas “een nationale missie” is voor Israël. Halevi bezocht de troepen in Rafah nadat zij de Philadelphi-corridor langs de grens met Egypte hadden veroverd. De IDF-topcommandant toonde zich geïmponeerd door het zeer “professionele hoge kwaliteitswerk” van de troepen die in korte tijd een groot gedeelte van Rafah hebben veroverd zonder een humanitaire catastrofe te veroorzaken zoals voorspeld was door een reeks buitenlandse regeringen en media.

Noordelijk front

Israëlische oorlogsvliegtuigen bombardeerden een konvooi met geavanceerde Iraanse wapens bestemd voor Hezbollah op woensdagavond. De aanval vond plaats nabij de Syrische badplaats Baniyas in het noordwesten van het land en doodde ten minste zes leden van Hezbollah en een onbekende sjiitische militie. De aanval vond plaats in het Al-Furqalus-gebied, dat bekend staat om de vele kampementen van de Quds Brigade en zijn vazal-milities. Sinds het begin van 2024 heeft de IAF al 43 aanvallen uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië.

In het noorden van Israël was op donderdagochtend een afname waarneembaar in de aanvallen van Hezbollah, maar dit zegt verder niets over het verloop van de oorlog. Meestal voert de Libanese terreurgroep in de tweede helft van de dag zijn aanvallen op Israël op.

Iran

Zoals ik hierboven al liet zien, wordt de meervoudige frontenoorlog tegen Israël aangestuurd door het regime in Iran dat op allerlei manieren de zogenaamde ‘verzetsas’ ondersteunt in zijn pogingen om de Joodse staat te elimineren. Nu de oorlog steeds verder escaleert – de Ansar Allah (Houthi) militie voerde bijvoorbeeld de afgelopen week zijn aanvallen op schepen in de wateren rond Jemen verder op – zou de wereldgemeenschap goed moeten kijken naar het nucleaire wapenprogramma van Iran. Zoals ik eerder al uitlegde, werkt de IRG volgens een strategisch plan van vier fases dat moet eindigen in de vernietiging van Israël. We zijn nu onmiskenbaar in de derde fase en wanneer de IDF de langverwachte grondoorlog tegen Hezbollah in Libanon begint, komen we waarschijnlijk in fase vier.

Deze fase omvat naast een serieuze escalatie van de meervoudige frontenoorlog een doorbraak in het nucleaire programma van Iran. Met andere woorden, Iran zal de chaos in het Midden-Oosten en de obsessie van de wereldgemeenschap met Gaza gebruiken om de laatste stappen te zetten richting de productie van een atoomwapen. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen heeft recentelijk alarmerende waarschuwingen gegeven over de ontwikkelingen in het Iraanse nucleaire programma en zegt dat het niet meer in staat is om deze ontwikkelingen te monitoren. In een nieuw vertrouwelijk rapport dat circuleert binnen de IAEA werd deze week onthuld dat Iran de productie van hoogverrijkt uranium (60 procent) verder heeft geaccelereerd de laatste twee maanden. De IAEA zegt nu dat Iran beschikt over 142,1 kilogram 60 procent verrijkt uranium, voldoende voor de productie van zeven kernwapens.

Volgende week zal in Wenen de raad van bestuur van de IAEA bijeenkomen om, onder andere, te spreken over een conceptresolutie die is ingediend door Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. De resolutie roept op tot harde actie tegen Iran en dat zou dan de invoering van hernieuwde zware sancties betekenen, die eerder ineffectief bleken. Europese diplomaten zijn echter gefrustreerd over de houding van de Amerikaanse regering die eerst een allesomvattend rapport wil zien over de Iraanse schendingen van de nucleaire overeenkomst uit 2015 (JCPOA). Analisten in de VS zeggen nu dat er geen actie tegen Iran valt te verwachten voor de presidentsverkiezingen in november 2024. Waarnemers in Wenen denken nu dat er geen actie tegen Iran zal worden genomen voor deze verkiezingen. Het spreekt voor zich dat Iran de passieve houding van de wereldgemeenschap zal gebruiken om uit te breken naar een atoomwapen gedurende de huidige toenemende chaos in het Midden-Oosten, en die in Israël in het bijzonder.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda