Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israëlupdate 29 mei • Einde offensief in Gaza in zicht terwijl IDF zich opmaakt voor grondoorlog met Hezbollah

Door Yochanan Visser - 

29 mei 2024

2021 CVI website (20)

Palestijnen die uit de conflictgebieden van Rafah zijn gevlucht, arriveren in Deir al-Balah, Gaza. Foto: Abed Rahim Khatib, Flash90.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal vandaag in spoedzitting bijeenkomen op verzoek van Algerije en Frankrijk. Op de agenda staat de IDF operatie in de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Algerije wil dat de Veiligheidsraad een motie aanneemt die Israël verplicht om deze operatie, de laatste grote in de grondoorlog, te staken. De aanleiding voor de spoedvergadering was een tragisch incident waarbij ongeveer 45 burgers nabij Rafa omkwamen afgelopen zondag. Meer daarover later.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël stuurde voorafgaand aan de Veiligheidsraad vergadering een brief aan alle 15 leden van de raad waarin de ambassadeurs worden opgeroepen om het verzoek van Algerije en Frankrijk niet te honoreren. Of dat veel zal helpen is echter maar zeer de vraag. Dit was de tweede keer binnen een week dat Hamas en zijn bondgenoten Zuid-Afrika en Algerije proberen de laatste beslissende veldslag in Gaza te stoppen.

Hamas weet nu dat het op weg is naar een duidelijke nederlaag in Gaza en dat het de controle over zijn mini terreurstaat zal gaan verliezen. Militair is Hamas niet in staat om de IDF af te houden van het overnemen van de controle over Gaza en dus probeert men de internationale gemeenschap te mobiliseren via acties bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag (ICJ) en de Verenigde Naties. Betreffende de zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen bij het ICJ werd vandaag bekend dat Mexico zich aangesloten heeft bij Zuid-Afrika.

Tragisch incident vluchtelingenkamp

Zoals gezegd komt de Veiligheidsraad bijeen na een tragisch incident op zondag jl. waarbij kort na een IAF luchtaanval op twee Hamas commandanten een grote brand uitbrak in een deel van het overgebleven vluchtelingen kamp. Volgens Hamas werden de burgers gedood door de IAF luchtaanval en dit narratief werd, zoals bijna gebruikelijk is, overgenomen door de media en een reeks Westerse leiders waaronder President Emmanuel Macron van Frankrijk.

Uit een grondig onderzoek van de IDF is echter komen vast te staan dat de brand plaatsvond 1.7 kilometer van de plaats waar twee precisieraketten met explosieve koppen van 34 kilogram de twee Hamas commandanten liquideerden. De scherven van de raketten troffen vervolgens een Hamas munitiedepot dat zich in het vluchtelingenkamp bevond dat dus 1.7 kilometer van de plaats van de liquidaties verwijderd was.

Het depot ontplofte en veroorzaakte de brand. De IDF publiceerde luchtfoto’s die deze feiten staafden en publiceerde ook een telefoongesprek tussen twee Arabieren in Rafah die openlijk spraken over het ontploffen van het munitiedepot en zeiden dat de brand te wijten was aan Hamas.

Oorlogsnieuws

Gaza front

Terwijl IDF troepen vorderingen maakte met het overnemen van de zogenaamde Philadelphi corridor die de grens tussen Gaza en Egypte vormt brak er op maandagavond een vuurgevecht uit tussen Eyptische- en Israëlische soldaten. Dit gebeurde nadat een terrorist die zich ophield vlakbij de Egyptische troepen op de Israëli’s schoot. Bij de navolgende schotenwisseling werden twee Egyptische militairen gedood.

Het incident verhoogde de toch al gespannen verhoudingen met Egypte en de regering in Jeruzalem haastte zich om via de inlichtingendiensten contact te zoeken met de Egyptenaren. Egypte is faliekant tegen de aanwezigheid van de IDF aan de andere kant van de grens met Gaza maar kan in feite weinig ondernemen. Het is wel duidelijk geworden waarom Egypte zo fel tegen een IDF operatie in het grensgebied van Gaza was.

Inmiddels zijn er al vijftig tunnels gevonden onder de Egyptische grens die gebruikt werden voor grootscheepse smokkel van wapens en bouwmaterialen voor de aanleg van het tunnelcomplex onder Gaza. De IDF vond ook Amerikaanse wapens in de tunnels in Rafah die in gebruik zijn bij het Egyptische leger.

IDF tanks werden op dinsdag voor het eerst in het centrum van Rafah gesignaleerd te midden van hevige gevechten. Bij die gevechten sneuvelden drie IDF soldaten en werden drie anderen ernstig verwond. Elders in Gaza werden ook een IDF officier en een soldaat ernstig verwond in de stad Jabalya.  In totaal zijn er nu 291 soldaten gesneuveld sinds het begin van de grondoorlog en 639 in totaal sinds 7/10. Dit is het hoogste dodental sinds de Jom Kippoer Oorlog.

De verwachting is nu dat binnen drie weken de IDF grondoorlog in Gaza zal zijn voltooid met de overwinning op Hamas. Daarna zal er sprake blijven van een situatie zoals we die kennen van Judea en Samaria, en zullen er dagelijks antiterreur operaties moeten worden uitgevoerd tegen terroristen die in de tunnels verblijven.

Noordelijke front

De situatie in Gaza zal dan gevolgen gaan hebben voor de oorlog tegen Hezbollah. De IDF eenheden hebben vorige week oefeningen afgerond die duidelijk waren bedoeld als voorbereiding op een invasie van Libanon. De verwachting is dat zeer binnenkort een IDF divisie vanuit Gaza naar het noorden zal worden overgebracht (98e Divisie).

Er zijn ook andere tekenen dat er iets groots staat te gebeuren aan het noordelijke front. Naast een paar bezoeken aan de troepen door stafchef Herzi Halevi kwam Premier Netanyahu de afgelopen week al twee kaar naar het noordelijke front. Op dinsdag verzekerde de Premier de ca. 90.000 geëvacueerde burgers dat zij in veiligheid zullen terugkeren naar hun huizen. Hij zei dit nadat hij met het IDF commando over de operationele plannen was gegaan.

Een delegatie van het Ministerie van Defensie zal verder deze week naar Washington reizen om te praten over aanvullende munitieleveringen en over coöperatie in geval van een regionale oorlog. Het conflict met Hezbollah zal vrijwel zeker uitmonden in een front met Syrië waar Iran een enorme troepenmacht heeft opgebouwd. De oorlog in Israël wordt dus een langdurige zaak.

Hezbollah blijft ondertussen onafgebroken raketten en kamikaze drones op het noorden van Israël afvuren. Alleen al het laatste uur ( van 14.00 tot 15.00 uur} waren er drie pogingen tot infiltratie met een kamikaze drone en een serie raketten die werden afgevuurd op de stad Metulla.

Hezbollah publiceerde vandaag ook een angstaanjagende propaganda video. In de video zegt een man in vloeiend Hebreeuws dat de Radwan elite eenheid van Hezbollah klaar is voor een invasie van noord Israël onder een regen van 5.000 raketten per dag. Schuilkelders zullen de Israëli’s dan niet langer helpen en de IDF is niet klaar voor deze confrontatie aldus de Hezbollah man. De video was zeer waarschijnlijk geproduceerd door een speciale afdeling van de Iraanse ambassade in Beiroet. Daar is een team dat vloeiend Hebreeuws spreekt en dag en nacht de media volgt in Israël.

Hartland front

In Samaria was een andere verontrustende ontwikkeling te melden op dinsdag. Groepen Palestijnse Arabieren werden gezien terwijl zij over de hoge veiligheidsmuur klommen in de buurt van het dorp Bat Hefer dat tussen de stad Netanya en de Palestijnse stad Tulkarm. Nadat de Israëlische televisie een video had vertoond van de infiltratiepogingen gingen de bewoners van Bat Hefer de straat op om te demonstreren. Zij zijn bang voor een 7/10 scenario vanwege de nabijheid van Tulkarm, een stad vol met extremisten.

Vandaag publiceerde Hamas in Tulkarm een video waarin te zien was hoe een kleine groep terroristen op Bat Hefer schoten met automatische wapens. De situatie aan dit front zal verder escaleren wanneer Gaza valt en de verwachtte grondoperatie tegen Hezbollah begint. Bekijk de video hier:

Hartverwarmende ontmoeting

Tot slot van deze update een video die gerust hartverwarmend genoemd kan worden en uniek is voor Israël. De video werd vorige week gemaakt in Rafah waar een onverwachte ontmoeting plaatsvond tussen een man en zijn vrouw.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda