Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israëlupdate 27 mei • Wat betekent de ICJ-uitspraak over Israëls offensief in Rafah?

Door Yochanan Visser - 

27 mei 2024

F231023AM57 (1)

Palestijnen lossen een hulptransport met voedsel en medicijnen bij Khan Younis. Foto: Atia Mohammed/Flash90

Na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag over Israël’s militaire operaties in Gaza, die zich toespitste op het huidige IDF-offensief in het gebied rond de stad Rafah, is het tijd om wat duidelijkheid te scheppen over de uitspraak.

In de internationale media werd het vonnis neergezet als een opdracht aan Israël om de oorlog in Gaza onmiddellijk te stoppen. Zoals zo vaak is er echter sprake van grove misleiding. 

Laten we eerst eens kijken naar de letterlijke tekst in de uitspraak: “Israël moet onmiddellijk het militaire offensief en iedere andere actie stoppen die levenscondities teweeg zullen brengen die de fysieke vernietiging in zijn geheel of gedeeltelijk van de Palestijnse groep in het Rafah-gouvernement tot gevolg hebben”. 

Volgens vier rechters van het ICJ betekent de uitspraak dat Israël moet zorgen dat het offensief de zogenaamde Genocide Conventie niet schendt. Met andere woorden, Israël wordt door het vonnis verboden om volkerenmoord te plegen tijdens het Rafah-offensief. 

In een officiële reactie op het vonnis van het ICJ zei de regering in Jeruzalem dat de IDF geen militaire acties uitvoert in Rafah die tot gevolg zouden hebben dat de burgerbevolking levenscondities zal ervaren die hun fysieke destructie in zijn geheel of gedeeltelijk teweeg zullen brengen. Een groep experts op het gebied van de internationale oorlogswetgeving is ook van mening dat het ICJ slechts van Israël eist dat het zich aan de bepalingen van de Genocide Conventie houdt in het Rafah-offensief.

Het grootste deel van de internationale media pikte alleen de eerste regel van het vonnis eruit en bracht vervolgens het nieuws dat het hof Israël opdracht had gegeven om het offensief in Rafah te stoppen. Wanneer we nu naar de situatie in het Rafah-gebied kijken, zien we dat Israël er alles aan doet om een nieuwe humanitaire ramp te voorkomen. Ten eerste zijn in twee weken tijd 950.000 burgers geëvacueerd naar andere delen van Gaza, zoals de Mawasi-strook langs de Middellandse Zee waar een geordend tentenkamp is gebouwd met alle nodige voorzieningen. 

De humanitaire hulp die Gaza nu via Israël en een tijdelijke haven, die door het Amerikaanse leger is geconstrueerd, bereikt, is ruim voldoende voor de bevolking. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is er 400.000 ton voedsel en andere levensmiddelen Gaza binnengereden. Het IDF-offensief in Rafah wordt ook geheel anders uitgevoerd dan de vorige operaties in bijvoorbeeld Jabalya en Khan Younis, toen er op grote schaal luchtbombardementen werden uitgevoerd op Hamas-doelen. 

Nu is er sprake van kleinschalige operaties en luchtaanvallen met precisieraketten. Deze strategie leidde er op zondag toe dat Hamas voor het eerst in vier maanden weer een salvo raketten op centraal Israël kon afvuren. Uren nadat IDF-troepen zich hadden teruggetrokken uit Oost-Rafah, waar zij beperkte operaties hadden uitgevoerd, werd er een salvo van twaalf langeafstandsraketten afgevuurd die steden als Herzliya en Netanya bereikten. De raketwerpers stonden opgesteld naast een moskee in het oosten van Rafah en werden kort na de barrage vernietigd door de Israëlische luchtmacht.

Israël heeft tot nu toe met de operatie in Rafah bewezen dat de opponenten ervan, zoals de Amerikaanse regering van president Joe Biden, het totaal bij het verkeerde eind hadden. "Israël heeft geen geloofwaardig plan voor de verovering van Rafah en dan met name de evacuatie van de meer dan een miljoen vluchtelingen", was het mantra van de Amerikaanse regering. De situatie op de grond nu laat zien dat er een gedetailleerd plan wordt gebruikt en dat de situatie in humanitaire zin zelfs verbeterd is voor de burgerbevolking die voorheen zonder sanitaire voorzieningen in geïmproviseerde tenten bivakkeerde.

De regering-Biden ligt inmiddels thuis onder vuur voor een andere verkeerde inschatting over Gaza die de Amerikaanse belastingbetaler 320 miljoen dollar kostte. De noodhaven die het Amerikaanse leger met duizend man bouwde voor de kust van Gaza is een totale mislukking gebleken. Nadat de drijvende haven al twee keer moest worden weggesleept naar Ashdod door een ruwe zee, is nu een groot deel van de pontonhaven afgebroken. Het Pentagon gaf verder dit weekend schoorvoetend toe dat bijna niets van de 569 ton voedsel die via de haven aan land werd gebracht de bevolking heeft bereikt. De reden is hier opnieuw dat Hamas de voedselhulp steelt. Associated Press rapporteerde op vrijdag jl. dat van de 16 trucks die de United Nations World Food Program via de haven stuurde, er elf in beslag werden genomen.

De ophef over de vermeende hongersnood in Gaza blijkt te zijn gevoed door de Hamas-propaganda, zo bleek uit een nieuwe studie van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. De faculteit van landbouw, voedselwetenschap en voedingswaarde van de universiteit schreef in de studie dat het gemiddelde aantal kilocalorieën dat aan Gaza werd geleverd 3.163 per persoon was. Dat is meer dan duizend kilocalorieën meer dan de geaccepteerde standaard in tijden van crisis. De studie laat niets heel van de aankondiging dat er aanklachten wegens oorlogsmisdaden worden voorbereid door Karim Khan, de aanklager bij het Internationale Strafhof in Den Haag, wegens het uithongeren van een bevolking. De samenstellers van het HU-rapport stelden ook vast dat in de periode januari tot en met april er meer levensmiddelen Gaza werden binnengereden dan voor het begin van de oorlog.

Een diëtiste van het Sheba Medisch Centrum in Ramat Gan kwam vorige week naar buiten met haar bevindingen over de voeding die de vrijgelaten gijzelaars kregen van Hamas. Volgens Mittal Binyamin kregen de gijzelaars gemiddeld 300 kcal in de vorm van pita’s en dadels per dag. Volgens de diëtiste is dit een vorm van extreme uithongering die te vergelijken valt met wat de nazi’s deden met de Joden in de concentratiekampen.

Kort oorlogsnieuws

In Gaza vonden het afgelopen weekend hevige gevechten plaats tussen IDF-eenheden en Hamas in de stad Jabalya, die eerder werd verlaten door het Israëlische leger. Op dit moment heeft de IDF opnieuw de controle over de stad overgenomen. Tijdens de operatie werden 250 Hamas-terroristen gedood en werd tien kilometer tunnels opgeblazen.

Zoals gezegd voert de IDF in Rafah kleinschalige operaties uit maar heeft nu de intensiteit daarvan opgevoerd. Een kaart die door het Institute of War werd gepubliceerd op zondag laat zien dat de IDF nu ruwweg een derde van het Rafah-gebied in handen heeft.

Aan het noordelijke front was weer sprake van een nieuwe escalatie dit weekend met regelmatige barrages van raketten op de steden en dorpen in het grensgebied met Libanon. De laatste week voerde Hezbollah in totaal meer dan 275 aanvallen uit met raketten van allerlei types en kamikazedrones. Aan Israëlische kant vielen bij deze aanvallen zeven gewonden. De IDF is nu voor het eerst oefeningen aan het houden voor operaties diep in Libanon. De oefening werd gehouden door de 146e divisie en de pantserbrigade 205 en simuleerde aanvallen gedurende de nacht en dag, en concentreerde zich op stedelijke oorlogsvoering en acties in het vaak onbegaanbare terrein in Libanon. Het is duidelijk dat de situatie in noord-Israël niet kan voortduren. Er zijn nog steeds 90.000 burgers die niet kunnen terugkeren naar hun huizen of wat daar van over is, na de maandenlange beschietingen door Hezbollah.

Op zondagavond liquideerde een IAF-gevechtsvliegtuig twee topcommandanten van Hamas die verantwoordelijk waren voor operaties in Judea en Samaria. De twee, Yassin Rabia en Khaled Nagar, opereerden vanuit Rafah in Gaza en werden gedood in het noordwesten van de stad. Kort na de liquidatie kwam Hamas met de bewering dat tientallen burgers werden gedood bij de IAF-aanval op de twee terroristen. Volgens de IDF ontstond er een vuur door de exploderende raket die de dood van enkele burgers veroorzaakte.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda