Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israëlupdate 24 mei 2024 • IDF brengt lichamen van drie gegijzelden terug uit Gaza

Door Yochanan Visser - 

24 mei 2024

2021 CVI website (15)

Foto: Michael Giladi, Flash90

Vandaag zal het Internationale Gerechtshof in Den Haag een uitspraak doen in de zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël, betreffende de vermeende genocide in Gaza. De regering in Pretoria heeft voor de vierde keer een verzoek ingediend bij het hof voor een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Bij eerdere zittingen van het Internationaal Gerechtshof (IJC) was er optimisme over de mogelijkheid van een positieve uitspraak voor Israël. Momenteel is dat optimisme afgenomen. Verwacht wordt dat het IJC het Afrikaanse verzoek voor een volledig staakt-het-vuren zal afwijzen, maar waarschijnlijk zal het Israël opdragen het offensief in de stad Rafah te staken.

Het Internationaal Gerechtshof (IJC) beschikt echter niet over de middelen om een uitspraak af te dwingen. In het meest extreme geval kan het IJC de VN-Veiligheidsraad verzoeken om een resolutie, maar dit zal waarschijnlijk op een Amerikaans veto stuiten. De Verenigde Staten hebben de druk op het IJC verhoogd, nadat president Joe Biden heeft gedreigd de financiële steun aan het hof stop te zetten. Bovendien erkennen de Amerikanen de jurisdictie van het hof in Den Haag niet.

Operatie Rafah

Het IDF-offensief in Rafah blijft op volle kracht doorgaan, waarbij de stad nu van twee zijden wordt ingesloten en meer dan een miljoen mensen zijn gevlucht. Opmerkelijk genoeg is de evacuatie van deze enorme vluchtelingenstroom sneller verlopen dan verwacht door tegenstanders van de operatie in Rafah. De inname van de zuidelijke stad heeft de betrekkingen tussen Israël en Egypte ernstig geschaad. Egypte was fel tegen de IDF-operaties in Rafah, en nu is duidelijk waarom. IDF-soldaten die de Philadelphiakorridor doorzochten (een smalle strook langs de grens tussen de Gazastrook en Egypte red.) ontdekten daar een aanzienlijk aantal tunnels die werden gebruikt voor mensensmokkel en de smokkel van illegale goederen.

Gijzelingskwestie

De Israëlische regering is opnieuw bezig met een poging om de onderhandelingen van de gijzelaars op gang te krijgen. De nieuwe poging kwam nadat er een ontmoeting had plaatsgevonden tussen regeringsvertegenwoordigers en de ouders van vijf vrouwelijke soldaten die door Hamas worden vastgehouden. De vijf vrouwelijke soldaten bemanden op 7/10 uitkijkposten langs de grens met Gaza. Zij werden vrijwel onmiddellijk gedood en hun lichamen gemutileerd. Voorafgaand aan de ontmoeting werd de video met de gruwelijke beelden aan een select publiek vertoond.

De IDF slaagde er vandaag ook in om de lichamen van drie mannelijke gijzelaars te bevrijden. De drie mannen werden omstreeks 7/10 door de terroristische organisatie vermoord. Een van de drie was de vriend van Shani Louk wiens lichaam ongeveer een week geleden werd gevonden en bevrijd.

Bill Burns, directeur van de CIA, keert terug naar Israël om de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars te leiden. De verwachtingen zijn zeer somber, vooral gezien het feit dat alle gijzelaars die tot nu toe zijn bevrijd of vrijgelaten, zijn overleden. Het is mogelijk dat Sinwar en zijn medestanders slechts een handvol gijzelaars vasthouden. In Israël wordt geschat dat er momenteel hooguit 127 gijzelaars in leven zijn.

Overige IDF-operaties

De IDF ging ondertussen gewoon door met de reeks liquidaties in zowel Libanon en in Gaza. In het zuiden van Libanon werd Ali Nassar Faran, het hoofd van het wapenproductieapparaat van Hezbollah, uitgeschakeld. Hezbollah heeft nu al meer dan 300 strijders verloren sinds 7/10.

Tot slot werden er nabij de zuidelijke badplaats Eilat twee onbemande vliegtuigen neergeschoten die vannacht uit Irak kwamen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda