Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israëlupdate 24 juni • Israël verder in het nauw vanwege Hezbollah en de Iraanse as

Door Yochanan Visser - 

24 juni 2024

F240624DC11

Een huis dat werd getroffen door een raket die vorige week vanuit Libanon naar het noorden werd afgevuurd, in de noordelijke Israëlische stad Kiryat Shmona. | Foto: David Cohen, Flash90

De Israëlische Minister van Defensie Yoav Galant is momenteel in Washington DC om gesprekken te voeren met Pentagon vertegenwoordigers over een Israëlisch offensief tegen Hezbollah in Libanon. Galant moet ook een nieuwe crisis in de betrekkingen tussen de Israëlische regering en die van de Verenigde Staten zien op te lossen. Deze crisis gaat over de wapenleveranties die de VS sinds het begin van de oorlog nu acht en een halve maand geleden aan Israël deed.

Premier Benjamin Netanyahu heeft al twee keer in het openbaar kritiek geuit op de regering van president Joe Biden over het achterhouden van essentiële wapens en munitie. Op zondag deed de premier dat opnieuw toen hij aan het begin van de wekelijkse kabinetvergadering onthulde dat er vier maanden geleden “een dramatische vermindering” plaatsvond in de hoeveelheid munitie die door de VS werd geleverd.

Dit gebeurde nadat een groep Democratische Congresleden een protestbrief hadden gestuurd naar Biden waarin men een einde aan de wapenleveranties aan Israël eisten. Netanyahu zei dat zijn regering achter gesloten deuren keer op keer had geprobeerd om een verklaring te krijgen over het uitblijven van de leveranties maar dat er geen verandering had plaatsgevonden.

Vorige week publiceerde het kantoor van de premier een video waarin Netanyahu dezelfde kritiek had op de Amerikaanse regering. Hij zei toen, onder andere, het volgende: “Israël Amerika’s beste bondgenoot vecht voor zijn leven tegen Iran en andere vijanden, het is daarom ondenkbaar dat de (Amerikaanse) regering de laatste paar maanden wapens en munitie heeft onthouden voor Israël.”

Nu Israël zich voorbereid op een uitbreiding van de oorlog tegen Hezbollah zijn de Amerikaanse leveranties van zware wapens en munitie nog belangrijker geworden. Galant kreeg van de Republikeinse oppositie in Washington de verzekering dat het Congres desnoods zal in grijpen. Deze verzekering werd door senator Lindsey Graham gegeven na afloop van zijn ontmoeting met Galant.

Graham maakte een maand geleden enorme indruk in Israël door tijdens een hoorzitting in het Congres een fel betoog te houden tegen de politiek van de Amerikaanse regering inzake de wapenleveranties aan Israël. Graham zei toen dat het “krankzinnig  en absurd” was om wapens aan Israël te onthouden nu de Joodse staat voor zijn leven vecht.

Tekst gaat door onder de video.

Het noordelijke front

Op zondag vond er opnieuw een escalatie plaats aan het noordelijke front in Israël. Hezbollah gebruikte voortdurend onbemande kamikaze vliegtuigen om Israël aan te vallen en probeerde strategische installaties te raken. Zo werd een dergelijke kamikaze drone afgevuurd op een wapenfabriek van Rafael in de buurt van de Arabische stad Sakhnin in het centrum van Galilea.

Een andere kamikaze drone raakte een basis van de IDF in Ayalet HaShachar en verwondde een soldaat ernstig. Laat in de avond schoot Hezbollah twee antitankraketten af op de stad Metulla in het uiterste noorden van Israël, er werd grote schade aangericht maar er werd niemand verwond. Metulla werd aan het begin van de oorlog grotendeels ontruimd. Verder werd er een kamikaze drone afkomstig uit Irak uit de lucht geschoten.

Israël zal in het geval van een totale oorlog met Hezbollah wapens gaan gebruiken dat het “nooit eerder heeft gebruikt”, zo vertelden Israëlische officials aan tv kanaal 12 in Israël op zondagavond. Deze niet nader genoemde wapens moeten een uitgerekt conflict in Libanon, zoals we nu in Gaza zien, voorkomen zeiden de anonieme regeringsvertegenwoordigers. Dezelfde officials zeiden dat Israël de Amerikaanse regering op de hoogte heeft gebracht van dit voornemen. Het zou kunnen gaan om tactische kernwapens.

Libanon

In Libanon brak op zondag een rel uit nadat klokkenluiders die op de internationale luchthaven van Beiroet werken media hadden verteld dat de luchthaven door Hezbollah wordt gebruikt als wapenopslagplaats. Iran brengt de wapens met burgervliegtuigen naar de luchthaven en daar worden ze in hangars opgeslagen. Dit nieuws opende klaarblijkelijk nog niet geheelde wonden over de ramp die plaatsvond in de haven van Beiroet in 2020. Toen ontplofte een magazijn waarin ammonium nitraat was opgeslagen tezamen met wapens van Hezbollah.

De klokkenluiders op de luchthaven zeggen nu dat zij en hun families worden bedreigd door Hezbollah en dat zij zich gegijzeld voelen. Dezelfde employees beschreven de raketten die zij hadden gezien en dat het ging om grote hoeveelheden Burkan korte afstand raketten, die Hezbollah regelmatig tegen IDF bases gebruikt, en Kornet AT-14 antitankraketten alsmede M-600 langeafstandsraketten. Dit nieuws maakt de luchthaven van Beiroet tot een legitiem militair doelwit in geval van de verwachte oorlog met Hezbollah in Libanon.

Iran

Iran heeft inmiddels laten weten dat het zal ingrijpen in het geval van een Israëlische invasie van Libanon. De commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde in Iran zei vanmorgen dat Iran een grote aanval op Israël zal uitvoeren in geval van totale oorlog met Hezbollah. De “verzetsas zal niet passief blijven” zei Generaal Kiumars Heidari, terwijl hij eraan toevoegde dat er een uiterst scherpe reactie zal komen.

Intussen hebben duizenden leden van sjiietische milities over het hele Midden-Oosten zich opgegeven als vrijwilliger voor Hezbollah’s oorlog met Israël, aldus The Washington Post. Hezbollah leider Hassan Nasrallah refereerde hier ook aan tijdens zijn laatste tv toespraak afgelopen woensdag. In Israël zelf waarschuwen vooraanstaande politici zoals Gideon Saar en Avigdor Liberman voor een scenario waarbij Iran zijn jarenlang verklaarde voornemen van de liquidatie van de Joodse staat gaat uitvoeren.

Liberman had het zelfs over een nieuwe Holocaust en voorspelde dat Israël binnen twee jaar van alle kanten zal worden aangevallen door de Iraanse coalitie van milities en terreurorganisaties.  Ex premier Ehud Barak denkt zelfs dat een dergelijk scenario zich zal voltrekken binnen een jaar.

Al deze alarmerende ontwikkelingen vallen samen met nieuws over dramatische progressie in het nucleaire programma van Iran. In de ondergrondse uranium opwerkingsfabriek Fordow bouwt Iran nu opeens honderden nieuwe centrifuges. De Israëlische journalist Nadav Eyal rapporteerde in maart dat Iran componenten probeert te krijgen die alleen worden gebruikt bij de vervaardiging van een nucleair wapen.

En tot slotte was er journalist Barak David die onder andere voor Ha’aretz schrijft. David onthulde dat de VS en Israël informatie onderzoeken over computermodellen die Iraanse wetenschappers recentelijk gebruikten en die aantoonden dat men research deed op de ontwikkeling van nucleaire wapens.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda