Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israëlupdate 21 juni • Hamsterwoede bij supermarkten in Noord-Israël

Door Yochanan Visser - 

21 juni 2024

F240209MG006 (1)

Mensen doen boodschappen in de Shufersal Deal-supermarkt in Katsrin, Golan Heights. | Foto: Michael Giladi, Flash90

Zoals ik op donderdag al rapporteerde lijkt een totale oorlog tussen Israël en Hezbollah nu onafwendbaar. In Israël was in supermarkten in het noorden op donderdag sprake van hamsteren nu mensen zich realiseren dat er een oorlog komt die vooral het thuisfront zal gaan ontregelen.

Ook is er zorg over de elektriciteitvoorziening omdat Hezbollah eerder aangaf dat de elektriciteitscentrales in Israël een doelwit van hun raketten zullen zijn. Volgens Shaul Goldstein de directeur van Noga, een bedrijf dat het elektriciteitnet in Israël beheert, is Israël niet klaar voor het uitschakelen van elektriciteitscentrales .

Voorbereiden op mogelijke stroomstoring

Tijdens een conferentie van het Instituut voor Nationale Veiligheidstudie in Sderot zei Goldstein dat er geen garantie is  dat er elektriciteit zal zijn in Israël in het geval van totale oorlog met Hezbollah, en de zogenaamde Iraanse as van verzet. Al na 72 uur zonder elektriciteit zal het leven onmogelijk worden in Israël waarschuwde Goldstein.

Ook zei de Noga directeur dat Hezbollah geen raketten hoeft te gebruiken om de elektriciteitscentrales uit te schakelen. “Nasrallah hoeft alleen de persoon die het elektriciteitnet in Beiroet beheert te bellen”, zei Goldstein en voegde eraan toe dat het net in Beiroet exact hetzelfde is als in Israël. “Hij (Nasrallah) heeft geen drone nodig maar kan volstaan met een belletje een student elektriciteitingenieur en hem vragen wat de meest kritieke punten in Israël zijn – alles is op het internet. Iedereen kan het vinden op het internet”, waarschuwde Goldstein.

Het Ministerie van Energie was het oneens met Goldstein en beweert dat de stand van zaken in Israël’s energiesector “robuust” is en men klaar is voor alle mogelijke scenario’s. Volgens het Ministerie van Energie kan stroomuitval snel verholpen worden na alle maatregelen die men sinds het begin van de oorlog heeft getroffen. Het ministerie wees ook op alle andere vormen van energiewinning die Israël nu kent zoals zonenergie centrales.

Evengoed riep het ministerie de burgers op om zich voor te bereiden in overeenstemming met de adviezen van het Thuisfront Commando (Pikoed HaOref) van de IDF. Dit wil zeggen het inslaan van batterijen en de aanschaf van draagbare opladers. Minister Eli Cohen van Energie waarschuwde Hezbollah dat iedere stroomstoring in Israël slechts uren zal duren maar dat er in Libanon maanden geen stroom zal zijn.

Hezbollah waarschuwde Israël op donderdag dat Tel Aviv en Haifa zal bombarderen indien de IDF de oorlog uitbreidt. Eerder deze week publiceerde de Libanese terreurgroep een video waaruit bleek dat men alle vitale delen van de stad Haifa kent. Hezbollah zei na de publicatie van de video dat men van meerdere steden dergelijke gedetailleerde luchtopnames heeft.

Amerika schroeft militaire hulp weer op

De Amerikaanse regering heeft inmiddels besloten om de militaire hulp aan Israël weer op te voeren na een kort intermezzo dat werd veroorzaakt door een geschil over de IDF operatie in de stad Rafah in Gaza. Er is een schip vol met wapens en munitie naar Israël gestuurd iets dat tot nu toe niet gebeurd is. De wapen- en munitieleveranties gingen tot nu toe door de lucht. Ook uit een andere actie blijkt dat de Amerikaanse regering bezorgd is over de dreiging voor Israël en dan met name die van enorme salvo’s raketten.

Een aantal oorlogsschepen met interceptors is nu onderweg naar de wateren voor Israël. De interceptors die Israël zelf heeft, zoals Iron Dome, zullen overweldigd worden bij de enorme salvo’s raketten die Hezbollah zal gaan afschieten zeggen Amerikaanse deskundigen. Premier Benjamin Netanyahu noemde vandaag de Amerikaanse wapenleveranties “kritiek in de pogingen om Hamas te verslaan en Hezbollah af te schrikken”.

Hezbollah van zijn kant neemt ook voorzorgsmaatregelen en heeft het gebruik van mobiele telefoons voor zijn strijders in het grensgebied met Israël en Syrië verboden. Ook mogen Hezbollah terroristen niet langer in hoofdkwartieren van de organisatie slapen en degenen die in auto’s of caravans slapen moeten zich voortdurend verplaatsen.

Na de achtenveertig raketten die Hezbollah op donderdag afschoot op het noorden van Israël was er eerst een korte pauze vandaag, waarschijnlijk door de verplichte vrijdag gebeden. Kort na het middaguur vandaag begonnen de beschietingen met raketten en kamikaze drones echter opnieuw. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde vandaag dat de IDF begonnen is met het verplaatsen van troepen vanuit Gaza naar het noordelijke front.

Gaza

In Gaza zelf gaan de gevechten, en dan vooral in de stad Rafah inmiddels onverminderd voort. De IDF heeft nu zeventig procent van het gebied van Rafah overgenomen na hevige gevechten met de overgebleven bataljons van Hamas. De overgebleven twee bataljons van Hamas bieden echter hevige tegenstand en gebruiken Hezbollah-achtige tactieken zoals het gebruik van op afstand bediende bommen om de IDF soldaten te raken. Vandaag werd bekend dat bij de gevechten in Rafah opnieuw twee IDF soldaten sneuvelden.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda