Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israëlupdate 20 juni • Israël bereidt zich voor op totale oorlog met Hezbollah

Door Yochanan Visser - 

20 juni 2024

F240619AMA100

Raketten afgevuurd vanuit Libanon op de Noord-Israëlische stad Kiryat Shmona, 19 juni 2024. | Foto: Ayal Margolin, Flash90

Het Israëlische leger maakt zich op voor totale oorlog met Hezbollah in Libanon. Dit gebeurde nadat de laatste bemiddelingspoging van de Amerikaanse regeringsafgezant Amos Hochstein op een totale mislukking was uitgelopen.

Hochstein maakte op woensdagavond bekend dat zijn pogingen om een oorlog tussen Hezbollah en Israël te voorkomen waren mislukt. Dit, nadat Hezbollah duidelijk had gemaakt dat het niet bereid was om zich terug te trekken uit het grensgebied met Israël en ook de beschietingen op het noorden van Israël niet zou staken. Dit, omdat Israël weigert om de oorlog tegen Hamas in Gaza te staken.

Hezbollah leider Hassan Nasrallah had eerder op woensdag een uitermate vijandelijke toespraak gehouden waarin hij dreigde met een invasie van Galilea. De Hezbollah leider schepte op over Hezbollah’s vermogen om steden zoals Haifa plat te leggen en bedreigde zelfs Cyprus dat zeer goede banden heeft met Israël. De Hezbollah leider zei dat Cyprus automatisch onderdeel van de komende oorlog zal worden op het moment dat het Israël zijn vliegvelden zal laten gebruiken.

Nasrallah sprak ook over de negen minuten lange video die Hezbollah op dinsdag publiceerde en waarin luchtopnames van Haifa en omgeving waren te zien en tevens andere plaatsen in het noorden van Israël zoals de Rafael wapenfabriek in Kiryat Bialik . De opnames waren gemaakt door een onbemand spionage vliegtuig (UAV), of meerdere volgens drone experts. Uit de video bleek dat Hezbollah precies weet waar zich vitale installaties en militaire faciliteiten zoals het Iron Dome systeem bevinden. Het feit dat Hezbollah de opnames kon maken met de UAV(s) werd door militaire experts als zeer verontrustend gezien. Het liet volgens hen zien dat de luchtdefensie van Israël zwakke plekken heeft.

U kunt de video hieronder bekijken.

https://www.israelhayom.co.il/news/defense/article/15934771

Hochsteins bemiddelingspoging

De zeer professionele video werd door Hezbollah gepubliceerd juist op het moment dat Hochstein in Libanon arriveerde. Dat was al een eerste indicatie dat de missie van de Amerikaanse diplomaat op niets zou uitlopen. Een andere indicatie was dat Hezbollah zijn aanvallen op Israël tijdens Hochsteins bezoek aanmerkelijk opvoerde. Nasrallah’s toespraak, die ook plaatsvond tijdens Hochsteins zoveelste bemiddelingspoging was uiteindelijk de doodsteek voor de pogingen om tot een diplomatieke oplossing te komen voor het acht maanden oude conflict.

Direct na het bekend worden van Hochsteins mislukte bemiddelingspoging begon de IDF met het treffen van voorbereidingen voor totale oorlog met Hezbollah. Onder andere werden er instructies gegeven aan de burgemeesters van alle steden en dorpen die onder het bereik van Hezbollah’s enorme raketten arsenaal liggen. Het thuisfront zal naar verwachting zware klappen krijgen te verduren gezien de verwachting dat Hezbollah meer dan 1.500 raketten en UAV’s zal gaan lanceren per dag. Israël’s luchtverdediging in weliswaar robust en de beste ter wereld maar een dergelijk groot aantal raketten zal de luchtverdediging gaan overweldigen is de verwachting.

Front op de Golan Hoogvlakte

Nasrallah zei tijdens zijn toespraak dat Hezbollah niet alleen zou blijven tijdens de oorlog met Israël maar dat andere door Iran gesponsorde terreurgroepen zich zullen mengen in de oorlog. Daarbij doelde de aartsvijand van Israël niet op Hamas, dat inmiddels vrijwel uitgeschakeld is, maar op milities in Syrië die opereren onder leiding van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde. De IDF strooide op woensdag pamfletten uit boven het grensgebied in Syrië waarin werd gewaarschuwd tegen coöperatie met Hezbollah, dat ook vertegenwoordigd is op de Golan Hoogvlakte. De Quds Brigade heeft een troepenmacht van naar schatting 100.000 strijders samengesteld in Syrië.

Om deze reden zal de IDF naar verwachting ook een front openen op de Golan Hoogvlakte en niet wachten totdat het in de rug wordt aangevallen. Eerder deze maand begon het leger met het schoonmaken van mijnenvelden in het grensgebied met Syrië op de Golan Hoogvlakte. De operationele plannen voor de komende oorlog werden op dinsdag al goedgekeurd door het noordelijke commando van de IDF.

IDF stafchef Herzi Halevi was op woensdag opnieuw aan het noordelijke front en zei daar dat zijn leger veel grotere capaciteiten heeft dan de vijand kent. Halevi adresseerde ook de Hezbollah video en zei dat de IDF volledig op de hoogte was van Hezbollah’s vermogen om dergelijke opnames te maken, maar dat zijn staf hard heeft gewerkt aan creatieve oplossingen voor dit probleem.

Het Israëlische leger zal naar verwachting eerst met een grote serie luchtaanvallen proberen een zware klap toe te brengen aan de militaire infrastructuur van Hezbollah en zal ook doelen van de staat Libanon aanvallen. Te denken valt aan vitale infrastructuur en de luchthaven van Beiroet. Politieke leiders in Israël hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat Libanon zal worden teruggezet naar het “Stenen Tijdperk” in geval van een nieuwe oorlog met Israël.

Zojuist lanceerde Hezbollah opnieuw tientallen raketten op steden en dorpen in noord Israël. Dit was waarschijnlijk een reactie op de liquidatie van Hezbollah commandant Faisal Ibrahim het hoofd van Hezbollah’s operationele centrum in het Jouaiyya district in zuid Libanon.

De verwachting is dat de oorlog met Hezbollah en andere Iraanse vazallen binnen een week zal beginnen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda