Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israëlupdate 17 mei • Israël verwerpt aantijgingen genocide: "Oorlog tegen Hamas, niet tegen burgers"

Door Yochanan Visser - 

17 mei 2024

F230516YS21

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

In de internationale arena was weer het nodige te doen rond de meervoudige frontenoorlog die Israël voert.

In Den Haag kwamen de rechters van het Internationale Gerechtshof (ICJ) opnieuw bijeen om een nieuw verzoek van Zuid-Afrika te beoordelen over de oorlog in Gaza. De regering in Pretoria heeft het ICJ gevraagd om een bevel dat Israël zich onmiddellijk moet terugtrekken uit het Rafah-gebied in het zuiden van Gaza. Volgens Zuid-Afrika zijn de IDF-operaties in Rafah een schending van de Genocide Conventie uit 1948 omdat de huidige militaire campagne het leven in Rafah onhoudbaar maakt. Het was de vierde keer dat Zuid-Afrika zich tot het ICJ wendde met een verzoek om een einde te maken aan de oorlog in Gaza. Tot nu toe heeft het hof de verzoeken niet gehonoreerd en heeft Israël slechts opgedragen om de humanitaire hulp aan Gaza te verhogen.

Het Israëlische juridische team kwam vandaag aan het woord en verwierp de aantijgingen van de Zuid-Afrikaanse juristen. Gilad Noam, een jurist die het Israëlische team aanvoert, noemde de aantijgingen van Zuid-Afrika over volkerenmoord “een obscene exploitatie van de meest achtbare conventie”. Noam zei verder dat de IDF-operaties in Rafah gericht zijn tegen Hamas-terroristen en niet tegen de burgers daar. Een bevel om Rafah weer te verlaten zou een doodsvonnis betekenen voor de overgebleven gijzelaars, aldus de Israëlische jurist. Een uitspraak van het hof wordt volgende week verwacht. De zitting van het ICJ werd verstoord door een pro-Palestijnse activist die de Israëlische advocaten voor leugenaars uitmaakte.

In New York kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eindelijk bijeen om over de gijzelneming van Israëlische burgers en burgers van andere nationaliteiten op zeven oktober 2023 te spreken. De raad kwam bijeen na herhaaldelijke verzoeken van Israël, dat families van gijzelaars en vermoorde burgers naar New York had laten komen. Gilad Erdan, de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, was ook aanwezig en hield opnieuw een vurig betoog waarin hij de Veiligheidsraad hevig bekritiseerde voor zijn onverschilligheid tegenover de families van de gegijzelde Israëli’s. “Heeft de Veiligheidsraad Hamas veroordeeld en geëist dat het Rode Kruis wordt toegestaan om de gijzelaars te onderzoeken? Heeft u sancties ingesteld tegen het leiderschap van Hamas? Kijk de families hier in de ogen en geef hen antwoord”, brieste Erdan, die al tijden een kruistocht voert tegen de immoraliteit van de VN. De plaatsvervangende afgevaardigde van Zuid-Korea bij de VN, Sangjin Kim, werd emotioneel toen hij aan het woord kwam. Kim probeerde een brief voor te lezen van de moeder van Hersh Goldberg Polin aan haar zoon, die onlangs te zien was met een geamputeerde onderarm in een propagandavideo die Hamas publiceerde. De plaatsvervangende afgevaardigde van Zuid-Korea was niet in staat om de brief voor te lezen.

Een groep van acht landen schreef op donderdag een brief aan de Israëlische regering waarin Israël wordt opgeroepen om de humanitaire crisis in Gaza aan te pakken. Nederland was één van de ondertekenaars van de brief die door het persbureau Reuters werd gezien. De andere ondertekenaars waren Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Denemarken, Zweden en Finland.

“In zijn verdediging moet Israël zich volledig aan de internationale wetgeving houden, inclusief de internationale wetgeving op humanitaire kwesties.” In de brief spraken de betreffende landen zich ook uit tegen de IDF-operatie in Rafah en riepen Israël op om de grensovergang bij Rafah weer te openen. Dit liet zien dat de ondertekenaars van de brief niet weten waar ze het over hebben, omdat Egypte de Rafah-grensovergang gesloten houdt. Israël heeft na de verovering van de grensovergang onmiddellijk aangeboden om de terminal daar weer te openen voor vrachtwagens die nu vast zitten in Egypte.

Oorlogsnieuws

In Gaza werden vandaag de eerste humanitaire hulpgoederen afgeleverd via de nieuwe drijvende haven die het Amerikaanse leger heeft geconstrueerd. De haven werd vanmorgen om 9.00 uur in gebruik genomen en CENTCOM, het geallieerde opperbevel voor het Midden-Oosten, benadrukte dat geen enkele Amerikaanse soldaat een voet op de bodem van Gaza had gezet. De goederen die vanaf Larnaca in Cyprus naar de haven worden verscheept, worden gedoneerd door verschillende landen en hulporganisaties, schreef CENTCOM in een persbericht.

UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen en al hun nakomelingen sinds 1948, maakte vandaag bekend dat 600.000 vluchtelingen het provisorische tentenkamp nabij Rafah hebben verlaten binnen twee weken tijd. Er verblijven nu nog naar schatting 350.000 vluchtelingen in het gebied rondom Rafah. De IDF maakte vandaag bekend dat troepen nu een groot deel van de Philadelphi-corridor hebben veroverd, bijna zeven kilometer van de elf kilometer lange strook. De Philadelphi-corridor is een smalle strook land naast het torenhoge grenshek dat Egypte heeft opgetrokken. IDF-soldaten zijn nu bezig met het opblazen van de vele tunnels in de corridor. IDF-soldaten hebben nu de Brazilwijk in oost-Rafah veroverd.

In Jabalya, in het noorden van Gaza, worden de hevigste gevechten gemeld sinds het begin van de oorlog op 7 oktober. Na de initiële verovering van het vluchtelingenkamp verliet de IDF het gebied waarna Hamas weer terugkwam. Er is in Israël zware kritiek op deze strategie, die op woensdag het leven kostte aan vijf IDF-soldaten, die werden gedood door ‘vriendelijk’ vuur van twee IDF-tanks in een buitenwijk van Jabalya. Tijdens de nieuwe IDF-operatie in Jabalya werden tweehonderd terroristen gedood en werden veertig anderen gearresteerd. De IAF bombardeerde de afgelopen 24 uur zestig Hamas-doelen in Gaza en vernietigde onder andere lanceerinstallaties voor langeafstandsraketten. Het raketvuur vanuit Gaza gaat ondertussen door met in totaal zes aanvallen op dorpen en steden in zuid-Israël over de laatste twintig uur. De IDF maakte vanmorgen bekend dat de families van twee Thaise gastarbeiders waren geïnformeerd over de dood van hun geliefden. Beiden werden op 7/10 door Hamas vermoord en hun lichamen werden meegenomen naar Gaza. Er werden die dag in totaal 31 Thaise gastarbeiders ontvoerd naar Gaza.

Noordelijk front

De escalatie aan het noordelijke front duurt ondertussen onverminderd voort. In de laatste vierentwintig uur werden er 33 aanvallen met raketten en onbemande kamikazevliegtuigen geregistreerd. De raketten bereikten voor het eerst Kinneret, het Meer van Galilea, waar vannacht een onderschepping van een raket plaatsvond boven het noordelijke deel van het meer.

Vanmiddag rond 13.00 uur werd er een barrage van 75 raketten afgevuurd op het noorden van Israël. Dit was de grootste barrage sinds het begin van de oorlog en twee burgers raakten gewond door de raketten. Vijftig raketten werden afgeschoten op een IDF-basis nabij de stad Katzrin op de Golanhoogvlakte.

De aanvallen vonden plaats enkele uren nadat de IAF de commandant van Hezbollah’s drone-unit had geëlimineerd nabij de stad Sidon. Hussein Hader Mahadi reisde in een vrachtwagen om zo liquidatie te voorkomen, echter tevergeefs. Herzi Halevi, de stafchef van de IDF, zei op donderdagavond dat de IDF-divisies langs de grens met Libanon nu klaar zijn om de oorlog tegen Hezbollah uit te breiden.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda