Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israëlupdate 14 mei • Israël viert ingetogen verjaardag

Door Yochanan Visser - 

14 mei 2024

F240514MA008

Israëli's vieren de 76e verjaardag van hun land op het strand van Tel Aviv. Foto: Miriam Alster/Flash90

Israël viert vandaag zijn 76e Onafhankelijkheidsdag (Jom Ha’Atzmaoet). In tegenstelling tot andere jaren is er geen sprake van uitbundige vreugde.

Een meerderheid van de Israëli's (56 procent) vindt dat de feestelijkheden dit jaar beperkt moeten blijven. Een derde van het publiek wil helemaal geen feestelijkheden vanwege de oorlog en de rouw over de 1.600 doden die het afgelopen jaar zijn gevallen als gevolg van terreur. Desalniettemin waren er aan het begin van Jom Ha’Atzmaoet plaatsen waar gezongen en gedanst werd. Eén daarvan was de militaire academie Eli, die negentien van zijn studenten verloor tijdens de huidige oorlog. Op de video hieronder kunt u een indruk krijgen van de muzikale vreugde die de studenten van Eli wisten te brengen op maandagavond.

Elders in het zuiden van Israël gaf de Israëlische volkszanger Omer Adam een concert op het terrein waar op 7 oktober honderden jonge mensen werden vermoord door Palestijnse terroristen na afloop van het Nova muziekfestival. Het concert werd bijgewoond door familieleden van de vermoorde jongeren die samen met Omer het lied "Reikma Enoshit Echad" (een menselijke zakdoek) van Chava Alberstein zongen, dat gaat over 7 oktober. U kunt de opname van dit lied hier bekijken:

Zoals gebruikelijk rond Onafhankelijkheidsdag worden er in de media rapporten gepubliceerd over Israëli's die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de staat Israël en zijn inwoners. Dit jaar stond alles in het teken van de ramp die zich op 7 oktober voltrok. Eén van de verhalen die in de media verscheen, ging over jonge Israëli's die hun comfortabele leven in andere delen van Israël achterlieten en zich vestigden in het gebied rond Gaza. Eén van hen is Maya Rusk, die in de Florentine wijk van Tel Aviv een uiterst comfortabel leven leidde totdat ze besloot haar baan bij een hightech bedrijf op te zeggen en naar India reisde om eens goed na te denken over haar toekomst. Eenmaal in India kreeg Maya op haar smartphone op 7 oktober de berichten binnen over de verschrikkingen die de bevolking van Zuid-Israël ten deel vielen. Zij besloot daarop om onmiddellijk terug te keren naar Israël, waar ze direct naar Eilat reisde. Daar begon Maya de geëvacueerde families uit de dorpen en steden rond Gaza te helpen. Toen de families uiteindelijk mochten terugkeren naar hun grotendeels verwoeste kibboetsen en dorpen, besloot Maya met hen mee te gaan. In het Eshkol-gebied hielp zij mee om het onderwijs van kinderen weer op te zetten na hun langdurige verblijf in de hotels van Eilat. Maya's leven had nu een onomkeerbare wending genomen en zij besloot te verhuizen naar het Eshkol-gebied in het westen van de Negev-woestijn.

Maya's verhaal is slechts één van velen; vooral jonge mensen zagen hun leven veranderen na 7/10. In mijn persoonlijke kring ken ik een jonge vrouw die een jaar voor het drama op 7 oktober naar Nederland was verhuisd. Toen zij de omvang van de ramp die zich op 7 oktober voltrok doorgrondde, voelde ze dat zij niet langer in Nederland kon blijven. Zij kocht vervolgens een ticket en reisde terug naar Israël, waar ze haar kooktalent gebruikte om maaltijden voor soldaten in Gaza te bereiden. Tegelijkertijd begon zij actief te zijn op sociale media en publiceerde dagelijks nieuws dat de reguliere media niet haalde. Nu, na meer dan zeven maanden weer in Israël te zijn geweest, heeft zij haar baan in Nederland opgezegd en besloten om weer in Israël te gaan wonen.

Een ander ontroerend verhaal dat in de Israëlische media verscheen ter gelegenheid van Jom Ha’Atzmaoet, ging over de zakenman Tomer David die samen met zijn vrouw een familie opving van kibboets Beeri. Tomer werd op 7 oktober gebeld door zijn vrienden Shi en Sharon Cohen, die zich samen met hun kinderen schuil hielden in de veiligheidskamer van hun huis op de kibboets. Het gezin werd uiteindelijk gered door IDF-soldaten en vond onderdak bij Tomer en zijn vrouw. Dezelfde avond besloot Tomer een organisatie op te richten die zou gaan zorgen voor permanente opvang van weeskinderen die op 7 oktober beide ouders hadden verloren. Tomer gaf de organisatie de naam "Onze kinderen, onze oorlog" en de groep heeft tot nu toe vijftig kinderen aan een nieuw thuis geholpen. De organisatie kreeg hulp van Meriv Yanai, een psycholoog gespecialiseerd in het behandelen van trauma's. Onze kinderen, onze oorlog heeft nu een bestuur waar psychiaters, maatschappelijk werkers en educatiespecialisten deel van uitmaken. "Wij kunnen nooit de plaats innemen van de ouders van de kinderen en we hebben daar geen illusies over. Maar we doen alles in ons vermogen om de beste toekomst voor hen te verzekeren," zeiden Yanai en David. De organisatie biedt begeleiding aan kinderen en jongeren tot de leeftijd van 25 jaar, maar ook aan pleegouders, zoals grootouders van weeskinderen die de taak van hun vermoorde kinderen hebben overgenomen.

Kort oorlogsnieuws

In Gaza laaiden sinds maandag overal de gevechten tussen de IDF en diverse terreurgroepen, waaronder de aan de PA gelieerde El Aqsa Martelaren Brigades en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, op. Van Jabalya in het noorden van de Gazastrook tot aan Rafah in het zuiden werden zware gevechten gemeld. Vanmorgen leek de IDF een begin te hebben gemaakt met de invasie van de stad Rafah toen tientallen tanks het oosten van de stad binnenreden. Dit gebeurde ondanks herhaalde pogingen van de Amerikaanse regering om Israël af te houden van een operatie in de stad Rafah. Inmiddels hebben 450.000 vluchtelingen de streek rond Rafah verlaten volgens de VN-organisatie UNRWA. In Jabalya strooide een IAF-vliegtuig pamfletten uit waarop in het Arabisch Hamas werd gewaarschuwd tegen pogingen om de controle van de stad weer over te nemen. "Jullie komen terug? Wij ook!" stond er op de pamfletten. Hamas slaagt er nog steeds in raketten af te vuren op Israël. De afgelopen 24 uur ging tot twee keer toe het luchtalarm af in de stad Ashkelon, 12 kilometer ten noorden van Gaza. Drie inwoners van de stad raakten lichtgewond toen een raket dicht bij hun woonblok ontplofte.

Activisten van de Tzav 9 (order negen) beweging hielden een konvooi met hulpgoederen aan in de buurt van de stad Beër Sjeva op maandagmiddag. De activisten gooiden een grote hoeveelheid zakken meel van de trucks en blokkeerden zo de weg. Later werden er vrachtwagens in brand gestoken. Tzav 9 werd opgericht door Israëli's van alle politieke richtingen en heeft veel nabestaanden van terreurslachtoffers en reservisten binnen zijn gelederen.

Aan het hartlandfront voerde de IDF weer invallen uit in Palestijnse steden Shechem (Nablus), Qalqilia en Jenin. In Jenin brak een urenlang vuurgevecht uit nadat Palestijnse terroristen een IDF-basis in de buurt van de stad hadden aangevallen. Ook in de Arabische wijken van Jeruzalem was het onrustig nadat Joodse Israëli's de Tempelberg opgingen ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag.

Aan het noordelijke front voerde Hezbollah zijn raket- en drone-aanvallen weer op de afgelopen vierentwintig uur. De IDF overweegt nu om de dorpen rondom de berg Meron ten zuiden van de stad Safed te ontruimen vanwege de te verwachten verdere escalatie van de oorlog met Hezbollah. Hezbollah heeft herhaaldelijk raketaanvallen uitgevoerd op een IDF-inlichtingenbasis op de berg Meron. De jaarlijkse viering van het Lag Ba'Omer-feest dat op 25 mei zou worden gehouden op de berg is nu afgelast, voor het eerst sinds het ontstaan van de staat Israël. Normaal gesproken trekt de viering van het feest nabij het graf van Rabbi Shimon Bar Yochai honderdduizenden bezoekers.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda