Sluiten

Zoeken.

Israëlische stichting laat laatste wens van Gayena (52) uitkomen

Door Joanne Nihom - 

16 november 2021

DSC_0300_light

De stichting ‘Keshet Hamishalot’ dat ‘Wensregenboog’ betekent, voert in Israël een prachtig project uit. Het is in 2012 opgezet door de oud-Nederlandse Yael Hartong, naar het Nederlandse idee van de ‘Ambulancewens’: de laatste wens van terminale patiënten laten uitkomen.

Iedere wens vergt een nauwkeurige planning van de honderden vrijwilligers om de patiënt met adequate medische begeleiding, vaak in aanwezigheid van een familielid, in een ambulance daar te brengen waar zijn of haar hart naar uitgaat. De kosten, vooral van de ambulance, zijn hoog en de stichting kan functioneren door donaties. Door de jaren heen zijn honderden wensen in vervulling gegaan. Over heel Israël, in zowel Israëlische als Palestijnse gezinnen.

Bijzondere wens

Ik hoorde onlangs over een wel heel bijzondere wens. De 52-jarige Gayena had kanker en tijdens haar vele verblijven in het ziekenhuis startte ze met het maken van kleding en accessoires voor Barbiepoppen. Zoals jurkjes, hoedjes en tassen. Dit zorgde voor wat afleiding en daardoor was ze niet continu bezig met het ziek zijn. Toen Gayena hoorde dat de kanker zich, ondanks de behandelingen, had verspreid en dat er geen hoop meer voor haar was, had ze maar één grote wens: een tentoonstelling van al haar Barbiekleertjes.

Yael: ’We besloten het geld dat we anders besteed zouden hebben aan het huren van een ambulance te gebruiken voor een expositie. In dit soort omstandigheden heb je niet veel tijd. Het lukte ons, met hulp van veel vrijwilligers, om in een paar dagen Gayena’s droom te verwezenlijken. We vonden een ruimte in de buurt waar ze woonde, dicht bij haar familie en vrienden. Een grafisch ontwerpster maakte de uitnodigingen, een vrijwilliger zorgde voor het drukwerk en een professionele fotograaf was bereid alles vast te leggen zodat de familie een mooie herinnering zou hebben voor later. Alles was geregeld toen we er achter kwamen dat we niet genoeg ‘modellen’ hadden om de kleding te tonen.

Het lukte ons, met hulp van veel vrijwilligers, om in een paar dagen Gayena’s droom te verwezenlijken.

Een aantal jonge meisjes uit de kibboets waar een van onze vrijwilligers woonde, hoorde hierover en stelde hun eigen barbiepoppen beschikbaar. De voorbereidingen en de expositie gaven Gayena veel kracht. Het werd een groot succes, met tientallen bezoekers, en de ontwerpster als stralend middelpunt.’

Helaas is ze niet lang daarna overleden. Verdrietig. Maar de herinnering aan deze mooie regenboogwens-dag blijft en zorgt dat ze nooit vergeten zal worden.

Bekijk hier de foto's!

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda