Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israëlische stafchef Aviv Kochavi: officier, maar ook mens

Door Tal Hartuv - 

26 november 2021

Aviv_Kochavi_-_Ramatcal

Aviv Kochavi, stafchef van het Israëlische leger. Foto: Ori Shemesh/Wikimedia Commons

De Israëlische stafchef, Aviv Kochavi, heeft in een sneltreinvaart een reputatie opgebouwd vanwege zijn briljante strategische tactieken waarmee hij Hamas, gedurende de laatste oorlog in Gaza, te snel af was.

Onder Avivs commando verplaatste het Israëlische leger (IDF) een groot aantal tanks en artillerie naar de grens met Gaza. Het leger lekte toen “per ongeluk” naar de media dat er een grondoffensief in Gaza zelf zou plaatsvinden. Het lek was met opzet vaag, om de media te laten geloven dat de Israëlische troepen werkelijk naar binnen trokken voor een grondinvasie. Het lek misleidde de internationale media, die op hun beurt onbewust Hamas om de tuin leidden. De zogenaamde invasie zorgde ervoor dat de terroristen de tunnels invluchtten. Nu de vijand op een plaats zat, kon Israël de tunnels bombarderen en zoveel mogelijk terroristen uitschakelen, zonder teveel onnodige schade aan te richten. Dit vond plaats in slechts 35 minuten.

Behalve zijn intelligente militaire denkwijze, is Kochavi lang, knap en welsprekend, heeft hij een diepe stem en doordringende Paul Newman-ogen. Hij blonk uit in alles wat hij in gedachten had. Zijn carrière is vlekkeloos, regelrecht uit een militair magazine. Eén van zijn successen was het opzetten van een IDF innovatieafdeling, een multidimensionale eenheid, en hij autoriseerde ook een conceptdocument om deze uitdagingen aan te gaan.

Oog voor anderen

Zonder twijfel hebben al deze dingen bijgedragen aan zijn populariteit, maar deze dingen zijn niet de reden die hem tot een van de meest geliefde generaals aller tijden maken. Eenvoudig gezegd: Aviv Kochavi is ook een mens.

Met de hoogste militaire positie in Israël en misschien wel een van de belangrijkste posities in het Midden-Oosten, zou het hem vergeven kunnen worden als de macht hem naar het hoofd zou stijgen. Maar dat is niet het geval. Regelmatig bezoekt Kochavi zijn gewonde soldaten, ongeacht hun rang. Hij heeft nooit haast. Van het ziekenhuisbed gaat hij naar hun ouderlijk huis en besteedt hij tijd aan de families van de soldaten.

Regelmatig bezoekt Kochavi zijn gewonden soldaten, ongeacht hun rang.

Een moeder van een gehandicapte soldaat onderstreepte kortgeleden nog eens het medeleven van onze grote, ruige opperbevelhebber in een Facebookbericht. Het Israëlische leger heeft een vrijwilligersprogramma genaamd “Groot in Uniform”, voor soldaten met een handicap. Het unieke programma helpt hen te integreren, die willen deelnemen in de IDF. Sommige van deze gehandicapte soldaten krijgen een eliterol vanwege hun uitzonderlijke vaardigheden.

In het evenement voor de laatste rekruten dit jaar, deelde een moeder een foto waarop Kochavi haar zoon omhelsde. Deze post werd digitaal veelvuldig gedeeld. De Israëlische stafchef kwam niet alleen naar dit evenement om deze vrijwilligers te eren, maar salueerde voor hen en gaf ze allemaal een berenknuffel!

Elke keer weer zegt de Bijbel ons dat wij de kleinste onder de naties zijn en dat trots ons niet in de weg mag komen te staan. De profeet Elia leerde dat God in de stille fluistering is en niet perse in overweldigende dingen. Iets in Kochavi is een herinnering aan ons allemaal, dat macht en kracht niet de grootste impact op ons leven hebben, maar kleine dingen, zoals een omhelzing.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda