Sluiten

Zoeken.

Israëlische film over de verwoesting van de Joodse tempel

Door Tal Hartuv - 

29 maart 2022

Legende van de verwoesting

'Legende van de verwoesting' vertelt het verhaal van de verwoesting van de tempel door de Romeinen

Met het nieuws van zijn aanstaande release in bioscopen in het hele land, was de film "Agudat HaHorban" (Legende van de Verwoesting) in enkele uren uitverkocht in Israël.

Legende van de Verwoesting

Legende van de Verwoesting is een Israëlische geanimeerde historische dramafilm over de verwoesting van de Joodse Tempel tijdens de eerste eeuw. Het vertelt het verhaal van de Joodse Grote Opstand tegen het machtige Romeinse Rijk, en de Joodse onenigheid die leidde tot de vernietiging van de Tempel en de uiteindelijke diaspora van het Joodse volk.

De film was acht jaar in de maak. De eerste vier jaar werden besteed aan het ontwikkelen en bespreken van de historische nauwkeurigheid. Historische bronnen zoals de Talmoed en het boek van Flavius Josephus, "De oorlog van de Joden", werden gebruikt, evenals tentoonstellingen uit het Israëlisch museum, het Tempelberg Instituut en zelfs portretten van Romeinse mensen die geschilderd waren op grafgrotten in Alexandrië, Egypte. Historici noemen de film een historisch kunstwerk, dat een accuraat beeld geeft van het Joodse leven in het land Israël onder de Romeinse bezetting.

De andere vier jaar werden gewijd aan de uitvoering van 1500 verbazingwekkende schilderijen. Elke illustratie is uniek en een kunstwerk op zich. Er zijn slechts twee korte geanimeerde stukken in de hele film, de rest is een vertelling over de snel veranderende schilderijen.

Schilderijen

De adembenemende schilderijen werden uitgevoerd door de in Kiev geboren Israëlische illustrator David Polonsky. Getrouw aan het Sovjetonderwijs kreeg Polonsky, die alija naar Israël maakte toen hij acht was, in het door Rusland gecontroleerde Kiev de keuze om uit te blinken in muziek, wetenschap, kunst of schaken. Polonsky koos voor kunst. Als kind herinnert hij zich dat het enige wat hij wilde doen was tekenen. Zijn favoriete tekeningen waren haaien, die hij vanaf zijn vijfde elke dag tekende, op elk schoolboek, vanuit elke mogelijke hoek.

Toen hij in Israël aankwam, verveelde hij zich met kinderboeken en vond hij zijn intellectuele en artistieke stimulans in waargebeurde oorlogsverhalen van Israëlische legerhelden die de binnenvallende Arabische vijand hadden afgeslagen.  In Tel Aviv stuitte hij op Rachel Kogan, een Russisch-Israëlische kunstlerares die professor in de kunst was geweest aan de Academie voor Schone Kunsten van Sint-Petersburg en bij het verlaten van de school al snel een beurs kreeg voor Bezalel, de meest prestigieuze kunstacademie van Israël. Wat volgde, was een reeks animatiefilms die hem verbazingwekkend veel succes opleverden, waaronder "Waltz with Bashir" die de Golden Globe Award won voor Beste Buitenlandse Film.

De stille en getalenteerde Polonsky heeft Israël een reeks succesvolle tekenfilms voor volwassenen geschonken, maar het is zijn Legende van de Vernietiging die een gevoelige snaar heeft geraakt, en die in de moderne samenleving een zoektocht naar de ziel teweeg heeft gebracht en een herboren hoop op de bouw van de Tempel.

Bekijk hier de trailer:

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda