Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël van boven

Door Joanne Nihom - 

20 augustus 2020

F160706EI09

Het strand bij de Dode Zee. Foto: Edi Israel/Flash90

Omdat we nog steeds niet naar Israël kunnen en het gevoel moeten missen dat we hebben als we dat prachtige, bijzondere land zien liggen tijdens de landing in Tel Aviv, hier wat luchtfoto’s. Ruik de zee, hoor de wind en geniet.

Tel Aviv
shutterstock 0

De luchtballon in het HaYarkonpark in Tel Aviv, tijdens de lockdown. Foto: StockStudio Aerials/Shutterstock.com

Gelegen in het Yarkon Park in Tel Aviv, heeft deze ballon de afgelopen jaren letterlijk alles meegemaakt: verjaarsfeesten, huwelijksaanzoeken en ‘zomaar’ tochten… omdat het uitzicht zo prachtig is. De ballon bereikt een hoogte van ongeveer 90 meter, waardoor je de stad in vogelvlucht ziet, van de wolkenkrabbers tot aan de blauwe zee.

Het strand van Tel Aviv
 aceb00ef k

Het strand van Tel Aviv. Foto: Tel Aviv Municipality

Een van de beste versoepelingen rond de coronavirusbeperkingen is dat de stranden weer open mogen. Na maandenlang thuis opgesloten te zijn geweest, komen mensen massaal naar de kust om weer te genieten van de zon, de wind en een gevoel van ‘voor corona’.

Sarona Tel Aviv
 0fcffca k

Het Saronacomplex in Tel Aviv. Foto: Tel Aviv Municipality

In 1871 gebouwd door Duitse Tempeliers, is Sarona tegenwoordig een groot winkel-, recreatie- en wooncomplex. Als je door de goed onderhouden tuinen loopt en rondkijkt in de prachtig gerenoveerde oude gebouwen, is het niet moeilijk je voor te stellen hoe het hier meer dan een eeuw geleden geweest moet zijn.

Masada, Judea woestijn
f0MF0

De reusachtige vlag bij de Dode Zee. Foto: Michal Fattal/Flash90

Deze foto, gemaakt in 2007, legt de grootste vlag ter wereld vast - dit werd bevestigd door vertegenwoordigers van het Guinness Book of Records-, een enorme Israëlische vlag van 2165 voet lang en 330 voet breed. Hij werd gemaakt in de Filippijnen en ontrold in de schaduw van Masada ter gelegenheid van 50 jaar vriendschap tussen de Filippijnen en Israël.

Dizengoff square, Tel Aviv
shutterstock 00

Dizengoff Square. Foto: Orlov Sergei/Shutterstock.com

Vernoemd naar Zina Dizengoff, de vrouw van de eerste burgemeester van Tel Aviv, is Dizengoff Square een van de handelsmerken van de stad, zowel op de grond als vanuit de lucht. Bij recente renovaties is het plein weer verlaagd tot straatniveau, waardoor het prachtig opgaat in de Bauhaus-gebouwen eromheen en bewoners en bezoekers een klein groen toevluchtsoord biedt voor picknicks en ontspanning.

Ashdod marina
shutterstock 0

De prachtige haven van Ashdod. Foto: Orlov Sergei/Shutterstock.com

Bezoekers van Israël zijn meestal bekend met enkele van de bekendere jachthavens, bijvoorbeeld die in Tel Aviv of Herzliya. Maar de zuidelijke kuststad Ashdod heeft ook een indrukwekkende jachthaven met 500 boten. Die bevindt zich net buiten het stadscentrum, waardoor hij gemakkelijk toegankelijk is en, zoals te zien aan deze luchtfoto, prachtig stijlvol.

Capernaum, Meer van Tiberias
shutterstock 00

Capernaum. Foto: Sopotnicki/Shutterstock.com

Capernaum, een belangrijk christelijk bedevaartsoord, is een oud vissersdorpje waarvan wordt aangenomen dat Jezus in Zijn tijd in het gebied heeft gewoond en waar Hij wonderen heeft verricht. Tegenwoordig kunnen bezoekers genieten van een stop bij het huis van St. Peter, een Franciscaans klooster, een Grieks-orthodoxe kerk en een oude synagoge.

Judea-woestijn
shutterstock

Een slingerende weg in de woestijn. Foto: Liran Finzi Sokolovski/Shutterstock.com

Dramatisch, groots, buitengewoon … over de woestijn kun je alleen in superlatieven denken en praten.

De Dode Zee
F00EI

Drijven op de Dode Zee. Foto: Edi Israel/Flash90

Het laagste punt op aarde en misschien ook wel een van de mooiste. De Dode Zee is een van de bekendste reisbestemmingen van Israël en biedt bezoekers de mogelijkheid om gewichtloos te zweven in het olieachtige, zoute water en zichzelf te bedekken met tonnen gezonde minerale modder. Helaas wordt de toch al kleine zee steeds kleiner door de klimaatverandering en door menselijk ingrijpen.

Galgal Refaim, Golan Hoogte
shutterstock 0

Galgal Refaim in het noorden van Israël. Foto: Samion Buchas/Shutterstock.com

"Kring van reuzen" genaamd in het Hebreeuws en "Hoogte van de wilde kat" in het Arabisch, is Galgal Refaim Israëls versie van Stonehenge. De constructie ervan wordt geschat op ongeveer 6000 jaar geleden, toen ongeveer 42.000 ton basaltsteen werd neergelegd in vier enorme, concentrische cirkels. Hoewel niemand zeker weet welk doel het diende, is een leidende theorie dat het ofwel een cultureel centrum, een grafcomplex of beide is geweest.

Bahai’I Gardens, Haifa
shutterstock 0

De Bahá'I-tuinen vanuit de lucht. Foto: MagioreStock/Shutterstock.com

De prachtig Bahá’í-tuinen maken deel uit van het Bahá’í World Center of the Bahá’í religie en omvatten het heiligdom van de Bab en een trap van 19 terrassen die helemaal naar de top van de berg Karmel lopen. Naar schatting zijn er wereldwijd zo’n 5-8 miljoen Bahá'í-volgers.

Dado Beach, Haifa
shutterstock 00

Surfen in Haifa. Foto: Luciano Santandreu/Shutterstock.com

Dado Beach is het populairste strand in de noordelijke stad Haifa. Het heeft een lange promenade, restaurants, cafés en een amfitheater.

Jizreëlvallei
shutterstock

Oogstende boeren in de Jizreëlvallei. Foto: StockStudio Aerials/Shutterstock.com

De Jizreëlvallei is een van de agrarische en natuurlijke juweeltjes van Israël. Vol groene velden, waterbronnen, kibboetsen, dorpen en steden. Het is iets meer dan een uur rijden van Tel Aviv.

Aravawoestijn
shutterstock

Altijd indrukwekkend om te zien: een dadelplantage. Foto: diy13/Shutterstock.com

Denk aan de woestijn en je denkt waarschijnlijk aan eenzame zandduinen. Maar in Israël betekent de woestijn ook dadels, paprika's en allerlei fruit. Het Arava-gebied in het zuidoosten van Israël is een vruchtbaar landbouwgebied. De hete en droge omstandigheden daar, evenals de relatief grote stukken land, maken het geschikt voor gewassen die in Israël en in het buitenland worden geconsumeerd. Specialiteit is de wereldwijde bekende Medjoul dadel. Volgens de Plants Production and Marketing Board produceert Israël jaarlijks tot 10.000 ton dadels.

Kibbutz Nir David, Beit Shean Valley
shutterstock

Misschien wel één van de mooiste kibbutzim van Israël: Nir David. Foto: Itay Roitman/Shutterstock.com

Kibboets Nir David in de Beit She’an-vallei is een historisch belangrijke kibboets die in de jaren dertig van de vorige eeuw is opgericht. Het is ook een van de mooiste – die aan beide oevers van de Asi ligt, een prachtige, turquoise stroom die er doorheen stroomt, een ideale vakantiebestemming.

De Middellandse Zee
shutterstock 0

Bootjes voor de kust van Haifa. Foto: ImagineStock/Shutterstock.com

De Middellandse Zee vormt de hele westelijke grens van Israël. Dat is heel fijn, want het betekent dat u dag en nacht het strand kunt bezoeken.

De Rode Zee, Eilat
F0ML0

Het strand van de Rode Zee bij Eilat. Foto: Menachem Lederman/Flash90

Gelegen aan het meest zuidelijke puntje van Israël in Eilat, is de Rode Zee een van de drie zeeën van Israël, samen met de Middellandse Zee en de Dode Zee. Een paradijs voor duikers door de prachtige koraalriffen en het heldere water.

Kibboets Neot Smadar
F0ML0

Het centrum voor de kunst in Neot Smadar. Foto: Menachem Lederman/Flash90

Kibboets Neot Smadar in de Arava is een beetje een woestijnmysterie. Opgericht in 1989 door een groep artistieke vrienden, is de gemeenschap sindsdien uitgegroeid tot een culturele hotspot in de zuidelijke woestijn die bekend staat om zijn ongewone architectuur, biologische landbouw en heerlijke dadels. Als je extreme hitte en absolute stilte niet erg vindt, is ook dit een prachtige vakantiebestemming.

Bekijk onze

publicaties

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda