Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 8 juli • Afbrokkelende steun voor Hamas in Gaza

Door Yochanan Visser - 

8 juli 2024

F240705ARK12

De verwoesting na een militaire operatie in Khan Yunis, in het zuiden van de Gazastrook. | Foto: Abed Rahim Khatib, Flash90

De ongekende steun voor Hamas onder de bevolking van Gaza is in razend tempo aan het afbrokkelen, zo wees een nieuw opinieonderzoek uit. Steeds meer burgers in Gaza uiten openlijk bijtende kritiek op de terreurorganisatie en vinden nu dat de aanval op Israël op zeven oktober vorig jaar niet had mogen plaatsvinden. Dit is een opmerkelijke omwenteling, aangezien er op de dag van die aanval op grote schaal feest werd gevierd in Gaza. Dit sentiment heeft alles te maken met de naderende overwinning van de IDF op Hamas en het feit dat er een miljoen vluchtelingen zijn in Gaza, iets minder dan de helft van de totale bevolking.

Een cameraploeg van de Amerikaanse tv-zender NBC ging eind vorige week naar Gaza om burgers te interviewen. Ze spraken met een vrouw die kort voor de aankomst van de NBC-verslaggevers het dode lichaam van haar zoon had gevonden. “Ik hoop dat Allah jou zal vernietigen, Hamas, zoals je onze kinderen hebt vernietigd,” zei de vrouw luid huilend. Een man die door NBC werd geïnterviewd, zei: “We hebben een vuil leiderschap. Ze raakten gewend aan het bloedvergieten. Moge Allah hen vervloeken, zij zijn het uitschot van de wereld.” Een derde geïnterviewde zei dat Hamas Gaza zeventig jaar terug in de tijd had gezet.

Opinieonderzoeken en veranderende meningen

Deze omwenteling in de opinie van de burgers in Gaza kwam nog het meest duidelijk naar voren in een nieuw opinieonderzoek van de organisatie Arab World for Research and Development (AWRAD). Slechts 24 procent van de burgers in Gaza zegt dat zij tevreden zijn met de algemene wijze waarop Hamas opereert, terwijl in de gebieden onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit 76 procent een positieve mening heeft over Hamas. In Gaza heeft nu nog slechts 1 procent van de bevolking vertrouwen in Hamas, terwijl 71 procent wil dat de Verenigde Naties Gaza gaan besturen. Slechts 15 procent van de bevolking in Gaza wil dat de PA het bestuur overneemt van Hamas.

Over de aanval op 7 oktober zegt nu nog slechts 21 procent van de bevolking in Gaza dat zij achter de beslissing van Hamas om het bloedbad uit te voeren staan. Zevenenvijftig procent is het nu oneens met die beslissing. In een eerdere poll van AMRAD uit november 2023 sprak meer dan de helft van de burgers zijn tevredenheid uit over de beslissing van de bloedige invasie van Zuid-Israël.

Israëlische opinie over gijzelaars en oorlog

In Israël werd ook een opinieonderzoek gepubliceerd, gericht op de vrijlating of het bevrijden van de ongeveer 134 gijzelaars die of dood of levend in Gaza worden vastgehouden. Uit dat onderzoek bleek dat tweederde van de Israëli’s vindt dat het terugbrengen van de gijzelaars belangrijker is dan het voortzetten van de oorlog in Gaza. Slechts 26 procent heeft een tegenovergestelde mening. Achtenzestig procent van de Israëli’s vindt dat de IDF nog ver verwijderd is van de totale overwinning die Premier Benjamin Netanyahu regelmatig heeft beloofd. Hetzelfde percentage geldt voor het verlies van vertrouwen in de Premier onder de Israëlische bevolking. Slechts 28 procent van de burgers in Israël heeft nog vertrouwen in Netanyahu.

Een groeiend aantal Israëli’s wil dat ex-premier Naftali Bennett terugkomt naar de politiek. Wanneer er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou Bennett de nieuwe premier worden. Zevenendertig procent van de Israëli’s verkiest Bennett nu boven Netanyahu, die een score had van 26 procent. De populariteit van Bennett heeft alles te maken met de wijze waarop hij op 7 oktober reageerde. De ex-premier bezocht sinds die dag bijna dagelijks slachtoffers van de oorlog met Hamas en de families van gijzelaars. Ook meldde Bennett zich voor reservisten dienst bij de IDF, maar werd geweigerd vanwege het feit dat hij ex-premier van Israël was.

Een andere reden voor Bennetts populariteit is zijn duidelijke en optimistische visie op de toekomst van Israël. Eind juni hield Bennett een indrukwekkende toespraak, geïnspireerd door Amerikaanse retoriek, met de titel ‘Vijftig jaar voorspoed en welvarendheid’. U kunt de volledige toespraak in het Engels hier bekijken.

Hervatting van onderhandelingen

Ondertussen lijkt het erop dat de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars en een staakt-het-vuren weer op gang zijn gekomen. Een Israëlische delegatie onder leiding van Mossad-directeur David Barnea gaat deze week naar de Qatarese hoofdstad Doha om daar te praten over een nieuwe deal met Hamas. Dit, nadat Hamas enige soepelheid had getoond over de eisen die men eerder stelde. CIA-directeur William (Bill) Burns en Abbas Kamel, het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst, zullen de besprekingen onder leiding van Premier Mohammed al-Thani van Qatar ook bijwonen.

Het is nog maar de vraag of er echt een doorbraak bereikt kan worden, want zowel Hamas als Israël blijven op eerder ingenomen standpunten staan. Hamas wil een einde aan de oorlog en terugtrekking van de IDF uit Gaza, terwijl Israël vasthoudt aan zijn doelen voor de oorlog. Dit betekent het hervatten van de oorlog zodra de deal is uitgevoerd of wordt geschonden en de totale nederlaag van Hamas. Om de onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren voor te bereiden, is vandaag een Israëlische delegatie onder leiding van Shin Bet-directeur Ronen Bar naar Caïro gereisd.

Escalatie in het Noorden

De aandacht van de media en het publiek in Israël is verlegd naar het front in het noorden, waar Hezbollah op maandag opnieuw een escalatie teweegbracht na een relatief rustig weekend. De oorlog met Hezbollah kwam om tien uur zondagochtend dicht bij mijn huis aan het Meer van Galilea (Kinneret). Zo’n twintig raketten die Hezbollah afvuurde in de richting van een IDF-basis ten westen van de stad Tiberias werden uit de lucht geschoten door het Iron Dome-systeem boven het meer.

De ontploffingen boven mijn dorp veroorzaakten paniek en branden op de berg Arbel, een paar honderd meter verderop. Een boer die aan het werk was in velden nabij moshav Kfar Zeitim raakte ernstig gewond en werd afgevoerd naar een nabijgelegen ziekenhuis. Het was het begin van weer een roerige dag waarop er meer gewonden vielen. Het was de eerste keer dat Hezbollah raketten op Tiberias afschoot. Eerder werden er verschillende pogingen gedaan om een IDF basis in de buurt van het Golani kruispunt 12 kilometer ten westen van de stad aan te vallen met onbemande kamikaze vliegtuigen.

Later op zondag werd een nieuwe barrage van raketten afgeschoten op een inlichtingenbasis van de IDF op de berg Hermon. Ook hier ontstonden branden die de brandweer met grote moeite onder controle kreeg. Hezbollah gebruikte ook opnieuw antitankraketten om dorpen in noord-Israël te beschieten. Op zondagmiddag werd het dorp Zarit beschoten met deze raketten, die van dichtbij worden afgevuurd, nadat eerder moshav Shtula was beschoten. Bij de tweede aanval werden in totaal vier mensen verwond, waarvan ernstig. In totaal werden op zondag vijftig raketten op het noorden van Israël afgevuurd.

Activiteiten van de IDF

Oorlogsvliegtuigen van de IAF waren de hele dag na de aanvallen op Tiberias en Meron actief in het zuiden van Libanon, waar verschillende militaire faciliteiten van Hezbollah werden aangevallen. De escalatie begon nadat de IAF opnieuw een topcommandant van Hezbollah liquideerde in de buurt van de stad Tyre in het zuiden van Libanon.

Aan de andere fronten in Gaza en het hartland van Israël was de IDF uitermate actief dit afgelopen weekend. Op zondag werd een inval gedaan in de Palestijnse hoofdstad Ramallah, ten noorden van Jeruzalem. IDF-eenheden werden bestookt met stenen en vuurwerk bij deze inval, waarbij een aantal terroristen werd gearresteerd. De Palestijnse terreurbewegingen gebruiken naast vuurwapens ook brandstichting als wapen. In Samaria en Judea zijn voortdurend branden in de buurt van Joodse gemeenschappen.

In Gaza werd vooruitgang geboekt in de IDF-operaties in de stad Rafah en verschillende wijken van Gaza Stad. Bij die acties werd een Hamas-fabriek, waar geïmproviseerde explosieven werden geproduceerd in een school, vernietigd. In de wijk Sheja’iya werden verschillende tunnels ontdekt die naar de grens met Israël leidden.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda