Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 5 juli • Enorme branden na rakettenbarrages en voorbereidingen op oorlog met Hezbollah

Door Yochanan Visser - 

5 juli 2024

F240704MG114

Israëlische burgers en brandweerlieden proberen natuur te redden, zoals hier bij moshav Aniam. Foto: Michael Giladi/ Flash90

De Verenigde Naties zijn opnieuw in opspraak gekomen vanwege het gedrag van van een hooggeplaatste medewerker die bekend staat om haar antisemitische uitlatingen. Het gaat om Franscesca Albanese, een Italiaanse jurist gespecialiseerd in het internationale recht en mensenrechten.

Albanese is de speciale VN-afgezant voor “Israëlische overtredingen in de bezette gebieden”, zoals haar officiële functie wordt aangeduid door de Verenigde Naties. Albanese is door de Israëlische regering in de ban gedaan en krijgt geen toestemming om Israël binnen te treden. Dit gebeurde nadat zij Israël aan het begin van de oorlog beschuldigde van volkerenmoord en antisemitische opmerkingen en pro-Hamas-verklaringen op sociale media plaatste. De Italiaanse jurist oefent ook regelmatig druk uit op andere VN-functionarissen om haar anti-Israël rapporten en verklaringen mede te ondertekenen. Volgens UN Watch-directeur Hillel Neuer is Albanese ook corrupt. Albanese beweerde eind vorig jaar dat de VN de kosten van een reis naar Nieuw-Zeeland en Australië betaalde, waar zij steun probeerde te verwerven voor het terugtrekken van investeringen in Israël. Nu blijkt dat de $20.000 kostende reis werd betaald door pro-Hamas-organisaties, aldus Neuer. Albanese heeft ook bij UNRWA gewerkt en was docent aan de Universiteit van Bethlehem. Israël oefent nu druk uit op VN-leden om Albanese te ontslaan, nadat ook Duitsland en Frankrijk haar hadden veroordeeld voor antisemitisme toen zij beweerde dat de Verenigde Staten gedomineerd worden door een Joodse lobby.

Een ander schandaal dat vandaag werd gerapporteerd in de Israëlische media ging over Karim Khan, de hoofdaanklager van het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag. Khan maakte eerder bekend dat hij aanklachten overweegt tegen premier Benjamin Netanyahu en Yoav Galant, de Israëlische minister van Defensie. De aanklager beschuldigt de twee politici van het veroorzaken van “uitroeiing en hongersnood als een methode van oorlog” (betreffende de burgers in Gaza). Maandenlang probeerde Khan bewijs te verzamelen en plande een reis naar Israël om zelf naar bewijzen voor zijn aanklacht te zoeken. Echter, op de dag dat hij zou afreizen, annuleerde hij de reis naar Israël en verklaarde vervolgens dat hij de aanklachten tegen Netanyahu en Galant zou indienen bij het hof. Het ICC heeft tot nu toe de aanklacht niet behandeld en Israël zal zeker gebruik maken van VN-rapporten en een recent rapport dat werd gepubliceerd door ‘The Integrated Food Security Phase Classification’. Daarin stond dat er geen hongersnood in Gaza is en niet is geweest.

Oorlogsnieuws

Na de tweehonderd raketten die Hezbollah, in het grootste bombardement sinds het begin van de oorlog, gisteren afvuurde, ontstonden overal branden. De uitgerukte brandweerkorpsen hadden grote moeite om de brandhaarden te doven, ook omdat er een tekort aan mankracht en blusvliegtuigen was. Tot diep in de nacht waren er nog altijd branden die niet onder controle waren gebracht. In totaal is er 7.000 hectare landbouwgrond en bossen verloren gegaan in het noorden van Israël sinds het begin van de oorlog op 8 oktober jl. In Libanon heerst hetzelfde probleem als gevolg van de luchtaanvallen van de IAF. Ook daar zijn voortdurend branden die door een nog groter tekort aan mankracht en materieel vaak niet onder controle worden gebracht. In zomers zonder oorlog is er al een probleem met branden door de droogte of de activiteiten van pyromanen, maar nu is er sprake van een nationale ramp in Israël.

De voorbereidingen op een uitbreiding van de oorlog met Hezbollah gaan intussen onverminderd door. Het Rambam-ziekenhuis in Haifa bereidt zich voor op een “extreem scenario” waarbij er een raketinslag iedere vier minuten zal zijn voor een periode van 50 tot 60 dagen. Het ziekenhuis heeft een groot ondergronds complex dat 2.000 patiënten kan opnemen en 24 operatiekamers heeft. Elders in Israël wordt een speciale trein in gereedheid gebracht die gewonden kan vervoeren naar ziekenhuizen elders in Israël.

Elders in Haifa werkt de gemeente om ondergrondse parkeerplaatsen gereed te maken als schuilkelders, terwijl scholen in gereedheid worden gebracht om als tijdelijke behuizing te dienen.

Tot nu toe is het rustig aan het noordelijke front, maar dat zagen we eerder toen in de laatste dagen van juni Hezbollah ook bijna twee dagen niets afvuurde op Israël om daarna weer salvo’s raketten af te vuren. Volgens experts past Hezbollah ‘kinetische diplomatie’ toe op Israël, die bedoeld is om het land op de knieën te krijgen. De bedoeling is om het leger uit te putten en een instorting van de economie, de samenleving en het moreel teweeg te brengen.

Premier Netanyahu deed inmiddels iets dat nog nooit eerder is gebeurd in Israël en dat klaarblijkelijk bedoeld was als een waarschuwing aan het adres van Iran en Hezbollah. De premier liet zich fotograferen naast een ballistische raket met een kernkop. Tot nu toe heeft Israël zijn nucleaire wapens verborgen gehouden, maar de situatie nu dwong Netanyahu klaarblijkelijk om te proberen iets van de verloren afschrikkingskracht te herstellen.

Hartlandfront

IDF-eenheden opereerden de afgelopen nacht opnieuw in de Palestijnse steden in Samaria. In de stad Nablus, of Shechem in het Hebreeuws, werden acties uitgevoerd in de zogenaamde ‘kasbah’, de antieke markt in het centrum van de stad. Ook in Jenin was de IDF actief de afgelopen nacht en doodde vijf Palestijnse terroristen die vanuit een gebouw op de troepen vuurden. Het gebouw werd vervolgens met een onbemand vliegtuig en van de schouder afgeschoten raketten onder vuur genomen. In totaal zijn er sinds 7 oktober vijfhonderdzestig Palestijnse Arabieren gedood tijdens terroristische aanslagen en IDF-acties in Judea en Samaria. In dezelfde periode werden 22 Israëli’s gedood door Palestijnse terroristen in het gebied.

De afgelopen week werden verder veertien IDF-soldaten gedood tijdens gevechten in Gaza, en een van hen door een ontploffende drone in een IDF-basis op de Golanhoogvlakte. In totaal zijn 669 IDF-soldaten gesneuveld sinds het begin van de oorlog op 7 oktober. In totaal verloren nu bijna 2.000 Israëli’s hun leven sinds 7 oktober vorig jaar. Dat is het hoogste dodental in de oorlogen die Israël heeft moeten voeren, uitgezonderd de Jom Kippoer Oorlog van 1973 toen 2.656 Israëli’s hun leven verloren.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda