Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 4 juli • Israël onder vuur: terreuraanslag in Carmiel en escalatie aan het noordelijke front

Door Yochanan Visser - 

4 juli 2024

F240704MG14 (1)

Rook en vuur veroorzaakt door raketten en drones afgevuurd vanuit Libanon, in de Noord-Israëlische stad Katzrin, 4 juli 2024. Foto door Michael Giladi/Flash90

Nu de situatie aan de zuidgrens van Israël wat rustiger lijkt, is de situatie in het noorden verder aan het escaleren.

Op woensdagmorgen werd de stad Carmiel in het noorden van Israël opgeschrikt door een terreuraanslag. In een groot winkelcentrum stak een Israëlische Arabier in op een groep IDF-soldaten die aan het winkelen waren. De Arabier Jawad Rabia uit het dorp Nahf was gewapend met een groot mes naar het Hutzot Karmiel winkelcentrum gekomen en kon door het ontbreken van een veiligheidscontrole vrij naar binnen gaan. Bij de steekpartij werd een van de soldaten gedood terwijl een andere licht gewond raakte. De terrorist werd door een van de soldaten doodgeschoten.

Voor de voornamelijk Joodse inwoners van Carmiel was de aanslag een grote schok, omdat de stad bekend stond als een voorbeeld van co-existentie en bijna nooit terreur kende. Die co-existentie beperkt zich overigens tot de economische sector. Vele Arabieren die in de omringende dorpen wonen, komen naar Carmiel om boodschappen te doen of om te werken in de stad. Joodse inwoners van de stad van 45.000 zielen zeggen nu dat ze hun laatste beetje gevoel van veiligheid zijn kwijtgeraakt. Op de wegen rond Carmiel was sinds 7 oktober al sprake van zogenaamd wegterrorisme omdat sommige Israëlische Arabieren roekeloos rijgedrag vertonen. "Het is alsof we in het Wilde Westen leven," schreef een Joodse inwoner van Carmiel na de steekaanslag op zijn Facebookpagina over de terreur op de wegen in het noorden. De politie zegt dat er te weinig manschappen zijn om de wetsovertreders op de wegen aan te pakken. Te verwachten valt dat de winkelcentra in Israël opnieuw bewakers inhuren die bij de ingangen controles uitvoeren op de bezoekers.

De politie arresteerde op donderdagochtend ook drie Israëlische Arabieren die wapens smokkelden naar Samaria en Judea. De drie wonen in de zogenaamde triangel in het centrum van Israël. Dit is een agglomeratie van Arabische dorpen in de Sharon-regio aan de Middellandse Zee. De drie waren in het bezit van een grote hoeveelheid munitie, een M-16 geweer, een lokaal geproduceerd Carla automatisch wapen, alsmede een pistool. Joodse inwoners van de Sharon-regio zeggen dat de Arabieren in de triangel spioneren op de Joodse dorpen en steden en informatie geven aan de Palestijnse terreurbewegingen.

Noordelijk front

Er is opnieuw sprake van een serieuze escalatie aan het noordelijke front die op woensdag laat in de middag begon. Hezbollah lanceerde toen ruim honderd raketten op de dorpen en steden in het noorden. Dit gebeurde nadat een Israëlische onbemande vliegtuig (UAV) een topcommandant van Hezbollah liquideerde. Muhammed Nimah Nasser, bijgenaamd Abu Nimah, die verantwoordelijk was voor de UAV- en rakettendivisie van Hezbollah in het zuiden van Libanon, reed in zijn auto in de buurt van de havenstad Tyre toen hij werd getroffen door een raket. De commandant van de Aziz-divisie van Hezbollah was op slag dood en de Libanese terreurorganisatie zwoer wraak. Abu Nimah was onder andere betrokken bij de ontvoering van twee dode IDF-soldaten die uit hun jeep werden gehaald na een dodelijke aanslag met een antitankraket in juli 2006. Ook was de Hezbollah-commandant betrokken bij een reeks andere terreuraanslagen na de oorlog in 2006. Het was de derde keer dat de IAF een topcommandant van Hezbollah elimineerde sinds het begin van de vijandelijkheden op acht oktober jl. Hezbollah liet na de liquidatie van Abu Nimah de Amerikaanse onderhandelaar Amos Hochstein weten dat er geen onderhandelingen over een staakt-het-vuren meer zouden worden gevoerd.

De wraak van Hezbollah kwam ruim een uur na de liquidatie toen Hezbollah ruim honderd raketten en een aantal kamikazedrones op het noorden van Israël afvuurde. IAF-jets bombardeerden daarop Hezbollah-posities in het zuiden van Libanon en bleven de hele avond actief. Na een vrij rustige nacht begon Hezbollah op donderdagmorgen opnieuw een massaal bombardement op het noorden van Israël; binnen een uur tijd werden er tweehonderd raketten op het noorden van Israël afgevuurd en vlogen er vijfentwintig kamikazedrones het luchtruim boven het noorden van Israël binnen. Het grootste deel van de raketten en UAV’s werd of uit de lucht geschoten door Iron Dome, of viel in open veld. Er werden echter ook een aantal directe inslagen gemeld. In kibboets Logamei HaGettaot nabij de stad Akko sloeg een raket in naast een kindercrèche en vernielde de ruiten. De kinderen waren samen met de staf naar de schuilkelder gevlucht en bleven ongedeerd. In Akko zelf werd het dak van een winkelcentrum geraakt door resten van een uit de lucht geschoten raket. Ook hier bleef iedereen ongedeerd. Voor het eerst sinds het begin van de oorlog op acht oktober 2023 werd ook de oostkant van het Meer van Galilea, of Kinneret in het Hebreeuws, beschoten met raketten. De ontploffingen waren hoorbaar en zichtbaar tot in de stad Tiberias aan de andere kant van het meer. 

Een kamikazedrone bereikte bijna een IDF-basis nabij de Golani-kruising, 12 kilometer achter Tiberias. In totaal werden er twaalf UAV’s op IDF-bases gelanceerd tijdens de grootste luchtaanval sinds het begin van de oorlog. Gegevens over eventuele slachtoffers van de aanvallen op de IDF-bases ontbreken op dit moment vanwege de militaire censuur.

Gaza

Slechts drie Hamas-leden in Gaza weten waar hun leider Yahiya Sinwar zich bevindt volgens de Israëlische tv-media. De Hamas-leider wordt nu zwaar bekritiseerd door een toenemend aantal burgers in Gaza. De BBC zond deze week een documentaire uit waarin woedende burgers in Gaza stoom afbliezen over Sinwar en zijn trawanten. Sinwar werd een ezel en een beest genoemd die Gaza verwoest had. De BBC zegt dat de sociale structuur in Gaza verdwenen is en er sprake is van grootschalige anarchie. Families bevechten elkaar zelfs met wapens en de misdaad is op grote schaal toegenomen door het ontbreken van politie en de Hamas-veiligheidsdiensten. Een hulpverlener die met de BBC sprak zei dat er sprake is van “absolute chaos” in Gaza. De enige bewaking die Hamas nog biedt is die van de hulpkonvooien.

Hamas heeft eindelijk ook gereageerd op het laatste voorstel over een staakt-het-vuren en het vrijlaten van gijzelaars en Palestijnse gevangenen. In feite is er bijna niets veranderd in de positie van Hamas met uitzondering van de eis dat de IDF de oorlog eerst onmiddellijk moet stoppen en zich moet terugtrekken uit Gaza voordat het staakt-het-vuren officieel begint. De Israëlische regering bestudeert nu het antwoord van Hamas en zal daarna besluiten of het onderhandelingsteam onder leiding van Mossad-directeur David Barnea terugkeert naar de Qatarese hoofdstad Doha. Indien de onderhandelingen worden hervat zal het naar verwachting nog weken gaan duren voordat er een akkoord zou kunnen komen. Hamas zal naar verwachting weinig flexibiliteit tonen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda