Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 23 april • Steun van Biden, maar dreiging blijft

Door Yochanan Visser - 

23 april 2024

2021 CVI website (47)

Rook stijgt op tijdens een vuurgevecht tussen de IDF en terroristen van Hezbollah, eerder dit jaar. | Foto: Ayal Margolin / Flash90

Op maandagavond begon het Joodse Paasfeest Pesach waarin de Exodus uit Egypte van de kinderen van Israël wordt herdacht. Het centrale thema van Pesach is de verlossing uit de slavernij, maar ook dat in iedere generatie er vijanden zullen zijn die de vernietiging van het volk van Israël zullen nastreven.

Dit jaar was dit thema uiterst actueel nu Israël verwikkeld is in een strijd van leven op dood met de “as van het kwaad”, zoals de Iraanse coalitie van milities en terreurbewegingen in de Joodse staat wordt genoemd. Het zal u dan ook niet verwonderen dat er niet echt sprake was van feestvreugde en dat er veel emoties waren tijdens de Seideravond, die Pesach inluidt met het lezen van de Hagadah. Dat is het verhaal over de slavernij en de uittocht na de tien plagen die G’D losliet op Egypte om Farao zo ver te krijgen dat hij het volk zou willen laten gaan.

Steun van Amerika

Ter gelegenheid van Pesach zond de Amerikaanse president Joe Biden een hartverwarmende boodschap aan het volk van Israël. Biden liet opnieuw zien dat hij het hart op de juiste plaats heeft zitten waar het om Israël gaat. De politiek van de Amerikaanse president mag dan niet altijd in lijn zijn met die van Israël, maar op cruciale momenten stond Biden vierkant achter de Joodse staat sinds 7 oktober. Kort na het uitbreken van de oorlog kwam Biden persoonlijk naar Israël op een solidariteitsbezoek en begon een ongekende luchtbrug, waarmee hij Israël van de benodigde wapens en ammunitie voorzag. Op 1 april jl. bewees de Amerikaanse president opnieuw dat hij goed begrijpt in welke uiterst moeilijke situatie Israël verkeert toen hij het Amerikaanse leger inzette om een in potentie dodelijke aanval van Iran op de Joodse staat onschadelijk te maken. Nu op Pesach liet Biden opnieuw zien dat zijn steun voor Israël “ijzersterk” is, zoals hij het zelf opnieuw uitdrukte.

Hieronder kunt u de vertaling van de persoonlijke boodschap van president Biden lezen:

“Deze feestdag herinnert ons aan de diepgaande en krachtige waarheid dat we ondanks vervolging vasthouden aan het geloof, zullen volharden en overwinnen. Terwijl Joden het Pascha vieren met verhalen en liederen, zullen ze ook uit de Haggadah lezen hoe ze in elke generatie het doelwit zijn geweest van degenen die hen proberen te vernietigen. Dit jaar hebben deze woorden (van de Hagadah) een diepere weerklank en pijn in de nasleep van het onuitsprekelijke kwaad van Hamas op 7 oktober – de dodelijkste dag voor het Joodse volk sinds de Holocaust. Meer dan 1.200 mensen werden op brute wijze afgeslacht. Vrouwen en meisjes werden onderworpen aan verschrikkelijk seksueel geweld. Ruim 250 onschuldigen werden gegijzeld, onder wie ook Amerikanen. We kunnen de verachtelijke wreedheden van Hamas nooit vergeten. Mijn toewijding tot de veiligheid van het Joodse volk en Israël en zijn recht op bestaan is ijzersterk. Wij werken de klok rond om de gijzelaars te bevrijden en we zullen niet rusten totdat we hen naar huis brengen. We leiden een internationale inspanning om te verzekeren dat Israël zichzelf kan verdedigen tegen Iran en zijn vazallen. Het oude verhaal over de vervolging van Joden herinnert ons eraan dat we ons moeten uitspreken tegen het antisemitisme in onze scholen, gemeenschappen en online. Stilzwijgen is medeplichtigheid. Zelfs in de laatste dagen hebben we intimidatie en oproepen tot geweld tegen Joden gezien. Dit fragante antisemitisme is verwerpelijk en gevaarlijk en het heeft absoluut geen plaats op onze campussen of waar dan ook in ons land.”

Antisemitisme

Met zijn opmerking over de campussen refereerde Biden aan een golf van antisemitische intimidatie en geweld op een reeks van Amerikaanse universiteiten, waaronder de Yale, Harvard en Columbia universiteiten. Vorig jaar nam het antisemitisch geweld in de VS met 140 procent toe, volgens de Anti-Defamation League. Een pro-Palestijnse demonstratie op Yale University werd op maandag door de politie opgebroken, nadat een Joodse vrouwelijke student in haar oog was gestoken met een vlaggenstok door relschoppers. Joodse studenten werden toegeroepen om “terug te gaan naar Polen” en kregen te horen dat Tel Aviv zou worden platgebrand. De leiding van Yale heeft nu eindelijk ingegrepen nadat de universiteit in feite in gijzeling werd gehouden en de colleges tijdelijk stopzette.

Op Columbia University werd professor David Davidai gemolesteerd toen hij naar zijn kantoor wilde gaan. “Dit is 1938”, zei de professor wiens magnetische entreekaart tot de universiteit was gedeactiveerd. Davidai uitte ernstige kritiek op de leiding van Yale en zei dat “je niet mensen die Hamas steunen kan toelaten op de campus en hem niet als iemand die in dienst is van Yale". Ongeveer honderd overwegend Arabische studenten werden gefilmd in de zogenaamde “bevrijde zone” van de universiteit toen zij spreekkoren aanhieven zoals: “Hamas we houden van je en ook van je raketten” of “Wij zeggen gerechtigheid, brand Tel Aviv plat tot de grond”. De politie die de demonstranten arresteerde werd uitgemaakt voor nutteloze varkens en Ku Klux Clan.

Oorlogsnieuws

Israëlische veiligheidstroepen arresteerden op maandagmiddag Ahmed Dawabsha uit het dorp Duma in Samaria. Dwabsha wordt verdacht van de moord op de 14-jarige Joodse jongen Benjamin Achimeir. Tijdens zijn werk als herder in buitenpost Malachei Shalom verdween Benjamin, waarna hij dood werd aangetroffen in een veld nabij Ramallah.

Gaza

In Gaza is het werk nu in volle gang om een enorm tentenkamp te bouwen voor de naar schatting één miljoen vluchtelingen die zich ophouden in de buurt van de stad Rafah. Planet Labs PBC publiceerde satellietfoto’s waarop duidelijk is te zien dat sinds het begin van het werk op 16 april er aanzienlijke vooruitgang is geboekt.

De hele operatie om de vluchtelingen over te brengen naar een andere veiligheidszone ten westen van de stad Khan Younis zal drie weken in beslag nemen. Daarna volgt de militaire operatie tegen Hamas in Rafah, die naar verwachting meer dan zes weken gaat duren. Hamas heeft nog vier bataljons in Rafah. De Israëlische krant Ha’aretz zegt dat Egypte meehelpt bij het bouwen van het enorme tentenkamp van 40.000 tenten.

De IDF maakte ook bekend dat er naar schatting nog 5.000 Hamas-terroristen in het noorden van Gaza zijn. Zij houden zich voornamelijk schuil in de zogenaamde ‘Metro’ , het ondergrondse complex onder Gaza. De verwachting is dat het nog jaren kan duren voordat dit complex vrijgemaakt is van Hamas en kan worden vernietigd.

Vanuit Gaza worden nog steeds raketten op het zuiden van Israël afgevuurd. Vanmorgen ging het luchtalarm twee keer af in kibboets Zikim en de omgeving van de stad Sderot. Een andere raketaanval werd gedurende de nacht voorkomen door de IAF, dat met gevechtsvliegtuigen een aantal raketwerpers in het zuiden van Gaza vernietigde.

Hezbollah

Aan het begin van de Seideravond schoot Hezbollah meer dan dertig raketten af op de stad Tzefat (Safed), twintig kilometer ten noorden van Kinneret (Meer van Galilea). De aanval op Tzefat vond plaats kort nadat Hezbollah een infanteriebrigade van de IDF had aangevallen op de Ein Zeitim basis met tientallen Grad Katusha raketten. Er vielen geen slachtoffers.

Vandaag lijkt Hezbollah een nieuwe escalatie te zijn begonnen. Nadat eerst kibboets Lochamei HeGhettaot (De strijders van het Ghetto) in de buurt van de stad Akko en andere gemeenschappen in de buurt van de stad werden beschoten met raketten werden er voor het eerst sinds het begin van de oorlog droneaanvallen gepleegd op de voorsteden van de havenstad Haifa. Rond half twee lokale tijd ging het luchtalarm af in Kiryat Motzkin, Kiryat Yam, Kiryat Biyalik en een industrieterrein nabij Haifa. Eerder werden de grensdorpen in het noordwesten van Galilea en de stad Metulla beschoten met raketten. De IAF reageerde met een serie luchtaanvallen op Hezbollah-doelen en liquideerde Hassin Al Ezkol, de commandant van Hezbollah’s luchtverdediging. Een andere Hezbollah-commandant, wiens naam nog niet werd vrijgegeven, werd ook gedood tijdens de aanval op de auto van de twee in de buurt van het dorp Aadloun in Zuid-Libanon.

Iran

Tot slot was er alarmerend nieuws over het kernwapenprogramma van Iran. Al-Manar, een aan Hezbollah gelieerde nieuwssite in Libanon, berichtte vandaag dat Javad Karimi Ghodousi - een prominent lid van het nationale veiligheid en buitenlandse zaken comité van het Iraanse parlement - op maandag een verontrustende tweet postte op zijn X-account. Ghodousi schreef dat Iran binnen één week zijn eerste nucleaire wapen kan testen, wanneer daar opdracht toe zou worden gegeven. De plaatsvervangende voorzitter van dit comité, Shahriar Heydari, probeerde daarna klaarblijkelijk aan ‘damage control’ te doen en reageerde dat Iran geen intentie heeft om kernwapens te produceren of te gebruiken. Heydari citeerde opnieuw de fatwa van Ayatollah Ali Khamenei uit 2003 en beweerde dat dit de reden is dat Iran geen nucleaire wapens probeert te verkrijgen. Hij beweerde ook dat Ghodousi’s bericht uit de “context” zou zijn gehaald.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda