Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 10 juli • Hamas verminkt dissidente burger in Gaza na online kritiek

Door Yochanan Visser - 

10 juli 2024

F240710DC04

De overblijfselen van het voertuig dat werd getroffen door een vanuit Libanon afgevuurde raket waarbij Noa en Nir Baranes omkwamen. | Foto: David Cohen/Flash90

Een nieuw onderzoek dat werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Haifa wijst uit dat twee derde van de Israëli’s die in het buitenland wonen, en dan met name in Europa, symptomen van het Post trauma syndroom (PTSD) vertonen na de Hamas pogrom op 7 oktober 2023.

Gevraagd naar hun angsten, bevestigde 54 procent van de deelnemers aan het onderzoek in Groot-Brittannië dat zij bevreesd waren. In Italië was dit percentage 43 procent. Zij die angst voelden, gaven vooral aan bezorgd te zijn over het lot van hun familieleden in Israël. In Israël zelf rapporteerde 35 procent van de deelnemers symptomen van PTSD na 7 oktober.

Een ander schrikbarend gegeven uit het onderzoek was dat maar liefst 91 procent van de respondenten te maken had met anti-Israëlische sentimenten en antisemitisme na 7 oktober. Bijna de helft van hen gaf aan nu Joodse symbolen te verbergen wanneer zij buitenshuis zijn. Verder wees het onderzoek uit dat 56 procent nu bang is voor hun eigen veiligheid en die van hun kinderen. Veertig procent van de kinderen voelt zich bovendien onveilig op school of op hun werk vanwege hun Israëlische identiteit.

Druzen in de IDF

Aan het einde van de vorige week sneuvelde in Gaza Majoor Jalaa Ibrahim een inwoner van het Druzische dorp Sajur in Galilea. De majoor werd geraakt door een antitankraket van Hamas en stierf ter plaatse. Ex premier Naftali Bennett was een van de weinige Israëlische politici die de familie van Jalaa bezocht na zijn begrafenis in Sajur.

De Druzen in Israël leveren verhoudingsgewijs een enorme bijdrage aan de verdediging van het land. Vijf en tachtig procent van de mannen in de Druzische gemeenschap in Israël dient in de IDF en zij zijn net als de Joodse Israëli’s dienstplichtig. Dat is verhoudingsgewijs veel meer dan in de Joods Israëlische gemeenschap waar zeer veel ultraorthodoxe mannen dienst in de IDF weigeren vanwege Thorastudie.

De Druzen staan bekend om hun strijdlust, wat hun motivatie om tegen islamitische extremisten die Israël bedreigen, verhoogt. Dit komt doordat de Druzen een lange geschiedenis van onderdrukking door moslims en gevechten tegen degenen die hen probeerden te bekeren tot de islam kennen. Daarom wonen Druzen vaak in bergachtige gebieden in Syrië, Libanon en Israël, omdat deze dorpen gemakkelijker te verdedigen zijn tegen moslimlegers. Tot nu toe zijn elf Druzen gesneuveld in de huidige oorlog tegen de Iraanse as van het kwaad. Twee van hen kwamen uit families die al vele zonen hebben verloren in de oorlogen die de IDF gedwongen was te voeren.

Generaal Majoor Javas Amer uit het dorp Kfar Korfish sneuvelde tijdens een vuurgevecht met twee Hezbollah-terroristen die Israël wilden infiltreren. De Amer-familie heeft al vele zonen verloren in Israëls oorlogen. Javas sneuvelde een week voordat hij zijn dienstplicht zou beëindigen. Majoor Jamal Abbas uit het gemengde Joods-Druzische dorp Peki’in in Noord-Galilea sneuvelde op 23-jarige leeftijd en kwam uit een familie met een lange traditie in de strijd om Israël, van grootvader Gideon tot aan Jamal. Jamal's vader Anan is een kolonel in de IDF en vecht nog altijd in Gaza, ondanks het verlies van zijn zoon. In principe hoeft hij dat als vader van een gesneuvelde soldaat niet te doen, maar Anan wilde namens de familie de strijd tegen Hamas voortzetten.

Het noordelijke front

Vanuit Syrië werd dinsdag gemeld dat Iran een enorme troepenmacht aan het opbouwen is in het gebied dicht bij de grens met Israël. Ongeveer 15.000 sjiitische strijders zouden de laatste dagen zijn gearriveerd. De Golanhoogvlakte is de laatste tijd steeds vaker het toneel van raketaanvallen en pogingen om met kamikazedrones IDF-bases aan te vallen. Deze aanvallen hebben al het leven gekost aan een IDF-soldaat, die werd getroffen door brandende delen van een uit de lucht geschoten drone.

Dinsdagmiddag werd een echtpaar dat op weg naar huis was naar hun drie kinderen in hun auto, gedood door een Hezbollah-raket. De auto werd totaal vernietigd en ambulancemedewerkers die eerste hulp wilden verlenen aan het echtpaar, konden slechts hun dood vaststellen. In totaal werden dinsdagmiddag en -avond veertig raketten op de Golan afgeschoten. Door de raketaanvallen ontstond een reeks branden die door zeven brandweerkorpsen werden bestreden. Pas laat in de avond werd het sein brand meester gegeven. Hezbollah schoot ook weer antitankraketten af op de stad Metulla en moshav Avimim. Gelukkig raakte niemand gewond.

Deze nieuwe escalatie volgde nadat de IAF met een onbemand vliegtuig Abu al-Fadel Karnabash, een nauwe vriend van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, liquideerde nabij de Syrische hoofdstad Damascus. Bij de aanval van de IAF werd ook een Iraanse generaal gedood.

Daarnaast viel de Israëlische luchtmacht twee Iraanse schepen aan in de buurt van de havenstad Banias in noordwest Syrië. De lading van de schepen bestond uit raketten en andere wapens die bestemd waren voor Hezbollah. In Iran zelf breidt de Islamitische Revolutionaire Garde in hoog tempo twee bases uit waar ballistische raketten worden geproduceerd, met nieuwe productiehallen. Dit werd gerapporteerd door persbureau Reuters, dat satellietfoto’s publiceerde van de nieuwe faciliteiten.

Op dinsdag publiceerde Hezbollah ook weer een nieuwe propagandavideo waarin werd gesuggereerd dat een onbemand spionagevliegtuig IDF-bases op de Golanhoogvlakte had gefotografeerd. Experts stelden echter vast dat de beelden satellietfoto’s waren die vrij op het internet te bekijken zijn (klik hier om de beelden te bekijken).

Gaza front

Op dinsdag ontdekten IDF-eenheden een drie verdiepingen tellend tunnelcomplex in de Philadelphi-corridor. De afgelopen weken heeft de IDF tientallen tunnels in deze corridor gevonden die door Hamas werden gebruikt voor wapensmokkel vanuit Egypte. Verder vonden IDF-soldaten tunnels die naar de grens met Israël leiden, in het centrum van Gaza, tijdens een offensief in de wijk Sheja’iya.

Op dezelfde dag gaf de IDF nieuwe evacuatiebevelen aan de bewoners van drie wijken in Gaza-Stad, vanwege de hergroepering van Hamas daar. De driehonderd miljoen dollar kostende noodpier die de Amerikaanse marine in april voor de kust van Gaza aanlegde, wordt gedemonteerd, althans wat er van over is. De pier werd herhaaldelijk naar de havenstad Ashdod in Israël gesleept wanneer de zee te ruw was. In totaal kon de pier slechts drie weken operationeel zijn.

Deze week pleegde Hamas een nieuwe gruweldaad door een dissidente burger in Gaza te verminken. De burger, Amin Abed, stond bekend om zijn kritiek op de terreurorganisatie via sociale media. Op maandag werd hij aangevallen door twintig gewapende Hamas-terroristen met knuppels en messen in het noorden van Gaza. Abed werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht waar artsen meerdere been- en voetbreuken en een schedelbreuk constateerden, naast steekwonden over zijn hele lichaam. Hij was een actieve deelnemer aan protesten tegen het beleid van Hamas in Gaza en had de recente geweldsuitbarsting op 7 oktober sterk veroordeeld.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda