Sluiten

Zoeken.

Israël, politiek en het WK Voetbal

Door Yochanan Visser - 

28 november 2022

2022 Website CVI (1)

Israëli's checken in voor de eerste commerciële vlucht van Israël naar Qatar voor het WK Voetbal. (Foto: Tomer Neuberg / Flash90)

Het wereldkampioenschap voetbal houdt ook de gemoederen in Israël bezig maar op een andere wijze dan gebruikelijk was. Het Israëlische nationale elftal is afwezig bij het WK, dat voor het eerst in de winter wordt gehouden.

Ondanks dit gegeven, en het feit dat Qatar en Israël geen relaties onderhouden en het Arabische schiereiland wordt gezien als een bondgenoot van Iran, gingen er toch ongeveer tienduizend Israëli’s naar Doha. Hun komst werd mogelijk gemaakt nadat de regering van Qatar toestemming gaf aan de Cypriotische luchtvaartmaatschappij TUS om tijdelijk directe vluchten uit te voeren tussen Tel Aviv en Qatar. Deze toestemming kwam er op het laatste moment.

De aanwezigheid van vooral de Israëlisch media heeft heel wat stof doen opwaaien in Qatar. Een aanzienlijk deel van de verslaggevers kwam naar Qatar in de veronderstelling dat men iets van de veranderende houding ten opzichte van Israël zou kunnen waarnemen. Dit vanwege de nieuwe vredesovereenkomsten met sommige Arabische Golfstaten, zoals Marokko en Soedan. (Qatar is ook een Golfstaat.) Men was echter duidelijk geschokt toen er een aantal incidenten plaatsvonden waarbij Arabische supporters en Qatari officials hun vijandigheid lieten blijken ten opzichte van de Israëli’s.

We voelen ons gehaat, omringd door vijandigheid en niet welkom.

— Raz Schechnik

Geschokte Israëlische verslaggevers

Ohad Cheimo van Channel 12 is ook in Qatar en uitte zijn geschoktheid over het haatdragende karakter van een aantal ontmoetingen die hij had met Arabieren in en rond de stadions. “Er zijn veel pogingen om confrontaties met ons te zoeken, omdat wij de normalisatie vertegenwoordigen” vertelde Cheimo tijdens de nieuwsuitzending. “We tekenden vredesakkoorden met vier (Arabische) staten, maar er zijn ook de (gewone) mensen en velen van hen zijn tegen onze aanwezigheid hier. Verbale confrontaties vinden de hele tijd plaats hier”, verklaarde de Midden-Oosten expert.

Verslaggever Raz Schechnik van Yediot Acharonot had soortgelijke ervaringen. Schechnik staat bekend om zijn liberale denkbeelden en als een vredesactivist, maar in Qatar vertelde hij dat hij het altijd fout had gezien. “Ik dacht altijd dat de regeringen (van de Arabische landen) het probleem waren. In Qatar zag ik echter hoeveel haat er was bij de gewone man en hoe ze nog altijd geïnteresseerd zijn om ons van de kaart te vegen. Toen Raz de supporters van Marokko benaderde en hen vertelde dat hij hun nieuwe Israëlische vriend was, reageerden zij door te schreeuwen dat “er niet zoiets als Israël is, slechts Palestina”. Later vertelde Raz dat hij naar Qatar was gekomen om over voetbal te schrijven, maar dat na tien dagen in Doha “wij niet kunnen verbergen waar we doorheen gaan. We voelen ons gehaat, omringd door vijandigheid en niet welkom.”

Moav Yardi, de Arabisch sprekende journalist van KAN 12 TV was zichtbaar geschokt toen een supporter van het Saoedische voetbalelftal hem toeriep dat hij niet welkom was in Qatar. “Dit is Qatar. Dit is ons land. Er is slechts Palestina, geen Israël” schreeuwde de man.

Eli Ohana, een voormalig lid van het Israëlische nationale elftal werd bijna uit een auto van de Qatari-overheid gegooid, nadat hij de chauffeur vertelde dat hij Israëli was. Nadat de chauffeur hem nogmaals vroeg of het waar was dat hij Israëli was, vertelde de huidige KAN 12-afgezant dat hij uit Portugal kwam.

Een andere Israëlische journalist, Dor Hoffman van KAN 12, werd werkelijk uit een taxi gezet nadat hij de chauffeur vertelde dat hij uit Israël kwam. De man verklaarde dat hij de Israëli’s nooit zou hebben vervoerd als hij geweten had waar zij vandaan kwamen en stopte de auto waarna hij hen gebood uit te stappen. De chauffeur weigerde ook de betaling omdat “de Israëli’s onze broeders vermoorden”. Hoffman is nu uit Qatar gevlucht nadat er een Palestijnse sociale mediacampagne tegen hem begon, waarin hij werd afgeschilderd als een “soldaat van de bezetting die duizenden Palestijnen had vermoord”.

Positieve ervaring

Gelukkig was er één journalist die een uitermate positieve ervaring had en wel met voetbalfans uit Iran. Na afloop van de wedstrijd tussen Wales en Iran, die eindigde in een overwinning van het Iranese elftal (2-0) werd Uri Levy, een journalist die ook voor KAN 12 werkt, het middelpunt van een vreugde uitbarsting. Uitzinnige Iraniërs zetten hem een hoed in de kleuren van de nationale vlag op het hoofd en namen hem zelfs op hun schouders.

Een aantal van de ongeveer tienduizend Israëlische World Cup-fans rapporteerde hetzelfde over de vijandige houding die zij zagen in Qatar. Zij vertelden dat zij bewust een andere taal spraken onderling en probeerden niet op te vallen, wanneer zij naar de wedstrijden gingen.

Misbruik voor politieke doeleinden

In het algemeen kan gezegd worden dat dit Wereldkampioenschap voetbal, tegen de duidelijke regels van de FIFA, wordt misbruikt voor het bedrijven van politiek.

Het begon al tijdens de openingswedstrijd van het toernooi. Een aantal spelers van Qatar kwamen de mat op getooid in shirts waarop de vlag van de Palestijnse Autoriteit was gestikt. Later tijdens een wedstrijd van het elftal van Tunesië werd door Tunesische fans een enorme PA-vlag ontvouwd waarop de woorden “Free Palestine” waren geschreven. Dit zou normaal gesproken tot sancties hebben moeten leiden tegen het voetbalteam van Tunesië, maar de FIFA zweeg in alle talen.

Dan was er het elftal van Iran, dat voorafgaand aan de wedstrijd tegen Engeland demonstratief besloot om niet het nationale volkslied mee te zingen. Op zich was dit een duidelijk politiek getint gebaar, het maakte duidelijk dat het elftal van Iran solidair was met de demonstranten die iedere dag de straat op gaan om tegen het regime van Ayatollah Ali Khamenei te protesteren. Het was echter geen actie die tegen de FIFA-regels indruiste.

Wat er daarna voorafgaand en tijdens Irans tweede wedstrijd tegen Wales gebeurde, was wel een flagrante schending van de FIFA regels en was tegen de ongeschreven wetten van sport (sport verbroedert).

Intimidatie door het Khamenei regime

Supporters van het regime van Khamenei molesteerden buiten het stadion Iraniërs die herkenbaar waren als solidair met de antiregime beweging in Iran. De spelers van het elftal van Iran waren kennelijk geïntimideerd door de plotselinge aanwezigheid van afgezanten van het Khamenei regime en besloten aarzelend om nu wel het volkslied mee te zingen.

Intimidatie van sportlieden door het regime vond eerder plaats tijdens het WK Voetbal in 1998 in Frankrijk. In de pauze van deze wedstrijd tegen de Verenigde Staten verschenen vertegenwoordigers van het Iraanse regime in de kleedkamer van het elftal van Iran en vertelden de spelers dat wanneer zij niet deze wedstrijd tegen de “grote Satan” zouden winnen dat er repercussies zouden volgen. De spelers zouden niet meer in staat zijn om naar huis te vliegen en hun families zouden een verbod krijgen om Iran te verlaten. Iran won vervolgens de wedstrijd met twee tegen één.

De teams van Iran en de VS zullen elkaar deze week opnieuw ontmoeten en ook nu speelt politiek weer een rol. Iran eiste van de FIFA dat het elftal van de VS een verbod zou krijgen om tien wedstrijden in dit WK en eventuele volgende toernooien te spelen. Volgens de media had de Amerikaanse voetbalbond afbeeldingen van de Iraanse vlag gepubliceerd waarop het embleem van Islamitische Republiek was verwijderd.

6.500 doden tijdens de bouw van stadions

De Nederlandse regering besloot een delegatie naar Qatar te sturen die niet alleen naar de wedstrijden van het Nederlands Elftal zal gaan. De delegatie is ook in Qatar om te spreken over een “duurzame verbetering van de situatie van de arbeidsmigranten” in Qatar. Zoals bekend kwamen naar schatting 6.500 arbeidsmigranten om tijdens de bouw van de faciliteiten van dit WK Voetbal. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zei voorafgaand aan het WK dat de buitenlandse arbeiders in Qatar, die de stadions bouwden, als slaven werden behandeld.

In de Israëlische pers verschenen in de afgelopen week oproepen op de opiniepagina’s van kranten om het toernooi in Qatar te boycotten door niet meer naar de wedstrijden te kijken en om niet meer naar Qatar te vliegen. Het lijkt er echter sterk op dat deze oproep zal worden genegeerd.

UPDATE: Israelische media berichtten op maandag dat het regime van Iran officieren van de Islamitische Revolutionaire Garde naar Qatar heeft gestuurd. Dit gebeurde nadat de spelers van het nationale elftal van Iran voorafgaand aan hun eerste wedstrijd weigerden om het volkslied van de Islamitische Republiek te zingen. De spelers mogen nu niet het terrein van het hotel in Doha verlaten en hun families in Iran werden bedreigd. Dit is de ware reden voor het feit dat de Iranese voetballers voor de tweede wedstrijd tegen Wales wel het volkslied zongen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda