Sluiten

Zoeken.

Israël: modern en niet modern

Door Joanne Nihom - 

15 februari 2021

2020 Website CVI (63)

De Israëlische start-up Beewise Technologies ontwikkelde een autonome bijenkorf.

Israël is het land van de high tech en de ingenieuze kleine en grote ontdekkingen. Op internet zijn ze te vinden, de eindeloze rij die de wereld klein en groot veranderden. Ook dicht bij huis heb ik er dagelijks mee te maken. Het beroemde irrigatiedruppelsysteem ligt sinds kort in mijn tuin. Het is wonderlijk hoe snel de struikjes groeien. De kleine zoete, heerlijk smakende tomaatjes, ook een uitvinding uit het Heilige Land, eet ik dagelijks.

Een autonome bijenkorf

De Israelische start-up Beewise Technologies ontwikkelde ’s werelds eerste autonome bijenkorf. Hun bedrijf staat in het dorp waar ik woon en dagelijks loop ik langs de bijenkorf die ze in de avocado- plantage hebben neergezet als proefmodel. Over Beewise schreef ik in het magazine van het Joods Nationaal Fonds van afgelopen jaar, zie het kader onderaan de pagina.

Israël is booming en loopt voorop op heel veel gebieden in de wereld, en ook, ik noem het toch maar weer even, op het gebied van de vaccinaties.

Israël is een mengelmoes van oud en modern, van tegenstellingen.

Geitenhoeder

Maar Israël is ook de analfabete geitenhoeder die zijn geiten uitlaat rondom ons dorp en die zorgt voor files en enge taferelen. En ook de koeienhouder met zijn grazende beesten op ieder groen of bruin grasveld in de buurt. Een loeiend feest, terwijl ze graag schuifelend de weg oversteken. Onlangs reed ik door de tunnels van Haifa, op weg naar het centrum van het land. Net voor de tunnels kwam ik een paar, relaxed loslopende koeien tegen, midden op de grote weg.Het brengt je terug naar lang vervlogen tijden.

Ook zijn het de meters hoge irrigatie haspels voor de landbouw die er uitzien alsof ze uit de Romeinse tijd komen. Iedere dag zie ik ze staan op de akkers van ons dorp. Ze doen me denken aan de wielen van de wagens waarmee de Romeinse strijders hun rondjes reden in het Colosseum.

Tegenstellingen

Israël is een mengelmoes van oud en modern, van tegenstellingen.

Zo hoorde ik afgelopen week, tijdens mijn ochtendwandeling, met wintermuts op en handschoenen aan, in de avocadogaarden een enorm kabaal, alsof er een helikopter boven me hing. Het bleek de mechanische windmolen te zijn die automatisch aanslaat wanneer er kans is op aanvriezen van de bomen waardoor de vruchten beschadigd kunnen raken. De veroorzaakte windstroming verhelpt dit. Terwijl ik doorliep kwam ik de mensen tegen die mopperend vanwege de kou, avocado’s aan het plukken waren. Moderne techniek, terwijl de avocado’s nog steeds ouderwets met de hand geplukt worden. Gelukkig dat machines niet altijd de mens kan vervangen.

Lees gratis

Israël Aktueel

Kader: Uit het Experience Magazine van het Joods Nationaal Fonds (JNF) van 2020.

Ieder bij zijn eigen imker

To bee or not to bee

Beewise Technologies

Gevestigd in Beth Haemek, in het noorden van Israël.

Ondanks dat de bij een vaak irritant stekend insect is, behoort hij wel tot een van de belangrijkste diersoorten op aarde. Deze gestreepte beestjes zorgen niet alleen voor honing, maar bestuiven ook een derde van onze bomen en struiken. Met zeven miljard mensen op de wereld zijn ze onmisbaar. Helaas zorgen de combinatie van klimaatverandering, het gebruik van pesticiden en ziektes ervoor dat de wereldwijde bijenpopulatie in een razend tempo afneemt, waardoor onze voeding en ons welzijn in gevaar komen. Dat is een groot probleem. Als er geen bijen meer zijn, verdwijnen er ook veel boomsoorten, zoals de avocado – en appelboom. Ook veel planten en struiken zullen sterven, omdat hun stuifmeel niet meer door de bijen verspreid wordt. Keren Kayemeth LeIsrael (KKL/JNF) helpt bij het onderzoek naar de bijenafname in Israel. Die werd hier ook veroorzaakt doordat er niet het gehele jaar door bloeiende bomen en planten waren. Daarom is de aanplant van nectar-producerende bomen is (weg) de afgelopen decennia een belangrijk onderdeel geweest van het KKL/JNF jaarlijkse bebossingsplan.

Duizenden nectar-gevende bomen zoals verschillende soorten eucalyptus-, amandel- en johannesbroodbomen werden geplant in het hele land.

De Israelische start-up Beewise speelde vanuit een andere invalshoek in op de afname van bijen. Het ontwikkelde 's werelds eerste autonome bijenkorf. Een container van 2 bij 5 meter die plaats biedt aan 40 bijenkolonies - zo’n 2 miljoen bijen. De metalen raten staan zowel horizontaal als verticaal opgesteld. Via de computer en een App op telefoon of tablet kan de imker zijn bijen 24/7 in de gaten houden. Het idee kwam van Eliyah Radzyner, zelf een imker. Het verbaasde hem dat de bijenteeltmethoden al eeuwenlang hetzelfde zijn. Radzyner: ‘Het werk van de imker is tijdrovend en ook nog primitief. De meeste bijenkorven, zo’n 100 miljoen in de wereld, zijn nog steeds eenvoudige houten constructies. De imkers bezoeken hun korven eens in de paar weken. Ze staan vaak ver van elkaar verwijderd, in verschillende gaarden, wat betekent dat ze vele kilometers moeten reizen. Om de korven te openen moeten ze beschermende kleding aan en er wordt rook verspreid om ze te openen. Wat ze daar aantreffen, is altijd een verrassing, want wat er ondertussen met hun bijen is gebeurd, ontgaat hen volledig.’

Radzyner was ervan overtuigd dat dit veel beter kon en bundelde zijn ideeën met entrepreneur Saar Safra. ‘Met behulp van kunstmatige intelligentie en robotica monitoren we het leefklimaat en het vochtigheidsgehalte. Via een videobewaking houden we de bijen continue in de gaten.’

In het volledig geautomatiseerde bijenhuis doet een robotarm het werk. Die haalt de graat uit zijn frame, maakt foto’s, die vervolgens worden doorgestuurd naar een computer. ‘Op deze manier kan de imker op afstand zien hoe de situatie is. Moet er gevoed worden, zijn de bijen ziek of is de koningin dood’, aldus Safra. ‘Maar we kunnen nog meer. Zoals het regelen van de temperatuur. Bijen houden van warmte. Bij kou blijven ze binnen, doen weinig en eten hun eigen honing op. Als we het binnen warm maken, voorkom je dat. Ze eten minder en werken harder. Het enige waar nog mensenhanden voor nodig zijn, is het bijvullen van water, en het toevoegen van voedsel en het verzamelen van de honing.’

De eerste bijenhuizen zijn uitgezet bij een aantal commerciële imkers en de reacties zijn positief. ‘Het percentage bijen dat sterft, is minimaal. Dat is goed nieuws voor ons allen’, aldus Safra.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda