Israël liquideert mogelijk Hamas-leider Mohammed Sinwar terwijl Israëli’s nieuw bloedbad vrezen
Door Yochanan Visser -
14 mei 2025
De spanning in Israël groeit opnieuw nu het Israëlische leger al begonnen lijkt met operatie Merkavot Gideon (Gideons strijdwagens) in Gaza.
Aanval op Hamas-leider Mohammed Sinwar
Nadat het aantal luchtaanvallen op Hamas-doelen in Gaza de afgelopen dagen al werd opgevoerd, vond er dinsdag laat in de middag een spectaculaire aanval plaats op een ondergronds commandocentrum van Hamas. Dit centrum bevond zich onder het terrein van het Europese ziekenhuis in Khan Younis.
Op het moment van de aanval bevond Mohammed Sinwar zich in het complex - de oudere broer van de in oktober 2024 geliquideerde Hamas-leider Yahya Sinwar en commandant van de Izz ad-Din al-Qassam Brigade, de militaire vleugel van Hamas in Gaza.
Een aanzienlijk aantal gevechtsvliegtuigen voerden de aanval uit met ongeveer vijftig bunker-penetrerende raketten en bommen, gericht op het ondergrondse bunker- en tunnelcomplex. De aanval leek sterk op de liquidatie van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, die eind vorig jaar op dezelfde wijze werd geliquideerd in zijn bunker in de Dahiyeh-wijk in Beiroet.
Na het initiële bombardement voerden de gevechtsvliegtuigen aanvullende aanvallen uit op de ingangen van het complex en later op het gebied rond het Europese ziekenhuis. Dit werd gedaan om te voorkomen dat Hamas pogingen zou ondernemen om overlevenden van onder het puin te redden. Gezien het verwoestende effect van het bombardement lijkt het vrijwel zeker dat Sinwar en andere prominente Hamas-terroristen zijn gedood. Onder hen zou ook Hamas-woordvoerder Abu Obaida zijn geweest, die verantwoordelijk was voor de propagandamachine van de terreurbeweging.
De aanval volgde op concrete inlichtingen waaruit bleek dat Sinwar zich op dat moment in het ondergrondse complex bevond. De voorbereidingstijd voor de aanval was minder dan een uur.
Raketaanvallen en nieuwe legeraanvallen
Korte tijd later werden er vanuit het noorden van Gaza meerdere raketten afgevuurd op dorpen en kibboetsen rond Gaza en ook op de stad Ashkelon. Deze raketaanvallen werden opgeëist door de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). De raketten werden onderschept door het Israëlische luchtverdedigingssysteem.
In een reactie op deze nieuwe raketaanvallen bombardeerde het leger opnieuw het noorden van Gaza, een gebied dat inmiddels vrijwel verlaten is door de burgerbevolking. Op woensdag werd bekend dat de mobilisatie van 60.000 reservisten in volle gang is, en dat operatie Merkavot Gideon direct na het huidige bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de Arabische Golfstaten zal beginnen.
Premier Benjamin Netanyahu waarschuwde Hamas dat het leger tijdens deze operatie “dingen zal doen die nog niet eerder zijn vertoond” in de inmiddels 17 maanden durende oorlog in Gaza. Te denken valt aan het type operaties dat het leger en de luchtmacht uitvoerden tegen Hezbollah in Libanon, en die uiteindelijk leidden tot de grotendeels succesvolle neutralisering van deze Iraanse vazal.

Eerdere raketaanvallen vanuit Gaza richtten schade aan in de stad Askhelon in het zuiden van Israël. | Foto: Edi Israel/Flash90
Houthi's vuren opnieuw raketten af
Vrijwel tegelijkertijd met de raketaanvallen door de PIJ, vuurde de Houthi's in Jemen opnieuw een ballistische raket af op het centrum van Israël. Honderdduizenden Israëli’s werden daardoor gedwongen om naar de schuilkelders te rennen toen het luchtalarm opnieuw afging. De ballistische raket werd in de lucht onderschept en vernietigd door het Arrow 3 anti-raketschild.
Het was de derde ballistische raketaanval op het centrum van Israël binnen een tijdsbestek van vierentwintig uur. Eén van de raketten kwam neer in het Ma’an-district in Jordanië, zonder slachtoffers te veroorzaken.
Door de aanhoudende raketaanvallen van de Houthi’s groeit het aantal buitenlandse luchtvaartmaatschappijen dat vluchten naar Israël opschort. Tijdens de aanvallen werd het luchtruim boven luchthaven Ben Goerion opnieuw tijdelijk gesloten. Deze situatie heeft de toeristische sector in Israël hard getroffen.
Er wordt nu verwacht dat de luchtmacht opnieuw strategische doelen in het door de Houthi’s gecontroleerde gebied in Jemen zal aanvallen. Een legerwoordvoerder publiceerde zondag al een waarschuwing in het Arabisch over een op handen zijnde luchtoperatie, gericht op drie havens in Jemen en op de internationale luchthaven van Sanaa, de hoofdstad van Jemen.
De Houthi’s kondigden juist vandaag aan dat aanstaande donderdag de luchthaven weer operationeel zal zijn, na geïmproviseerde reparaties aan de startbaan en de verkeerstoren. Deze moesten de schade van een eerdere aanval van de Israëlische luchtmacht ongedaan maken.
Reden voor staakt-het-vuren tussen VS en Houthi's
Er is inmiddels ook meer duidelijkheid gekomen over de achterliggende redenen voor het stoppen van de Amerikaanse aanvallen op de sjiitische militie in Jemen. Trump had de Amerikaanse strijdkrachten in de Rode Zee en de Perzische Golf dertig dagen de tijd gegeven om een einde te maken aan de agressie van de Houthi’s. Toen echter bleek dat de Amerikaanse luchtmacht, ondanks een voortdurend luchtoffensief, er niet in slaagde deze opdracht uit te voeren, gaf Trump opdracht om via onderhandelingen tot een staakt-het-vuren te komen.
Volgens The New York Times was de achterliggende reden dat de voorraad luchtwapens verminderde. Dit zou ten koste gaan van de Amerikaanse mogelijkheden om zich effectief te verdedigen in geval van een conflict met China of een interventie in de oorlog in Oekraïne.
Tijdens het offensief wisten de Houthi’s ook meer dan dertig peperdure MQ-9 Reaper-drones uit de lucht te schieten. Daarnaast veroorzaakten ze het verlies van twee F/A-18 Super Hornet gevechtsvliegtuigen, die elk 67 miljoen dollar kostten. In totaal werd er tijdens het twee maanden durende luchtoffensief tegen de Houthi’s voor 1 miljard dollar aan munitie ingezet, zonder het gewenste resultaat te behalen.

Mensen zoeken dekking wanneer een sirene waarschuwt voor een raket die vanuit Jemen is afgevuurd, in de trein in Jeruzalem, 13 mei 2025. | Foto: Dor Pazuelo/Flash90
UNIFIL vs. Hezbollah
In Libanon blijft het Israëlische leger bijna dagelijks aanvallen uitvoeren op Hezbollah-doelen en terroristen. De laatste aanvallen vonden dinsdag vanuit de lucht plaats, waarbij twee doelen in het zuiden van Libanon werden gebombardeerd.
Hezbollah-leider Naim Qassem dreigt nu met hernieuwde agressie tegen het noorden van Israël. Hij verwijt Israël aanhoudende schendingen van het inmiddels bijna een half jaar oude staakt-het-vuren.
Ondertussen maakte UNIFIL, de VN-vredesmacht in het zuiden van Libanon, bekend dat het 225 wapenopslagplaatsen van Hezbollah had ontdekt. De wapens zijn overgedragen aan het Libanese leger (LAF). UNIFIL beweert dat haar werk wordt gehinderd door de aanwezigheid van Israëlische troepen in het grensgebied, die momenteel vijf strategisch gelegen heuveltoppen bezet houden.
De grootste belemmering voor UNIFIL komt echter van Libanezen die banden hebben met Hezbollah. In de afgelopen periode werden UNIFIL-patrouilles op vijf plaatsen in Zuid-Libanon verhinderd om dorpen te onderzoeken op wapens en de aanwezigheid van Hezbollah-strijders. De UNIFIL-troepen werden met geweld verdreven uit deze gebieden door lokale Libanezen.
De Wereldbank heeft inmiddels 250 miljoen dollar ter beschikking gesteld voor de wederopbouw van de verwoeste dorpen in het zuiden van Libanon. De Libanese regering had echter gevraagd om fondsen ter waarde van een miljard dollar. Israël is tegen de wederopbouw van deze dorpen die tijdens de oorlog door Hezbollah werden gebruikt als de facto bases.
Israëli's zijn bang voor nieuw bloedbad
Een opinieonderzoek uitgevoerd door Lazar Research in opdracht van The Jerusalem Post bracht de enorme veranderingen in de Israëlische publieke opinie over de Palestijnse kwestie in kaart.
In het kort:
- 85 procent van de Israëli’s is tegen iedere vorm van Hamas’ militaire aanwezigheid in Gaza
- 81 procent vindt dat Hamas geen rol mag spelen in het civiele bestuur van de enclave.
- 85 procent van de Joodse Israëli’s vrezen een herhaling van de ramp op 7 oktober 2023, waarbij gevreesd wordt dat iets vergelijkbaars zal plaatsvinden in Judea en Samaria
- 78 procent van de Joodse Israëli’s is nu tegen de oprichting van een Palestijnse staat binnen de bestandslijnen van 1948, de zogenaamde ‘groene lijn’
- 82 procent van de Joodse Israëli’s is voor de uitvoering van het plan dat president Trump opperde aan het begin van zijn tweede termijn. Dit plan voorziet in een vorm van Amerikaans civiel bestuur over Gaza en de massa-emigratie van de burgerbevolking van Gaza
- Tot slot gaf 60 procent van de ondervraagden aan voorstander te zijn van een Israëlische militaire operatie tegen de nucleaire faciliteiten van Iran, uitgevoerd door de luchtmacht en Mossad.