Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël, kindvriendelijk land

Door Joanne Nihom - 

6 maart 2023

pexels-haley-black-2396132

Foto door: Haley Black / Pexels

Israël is een kinderland, alles draait om de toekomst van morgen. Ledor Vador, van generatie op generatie. De kleintjes tellen hier mee, ze krijgen alle aandacht. Soms misschien ietsje te veel!

Jong land

Vrienden vroegen me of ze hun kinderen er iets aan hebben als ze ze meenemen op vakantie naar Israël. Hier mijn reactie aan hen:

"Israël is een relatief jong land. Volgens het Israëlisch Centraal Bureau voor de Statistiek wonen hier meer dan 3 miljoen kinderen, dat is 32,2 procent van de bevolking. Dit betekent dat uw kinderen overal lokale speelkameraadjes zullen vinden, waardoor u wat tijd overhoudt voor uzelf, al is het maar voor een uurtje.

Luid

Ik woon al lang in Israël en ben nog steeds niet gewend aan de manier waarop men met elkaar praat. Het klinkt bijna altijd luid en boos. Dus heeft uw kind af en toe een driftaanval, het zal niet opvallen, in dit zo luide land. U kunt ze ook gerust meenemen naar een restaurant. Ook met die driftbuien. Lopen ze op en neer en zitten ze niet rustig aan tafel: het is helemaal goed, ze kunnen meehollen met de andere kinderen. Eten op, onder en naast de tafel, maak u niet bezorgd, niemand kijkt er van op.

Overal welkom

Er is echt nergens een plek in Israël waar je je kinderen niet mee naar toe kan nemen: bruiloften, conferenties, zelfs naar het parlement. Niemand zal de kleine opdonders ooit weigeren. Ook Israëlische kinderen houden van hun telefoon en computers. Toch, en dat zal komen door het heerlijke weer, zijn ze ook heel graag buiten. Overal zijn kinderspeelplaatsen en ze vinden het te leuk om daar buitenlandse kinderen te ontmoeten.

De taal zou een hobbeltje kunnen zijn, maar eigenlijk denk ik van niet. Kinderen zijn creatief, ze zullen een manier vinden om met elkaar te communiceren, of het nu in de speeltuin is, op het strand of in een restaurant. Kindertaal kent geen grenzen, ook de Israëlische niet.

Kip

Maakt u zich misschien bezorgd of uw kinderen het Israëlische eten wel lekker zullen vinden? Wees gerust: kinderen en kippenschnitzel staat altijd voor succes. In bijna ieder restaurant en café in Israël staat het op het menu, vaak ook de vegetarische variant, en het wordt geserveerd met patat en mayonaise.

Dus boeken en genieten! Vast een goede reis.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda