Sluiten

Zoeken.

Israël in de (misleidende) media

Door Geert-Jan van der Spek - 

2 november 2020

Israel in de media

Afgelopen zomervakantie las ik een boek over de lange geschiedenis van antisemitische complottheorieën. Eén van de bekendste complottheorieën is het zogenaamde ‘bloedsprookje’ waarbij Joden ervan worden beschuldigd mensen te hebben ontvoerd en vermoord als onderdeel van hun religieuze rituelen. In een veel voorkomende variant gaat het om christelijke kinderen die vermoord zouden zijn en waarbij hun bloed bij de bereiding van matzes voor het Pesachfeest zou zijn gebruikt. Het bloedsprookje was met name tijdens de Middeleeuwen een veel voorkomende aanleiding voor de vervolging van Joden.

Ik moest hieraan denken toen ik in dezelfde vakantie dit artikel las op de website van het Algemeen Dagblad (AD). Het AD gaf in dit artikel de Joodse staat de schuld van de dood van twee Palestijnse baby’s in de Gazastrook. De baby’s, die een hartaandoening hadden, zouden volgens de krant zijn overleden omdat Israël ze een medische behandeling zou hebben geweigerd.

Nepnieuws

De krant baseert zich op een persbericht van één hulporganisatie. Israël is niets gevraagd.

Het blijkt dan ook nepnieuws te zijn; in werkelijkheid is het niet Israël, maar de Palestijnse Autoriteit (PA) die de verantwoordelijkheid draagt voor de tragische dood van de kinderen. In mei dit jaar zegde het Palestijnse bestuur alle overeenkomsten met Israël op, waaronder de veiligheidssamenwerking en de Oslo-akkoorden. Als gevolg hiervan is de PA gestopt met het indienen van aanvragen bij Israël om de grens over te steken.

Fact checken

Dit artikel staat in een lange traditie van misleidende en anti-Israëlische berichtgeving. Onlangs heeft Christenen voor Israël een uitlegvideo van de NOS gefactcheckt. De NOS-video blijkt belangrijke feiten weg te laten of zelfs feiten te verdraaien.

Natuurlijk is niet iedere (militaire) actie van Israël gerechtvaardigd, maar daar spreken de Israëlische media, hulporganisaties en politici ook hun afkeuring over uit. En de Palestijnen hebben natuurlijk ook recht op onze aandacht en gebed, vooral omdat ze als pion gebruikt worden in de strijd tegen Israël.

Het zou echter al een hele verbetering zijn als de media beide partijen gelijkwaardig zouden behandelen en ophielden Israël voortdurend overal de schuld van te geven!

Bekijk ook deze video waarin Ruben Ridderhof van Christenen voor Israël ingaat op het thema 'Israël in de media':

GJ van der Spek

De auteur

Geert-Jan van der Spek

Geert-Jan studeerde Theologie aan de Christelijke Hogeschool in Ede. Tijdens een studiereis naar Israël raakte hij onder de indruk van het land, de mensen en hun geloof.

Doneren
Abonneren
Agenda