Sluiten

Zoeken.

Israël geteisterd door georganiseerde terreurgolf

Door Yochanan Visser - 

6 september 2022

Terreurgolf Israel

Israëlische veiligheidsdiensten op de plaats van de aanslag op een bus in de Jordaanvallei. Foto: Flash90

Er is opnieuw sprake van een toenemende golf van terreur in Judea en Samaria, het Bijbelse Hartland van Israël. Het lijkt te zijn georganiseerd door Iran, dat via zijn filialen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) op sociale media Palestijnse Arabieren ronselt voor het uitvoeren van verschillende aanslagen, waaronder schietpartijen.

Tot voor kort werden de meeste terreuraanslagen afgedaan als het werk van ‘eenzame wolven’ (lone wolves), Arabische individuen die op eigen initiatief handelden. Het Israëlische leger (IDF) heeft nu in antwoord op de toename in het aantal georganiseerde terreuraanslagen zijn activiteiten opgevoerd. Sinds het begin van de terreurgolven in maart heeft de IDF al 1500 Palestijnse Arabieren gearresteerd.

Aanslag op een bus

Deze maand zijn er al elf schiet- en steekaanvallen geweest. Afgelopen zondag werd een bus vol Israëlische soldaten beschoten op snelweg 90 in de Jordaanvallei. Een auto met daarin drie Arabieren volgde de bus en haalde hem bij een kruispunt in, waarna twee van hen het vuur openden. Zeven inzittenden raakten gewond. Het was een wonder dat er geen doden zijn gevallen, omdat de kogels dwars door de voorruit gingen.

De terroristen probeerden daarna een brandbom naar de bus te gooien. Ze slaagden hier echter niet in, omdat de zogenaamde molotov cocktail in hun auto ontplofte. Later bleek dat de terroristen een ‘foutje’ hadden gemaakt bij de vervaardiging van de brandbom. Ze hadden namelijk petroleum in plaats van benzine gebruikt.

Doordat de brandbom in de auto afging, vatte de kleding van twee terroristen vlam. Ze probeerden daarop brandend te vluchten, maar werden gearresteerd. De derde terrorist, een Palestijnse Arabier die in de Jordaanvallei woont, vatte geen vlam en wist te vluchten. Het Israëlische leger (IDF) voert momenteel een klopjacht uit op de terrorist die waarschijnlijk naar de Palestijnse stad Jenin vluchtte.

De aanslag in de Jordaan Vallei was de eerste in vele jaren. Het gebied werd altijd als redelijk veilig beschouwd. Snelweg 90 werd tot nu toe door vele Israëli’s gebruikt die alternatieve routes zochten voor de door files geteisterde wegen in Centraal-Israël.

Later op zondagavond werd een eenheid van de IDF aangevallen in Samaria door Palestijnse terroristen die een geïmproviseerde bom naar de soldaten gooiden. Daarbij raakten vier Israëlische soldaten lichtgewond. Korte tijd later vielen Palestijnse terroristen in Judea het graf van de Joodse aartsmoeder Rachel aan. Ook in dit geval werd een geïmproviseerde bom gebruikt en werd er vuurwerk afgeschoten, waardoor er brand ontstond.

Georganiseerde terreurgolf

De huidige terreurgolf valt samen met de IDF operatie ‘Break the Wave’ (Breek de Golf), die in mei begon. Dit nadat Palestijnse terroristen negentien Israëlische burgers vermoordden bij aanslagen in Israëlische steden. Sinds die tijd heeft de IDF al 1500 Palestijnse Arabieren gearresteerd. Een kwart daarvan was afkomstig uit de steden Jenin en Shechem (Nablus).

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth rapporteerde vorige week dat sinds het begin van 2022 er maar liefst tweehonderd schietaanslagen waren voorkomen. De voornamelijk jeugdige Palestijnse terroristen worden via sociale media als TikTok geronseld en krijgen geld voor iedere aanslag die zij uitvoeren. Dat geld wordt via Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) aan de terroristen betaald. Ook worden zij van wapens voorzien. Die wapens worden of gesmokkeld via Jordanië of lokaal vervaardigd. De wapens die de IDF vond bij de plaats van de schietaanslag op zondag waren M-16 geweren. Deze waren klaarblijkelijk gestolen uit een wapendepot van het Israëlische leger.

De hand van Iran

Hamas en PIJ hebben recentelijk hun activiteiten in Judea en vooral Samaria opgevoerd, zeer waarschijnlijk op orders van Iran. Iran heeft openlijk toegegeven dat het Judea en Samaria beschouwt als een nieuw front. Dit werd onlangs gezegd door Hossein Salami, de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) in Iran. Salami werd geciteerd door de Fars News website in Iran, een nieuwssite die nauwe banden onderhoudt met de IRG.

Salami zei volgens Fars dat Iran werkt aan de opening van een oorlog op meerdere fronten tegen Israël. Eén van die fronten is Judea en Samaria, waar Iran er volgens Salami in slaagt om Palestijnse terroristen van wapens te voorzien ondanks de permanente aanwezigheid van de IDF.

Jordanië wordt gebruikt als één van de aanvoerroutes. Dat bleek vorige week, toen de IDF een smokkelpoging voorkwam via de Jordaanvallei en een auto aanhield waarin een voorraad pistolen werd gevonden. Salami zei verder dat de tijd nu rijp is voor de opening van het nieuwe front in Samaria en Judea, omdat de huidige generatie is opgegroeid met de ‘Jihad’, de islamitische heilige oorlog.

Israël is zich goed bewust van het feit dat Iran achter de huidige terreurgolf zit. Ook was Iran verantwoordelijk voor de tweedaagse oorlog met PIJ in Gaza, die de IDF vorige maand begon. Dit werd duidelijk nadat er aanwijzingen waren voor nieuwe PIJ aanslagen op doelen in Zuid-Israël.

Toename IDF-activiteit

De IDF voert daarom sinds mei bijna iedere nacht invallen uit in Palestijnse steden in Samaria en soms ook Judea. Ook beschikt de IDF meestal over concrete inlichtingen over geplande of al uitgevoerde aanslagen.

De IDF is het meest actief in de stad Jenin in Samaria. Deze stad was altijd al een broeinest van terrorisme, maar nu de PIJ en Hamas er de scepter zwaaien al helemaal. Vorige week werd er bijvoorbeeld een militaire optocht van Hamas in Jenin waargenomen. De stad ligt slechts enige kilometers van de Israëlische stad Afula. De inwoners van Afula waren ook op zondag- en maandagnacht getuige van een vuurgevecht tussen Israëlische soldaten en Palestijnse Arabieren. Bij die confrontatie werden drie terroristen gedood.

De spanningen in het Bijbelse Hartland van Israël blijven dus oplopen. Dat wil echter niet zeggen dat de Palestijnse massa’s weer op de been zullen komen om een derde Intifada te beginnen. Waarnemers wijzen op het feit dat het aantal Palestijnse Arabieren dat in Israël werkt nog altijd toeneemt. Ook is er sprake van passiviteit bij een groot deel van het Palestijnse publiek. Dit heeft ook te maken met de afkeer van de Palestijnse Autoriteit (PA), die de huidige terreurgolf stilzwijgend aanmoedigt. De PA lijkt echter niet te beseffen dat de opkomst van Hamas en PIJ tot hun eigen ondergang kan gaan leiden.

Aviv Kochavi, de stafchef van de IDF, zei maandag dat het gebrek aan goed bestuur door de PA een goede voedingsbodem is voor de groei van de terreurbewegingen. Kochavi herhaalde dat de IDF geen millimeter zal wijken van haar operatieve plannen voor het ontmantelen van de terreurinfrastructuur.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda