Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël en het bestrijden van het coronavirus

15 maart 2021

F210310OF12

Israëli's met een 'groen paspoort' mogen weer restaurants en winkels bezoeken. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Vanaf het begin van de coronacrisis heeft Israël een aparte positie in de wereld. Het is één van de weinige landen waar de meerderheid van de bevolking al is ingeënt tegen het virus. Dit in tegenstelling tot Europese landen, waar het vaccineren maar langzaam op gang komt.

Van lockdown naar lockdown

Tijdens de eerste coronagolf leek het alsof Israël de beste aanpak had, vergeleken met de rest van de wereld. De bevolking hield zich strikt aan de beperkende maatregelen van de regering. Burgers gehoorzaamden de totale afsluiting van het land. Israël werd uitgeroepen tot het meest veilige land ter wereld op het gebied van corona.

In mei ging alles anders. De regering van Benjamin Netanyahu opende de maatschappij te vroeg. Scholen en restaurants werden heropend en mensen werden aangemoedigd om hun ‘normale leven’ weer op te pakken. Dat bleek een grote fout. In korte tijd steeg het aantal besmettingsgevallen met meer dan tientallen procenten. Ziekenhuizen bereikten hun maximale capaciteit. Het gevolg was dat Israël opnieuw werd afgesloten van de buitenwereld.

Israël werd uitgeroepen tot het meest veilige land ter wereld op het gebied van corona.

Vaccinaties en groene paspoorten

Tegelijkertijd begon de regering vaccinaties te kopen in het buitenland, zoals het Pfizervaccin. Daarna begon er een massale campagne om de gehele bevolking in te enten tegen het coronavirus. Op dit moment is 60 procent van de Israëlische bevolking ten minste één keer ingeënt tegen het coronavirus. Daarmee is Israël koploper in de wereld, na Australië.

Het gevolg van deze campagne is dat het land weer heropend kan worden. Hotels, restaurants en winkelcentra kunnen weer open. Kinderen mogen weer naar school. Alleen luchthaven Ben Goerion blijft gesloten voor passagiersvervoer.

Het aantal nieuwe coronagevallen neemt nu sterk af. In totaal zijn er op dit moment ruim zesduizend Israëli’s overleden aan het coronavirus, maar dit aantal zal zich naar verwachting stabiliseren. Dat komt omdat alleen mensen met een ‘groen paspoort’ toegang hebben tot de horeca en winkelcentra. Dit is een bepaalde barcode. Het laat zien dat een burger twee keer ingeënt is tegen het coronavirus. Via de smartphone komt een burger zo publieke plaatsen binnen, zoals winkelcentra en theaters. Tegelijkertijd houdt de regering wel vast aan de beperkende maatregelen, zoals twee meter afstand, hygiëneregels en een mondkapje. Iedere burger die deze maatregelen overtreedt, kan rekenen op een forse boete.

Op dit moment is 60 procent van de Israëlische bevolking ten minste één keer ingeënt tegen het coronavirus. Daarmee is Israël koploper in de wereld, na Australië.

'Freedom bracelets'

Er zijn ook andere maatregelen die genomen worden. Tot nu toe moesten Israëlische burgers die terugkeerden naar Israël twee weken in quarantaine. Daarvoor waren ‘coronahotels’ ingericht. Het Thuisfront Commando van het Israëlische leger nam deze leegstaande hotels in beslag.

Nu is er een nieuwe oplossing. Mensen die uit het buitenland terugkeren, kunnen gewoon naar huis. Ze krijgen ‘freedom bracelets’ om hun polsen of enkels. Deze armbanden werden eerst gebruikt bij huisarrest. Nu monitoren ze de bewegingen van Israëlische burgers die uit het buitenland terugkeren. Het doel is om te controleren dat iemand thuisblijft, tot de quarantaineperiode van tien dagen voorbij is. De Israëlische autoriteiten hebben geen enkele bedoeling om mensen te volgen die uit hun huis gaan.

Doneren
Abonneren
Agenda