Sluiten

Zoeken.

Israël en de nieuwe aanpak van de situatie in Judea en Samaria

Door Yochanan Visser - 

27 januari 2023

Judea en Samaria | Foto: Jaco Klamer

Het lijkt er sterk op dat de golf Palestijnse terreur in Judea, Samaria en Jeruzalem weer aan het oplaaien is. Dit kan niet los worden gezien van de politiek van de nieuwe Israëlische regering die zich voorgenomen heeft om een andere politieke koers te gaan varen, zeker waar het aankomt op de de aanpak van het Palestijnse probleem.

Aan de andere kant is het ook duidelijk dat de huidige terreurgolf wordt aangestuurd door Hamas in Gaza alsmede door Iran, zoals u zult zien.

Na het aantreden van de nieuwe regering van Premier Benjamin Netanyahu zijn er al een reeks maatregelen genomen die de Israëlische greep op de voornoemde gebieden moet verstevigen en de veiligheid van de burgers van Israël moeten gaan verbeteren. Daarover later meer.

Escalatie Operatie Golfbreker

Tegelijkertijd gaat operatie ‘Golfbreker’ van het Israëlische leger (IDF) in Judea en Samaria in volle hevigheid door. Deze operatie begon in april 2022 nadat Arabische terroristen, een aantal dodelijke aanslagen op burgers in Israëlische steden hadden uitgevoerd. Golfbreker bestaat voornamelijk uit het jagen op terroristen die plannen hebben om aanslagen uit te voeren, of al hebben uitgevoerd.

In een ongebruikelijke stap werd op donderdag overdag een nieuwe inval in het Palestijnse terreurbroeinest Jenin uitgevoerd. De IDF, in samenwerking met een speciale eenheid van de Israëlische politie en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, viel op klaarlichte dag Jenin binnen om een drietal terroristen van de Palestijnse Islamitische Jihad te arresteren. Bij de actie werden, naar verluidt, acht gewapende Palestijnse Arabieren en een burger gedood. Tientallen anderen raakten gewond terwijl aan Israëlische zijde geen slachtoffers vielen te betreuren.

De soldaten van de ‘Duvdevan’ undercovereenheid van de IDF, waren vermomd als Arabieren en werden met een tankervrachtwagen Jenin binnengebracht. De truck en slaagde erin om het huis te bereiken waar de terroristen zich schuil hielden. Toen de drie terroristen vervolgens probeerden weg te komen, ontstond er een vuurgevecht waarbij ook een vanaf de schouder gelanceerde raket werd gebruikt. Deze raket verwoestte het huis van de terroristen.

Van Palestijnse zijde werd verder gemeld dat men erin was geslaagd om een op afstand bestuurde drone van de Shin Bet neer te schieten. Het kon echter niet voorkomen dat de terroristen werden geneutraliseerd, en daarmee werd volgens de IDF een nieuwe grote terreuraanslag voorkomen.

De vraag is nu of deze nieuwe escalatie tot een hernieuwde massieve confrontatie tussen de IDF en de Palestijnse terreurbewegingen zal gaan leiden.

Nasleep Jenin operatie

De Palestijnse Autoriteit (PA) reageerde bij monde van zijn leider Mahmoud Abbas met een scherpe veroordeling en met het aankondigen van drie dagen nationale rouw. Later maakte de PA bekend dat het nu eindelijk de veiligheidssamenwerking met Israël zou beëindigen. De PA heeft regelmatig gedreigd om dit te doen, maar nu lijkt men serieus.

De IDF waarschuwde ondertussen dat er gedurende de avond raketaanvallen vanuit Gaza konden worden verwacht en verhoogde zijn paraatheid in het zuiden. Later op de avond klonk na relatief lange tijd weer het luchtalarm in Ashqelon en andere gebieden in het zuiden van Israël. Er werden in totaal zeven raketten vanuit Gaza richting het zuiden van Israël gelanceerd. Twee van de raketten werden geneutraliseerd door het Iron Dome antiraketschild, en de rest viel in open gebieden. De Israëlische luchtmacht bombardeerde daarop Hamas doelen in Gaza en verwoestte een ondergrondse wapenfabriek.

De escalatie op donderdag volgde op nieuwe incidenten in Jeruzalem, waar op woensdagmiddag een Arabier werd gedood die ogenschijnlijk een pistool trok bij een wachtpost van de politie. Later bleek na onderzoek dat het om een nepwapen ging. Het was echter genoeg om een massa lokale Arabieren de straat op te krijgen voor gewelddadige rellen. De politie reageerde op de regen van stenen en molotovcocktails met doortastend optreden, en wist de situatie uiteindelijk onder controle te krijgen.

Strategie IDF en Iran

De vraag is nu of deze nieuwe escalatie tot een hernieuwde massieve confrontatie tussen de IDF en de Palestijnse terreurbewegingen zal gaan leiden. De strategie van het Israëlische leger is erop gericht om de oorlog naar de basissen van deze terreurorganisaties te brengen voordat men aanslagen kan uitvoeren in Israëlische woongemeenschappen. Dit is de reden dat de IDF bijna iedere dag invallen in Jenin, en andere Palestijnse steden uitvoert. De nadruk ligt daarbij op het indammen van de activiteiten van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Deze terreurbeweging heeft zijn hoofdkwartier in Damascus in Syrië maar wordt volledig gecontroleerd en gefinancierd door Iran.

Het fanatieke regime in Teheran voert nu via PIJ dezelfde strategie uit die men eerder toepaste in Libanon en Jemen, om maar twee voorbeelden te geven. Ook daar werden lokale pro-Iraanse terreurbewegingen gebruikt om deze landen te destabiliseren en om zo de macht over te nemen. Hezbollah in Libanon is daar zeer zeker in geslaagd en heeft Libanon veranderd in een vazalstaat van de Islamitische Republiek.

Wanneer we nu kijken naar wat er in het Bijbelse hartland van Israël gebeurt dan zien we een poging om het zelfde te doen met de Joodse staat. Wat begon als een terreurgolf door zogenaamde ‘eenzame wolven’, Arabische terroristen die ogenschijnlijk op eigen houtje handelden, is veranderd in een soort lage intensiteit asymmetrische oorlog. In Jenin heeft PIJ zwaar bewapende brigades, die de stad, en vooral het vluchtelingenkamp daar, hebben veranderd in een militaire basis. Het zelfde geldt voor nieuwe terreurgroepen zoals de ‘Leeuwenkuil’ dat zijn uitvalsbasis heeft in Nablus, het Bijbelse Shechem. Leeuwenkuil opereert ogenschijnlijk autonoom maar wordt ook bewapend en aangestuurd door PIJ en Hamas. Deze week werd verder bekend dat Hamas opnieuw pogingen doet om wapens te smokkelen naar Judea en Samaria en om terroristen te ronselen.

Asymmetrische oorlogsvoering

Uit een jaarrapport dat de IDF onlangs publiceerde over het aantal aanslagen over het jaar 2022, blijkt ook dat er sprake is van een gestadige verandering richting een asymmetrische oorlog. De cijfers over de schietaanslagen in het IDF rapport zijn veelzeggend. Over het jaar 2022 werden 285 schietaanslagen geregistreerd tegenover 61 in 2021 en 31 in 2020. Aangezien de aanschaf van wapens voor de gemiddelde Palestijnse Arabier financieel onmogelijk is blijkt uit deze cijfers dat dit gedeelde van de huidige terreurgolf wordt gefinancierd door derden. Uit de wapens die de IDF in beslag nam blijkt ook dat men samenwerkt met criminelen in Israël die wapens stelen van het Israëlische leger. Een andere bron voor het toegenomen wapenbezit onder Palestijnse Arabieren, is de smokkel via Jordanië.

Nieuwe aanpak Israëlische regering

De huidige Israëlische regering heeft nu een reeks maatregelen genomen die de veiligheid van de burgers in de Joodse staat moeten vergroten. Er zullen, bijvoorbeeld, duizenden nieuwe politieagenten worden aangetrokken en de huidige salarissen bij de Israëlische politiekorpsen worden verhoogd met maximaal veertig procent. De IDF zal onder leiding van de nieuwe stafchef  Generaal Herzi HaLevy doorgaan met de ‘Golfbreker’ campagne en bereid samen met het leger van de Verenigde Staten militaire actie tegen Iran voor. Deze week werd er een grootschalige gezamenlijke oefening gehouden boven de Middellandse Zee waaraan meer dan 140 vliegtuigen en twaalf oorlogsschepen aan deelnamen.

In Judea en Samaria is Israël verder begonnen met het aanpakken van de illegale Palestijnse bouw in het zogenaamde C gebied. Dit is het gebied dat onder de Oslo interim akkoorden werd toegewezen aan Israël voor civiel- en militair bestuur. Bulldozers van de IDF verwijderden ook tientallen illegale prefab huizen die door de Europese Unie aan Palestijnse Arabieren waren geleverd. Het civiele gedeelte van het bestuur in Judea en Samaria (COGAT) is verder  feitelijk losgeweekt van de het Israëlische militaire apparaat en valt nu onder de verantwoordelijkheid van Minister Betsalel Smotrich die naast Minister van Economische Zaken ook onderminister is in het Ministerie van Defensie. In die hoedanigheid wil Smotrich het civiele bestuur van de Joodse dorpen en steden in Judea en Samaria hervormen en gelijkstellen aan wat normaal is in andere delen van Israël. Deze maatregelen worden door tegenstanders van de nieuwe regering aangeduid als een stille “annexatie van de zogenaamde Westelijke Jordaanoever”.

Smotrich wil ook de zogenaamde ‘buitenposten’ in Judea en Samaria legaliseren. Dit zijn kleine ‘nederzettingen’ die nabij bestaande dorpen werden gebouwd door meestal jonge Joodse activisten. Israël is verder gestopt met het doorsluizen van voor de PA ingehouden BTW (Ma’am in het Hebreeuws). De PA gebruikte dit geld in hoofdzaak om Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen maandelijkse salarissen te betalen. De fondsen die al werden ingehouden zijn aangewend voor compensatiebetalingen aan families van terreurslachtoffers.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda