Sluiten

Zoeken.

Israël bashen is tegenwoordig salonfähig

Door Frank van Oordt - 

17 november 2020

Westelijke muur

De westelijke muur aan de rand van de Tempelberg is voor Joden de meest heilige plek

Deze en vorige zondag zijn er in onze kerken woorden gesproken van schuldbelijdenis en verootmoediging over de nalatigheid van de kerk in haar spreken voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eerst werd dat gedaan door de scriba van de PKN, ds. René de Reuver, en afgelopen zondag ook in meerdere gereformeerde kerken. We zijn daar heel dankbaar voor en hebben het van harte onderschreven. Bijzonder om te merken dat christenen zich uit willen spreken tegen antisemitisme.

Spannende tijden

We leven wat dat betreft in spannende tijden. Op allerlei manieren steekt antisemitisme de kop weer op. Neem nou 12 november. Toen kwam de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) bij elkaar om te spreken over het coronavirus. In plaats van het probleem aan te pakken, werd Israël vier uur lang in de hoek gezet vanwege valse beschuldigingen over het weigeren van zorg aan Palestijnen, terwijl Israël juist uitstekend samenwerkt met de Palestijnse Autoriteit op dit gebied. De sessie werd afgesloten met een stemming: 78 voor (waaronder Nederland), 14 tegen, en 32 onthoudingen. Daarmee werd een resolutie aangenomen waarin staat dat de WHO volgend jaar nog een keer hetzelfde debat houdt.

Een week eerder werden door een comité van de Verenigde Naties zeven resoluties aangenomen, waarbij Israël in de hoek werd gezet. Onder andere werd genegeerd dat Jeruzalem en meer specifiek de Tempelberg de heiligste plek is voor de Joden, door alleen de islamitische naam Haram Al Sharif te honoreren. Geen enkel ander land werd op deze bijeenkomsten tot de orde geroepen door middel van een resolutie.

Israël bashen is salonfähig

Het veroordelen van de Joodse staat Israël is de gebruikelijke toon van de VN geworden en ook de Nederlandse regering stemt daarmee in. Het hoeft maar weinig studie om te zien, dat het bashen van Israël salonfähig is. Kennelijk levert dat in de VN aanzien op.

Opstaan tegen antizionisme?

Onze kerken hebben zich duidelijk uitgesproken: er is geen ruimte voor antisemitisme. De vorm waarin dat nu gegoten wordt is antizionisme. Zou het niet een prachtig getuigenis zijn, als we nu als kerken onze nek durven uit te steken en hiertegen op willen staan? Zou het niet een prachtig getuigenis zijn als onze kerken een statement maken door zich uit te spreken tegen deze vormen van antizionisme? Zou het niet een prachtig getuigenis zijn als de Raad van Kerken nu ook de Nederlandse regering aanspreekt om achter Israël te blijven staan en niet meer mee te doen aan deze anti-Israël-hetze?

Op die manier krijgt de uitgesproken schuldbelijdenis van de kerk handen en voeten in onze tijd, en voegt de kerk de daad bij het woord.

Frank van Oordt rondje

De auteur

Frank van Oordt

Frank van Oordt is directeur van Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda