Sluiten

Zoeken.

Israël en Iran voeren psychologische oorlogsvoering op

Door Yochanan Visser - 

7 oktober 2021

Hoe Iran Israel langzaam maar zeker insluit

Israëlische soldaten aan de grens met Syrië op de Golan Hoogvlakte. Foto: Michael Giladi/Flash90

De verborgen oorlog tussen Iran en Israël blijft voortduren met bijna dagelijks nieuwe ontwikkelingen en onthullingen die laten zien dat het veiligheidsapparaat van Israël hard werkt om de Islamitische Republiek in toom te houden. Ondertussen is het ook duidelijk geworden dat Iran bewust eventuele nieuwe onderhandelingen met de Verenigde Staten afhoudt door onredelijke precondities te stellen. De VS hebben laten weten dat deze situatie niet veel langer kan voortduren en dat er andere opties zijn die tot doel hebben om de voortgang in het proces om een kernwapen te vervaardigen, te stoppen.

Laten we eerst kijken naar een rapport over een nieuwe geheimzinnige explosie in een tot nu toe geheime basis van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG), eind september. Oorspronkelijk berichtten de media dat er brand was uitgebroken op de basis en later dat er een explosie had plaatsgevonden waarbij twee leden van de IRG werden gedood.

Satellietfoto's

Daarna werd bekend dat het om een raketontwikkelingsfaciliteit van de IRG ging met de naam Shahid Hemmat. Satellietfoto’s van de Israёlische firma ImageSat International lieten het afgelopen weekend zien dat een vierde van de faciliteit geheel was vernietigd. Uit de vrijgegeven beelden zou men kunnen opmaken dat er opnieuw een aanval met een onbemand vliegtuig of een zogenaamde quadcopter had plaatsgevonden.

Saeed Khatibzadeh, een woordvoerder voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran, stak de beschuldigende vinger naar Israël uit en zei dat “de oorlog met de Joodse staat al was begonnen”.

De woordvoerder beschuldigde Israël van staatsterrorisme en van het plegen van obstructie waar het gaat om de hervatting van de nucleaire onderhandelingen met de VS. Israël zou hervatting van deze onderhandelingen willen voorkomen.

Dichterbij de bom dan ooit

Khatibzadeh wees ook op de “honderden bommen (kernwapens, red.)” die Israël zou bezitten en zei dat de Joodse staat nooit het non-proliferatieverdrag over het niet verspreiden van kernwapens had ondertekend.

Israël heeft inderdaad dat verdrag nooit ondertekend, omdat de Joodse staat zijn kernwapens uitsluitend heeft ontwikkeld om die te gebruiken als een defensief wapen. Iran daarentegen heeft het verdrag wel ondertekend, maar werkt al sinds 1987 aan de ontwikkeling van een kernwapen en is nu dichter bij de bom dan ooit.

“We zullen de aanwezigheid van het kunstmatige Zionistische regime nabij onze grenzen of in buurlanden niet tolereren.”

— Hossein Amir Abdollahian, de nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken van Iran

Israëlische actie vanuit Azerbeidzjan

Op dinsdag werd verder bekendgemaakt dat Iran een Israëlisch onbemand verkenningsvliegtuig uit de lucht had geschoten. Het toestel kwam uit het buurland Azerbeidzjan. Het nieuwsagentschap in Azerbeidzjan rapporteerde dat Israël regelmatig UAV’s laat opstijgen in de richting van Iran.

Ondergetekende rapporteerde eerder dat Israël een basis heeft in de buurt van de grens met Iran in Azerbeidzjan. Volgens de Israëlische onderzoeksjournalist Ronen Bergman werd de actie van de Mossad in Teheran in januari 2018 ook uitgevoerd vanuit Azerbeidzjan.

Irans reactie

Iran heeft nu Azerbeidzjan de wacht aangezegd en hield eerder deze week een grote militaire oefening vlakbij de grens van het land. Azerbeidzjan speelt met vuur, zei een Iranese woordvoerder. Amir Mousavi, een voormalige Iranese diplomaat, zei in een interview met het Libanese tv-station Mayadeen dat “de zionistische entiteit Iran steeds lastigvalt of teistert” en dat “Azerbeidzjan zich niet door de zionisten moest laten meetrekken”.

Bekijk hieronder het interview:

Hossein Amir Abdollahian, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Iran, sprak in een interview met TV Kanaal 1 in Iran gelijksoortige taal. Hij zei dat hij wist dat “het zionistische regime dichter bij de grenzen van Iran probeert te komen en aanwezig is in delen van Azerbeidzjan”.

“We zullen de aanwezigheid van het kunstmatige zionistische regime nabij onze grenzen of in buurlanden niet tolereren”, vervolgde Abdollahian. Hij gaf vervolgens het voorbeeld van Bahrein, dat vorig jaar een vredesakkoord sloot met Israël en waarschuwde het regime daartegen. Eerder voerden onbekenden een aanval uit op de ambassade van Iran in de hoofdstad Bakoe. Dit voerde de spanningen tussen Azerbeidzjan en Iran verder op. Iran reageerde ook scherp op een gezamenlijke maritieme oefening van Azerbeidzjan en Turkije in de Kaspische Zee.

Nucleair programma

Iran koppelt nu de hervatting van de inspecties van de nucleaire faciliteiten van het land door het Internationale Atoomagenstschap (IAEA) aan de eis dat het “nepregime” (Israël) eerst moeten stoppen met de “terroristische aanvallen op de “technologische centra” in Iran. De laatste aanval op een nucleaire installatie nabij de stad Karaj in Iran wordt algemeen toegeschreven aan Israël. De faciliteit in Karaj werd zwaar beschadigd. Iran beweerde dat ook alle IAEA inspectiecamera’s werden beschadigd tijdens de aanval en weigerde vervolgens om de IAEA haar werk te laten voortzetten. In werkelijkheid saboteerde Iran de inspectiecamera’s en verwijderde de geheugenkaarten.

We zullen de aanwezigheid van het kunstmatige zionistische regime nabij onze grenzen of in buurlanden niet tolereren.

— Hossein Amir Abdollahian, Iranese minister van Buitenlandse Zaken

Iran verlangt verder dat de VS 10 miljard dollar in bevroren Iranese tegoeden in buitenlandse banken vrijgeven. Hier moet aan voldaan worden voordat het regime van de extremistische president Ibrahim Raisi terugkeert naar de onderhandelingstafel in Wenen. De Amerikaanse regering lijkt echter niet van plan om toe te geven aan de eis van Teheran en maakte bekend dat er andere “wegen” zijn om het atoomwapenprogramma van Iran te stoppen.

Acties van de Mossad

De Mossad blijft ondertussen zeer actief tegen Iran. De geheime dienst leverde eerder deze week informatie aan de regering van Cyprus over een op handen zijnde liquidatiepoging van Israëlische zakenlieden die op het eiland actief zijn. Iran had een burger van Azerbeidzjan ingehuurd die met een Russisch paspoort naar het Turkse deel van Cyprus reisde en vervolgens de grens met het Cypriotische deel overstak om de liquidatie uit te voeren. De man werd door de politie gearresteerd voordat hij zijn missie kon uitvoeren.

De Mossad leverde eerder deze week informatie aan de regering van Cyprus over een op handen zijnde liquidatiepoging van Israëlische zakenlieden.

De poging om Israëli's te vermoorden zou in verband gebracht kunnen worden met een andere geheime Mossad-actie in Syrië die vorige week plaatsvond. Bij die actie werd een Iranese generaal ontvoerd, die de Mossad vervolgens naar een niet nader genoemd Afrikaans land overbracht voor ondervraging. Dat land was vermoedelijk Soedan, waar de Mossad al eerder actief was en een nepvakantiedorp bouwde om van daaruit spionageactiviteiten uit te voeren.

Veranderende Israëlische strategie

Uit alles wat de laatste weken gebeurde in de verborgen oorlog tussen Israël en Iran zou men de conclusie kunnen trekken dat er een verandering in de strategie van Israël heeft plaatsgevonden.

Lag de nadruk eerder op militaire actie tegen Iran in met name Syrië, lijkt het er nu sterk op dat Israël het front verlegd heeft naar Iran zelf. Uit de woorden van de Iranese diplomaten valt op te maken dat men weet dat Israël nu ook aan de grens met Iran staat. Bahrein ligt tegenover de belangrijke Iranese haven Bandar Abbas en Azerbeidzjan grenst aan Iran.

Deze ontwikkeling bevestigt in feite wat premier Bennett eerder zei over de Israëlische strategie in de strijd tegen de Islamitische Republiek. Bennett verweet de vorige regering dat men niet voldoende rechtstreeks actief was geweest tegen Iran in het land zelf. Ook zei hij tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat Israël haar vindingrijkheid moest gebruiken tegen Iran.

Israël doet nu in feite hetzelfde als Iran, dat ook probeert om de Joodse staat te omsingelen via haar bondgenoten en een constante psychologische oorlog voert om de vijand het gevoel te geven dat men kwetsbaar is.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda