Sluiten

Zoeken.

Iran voert zijn agressieve activiteiten in het Midden-Oosten verder op

Door Yochanan Visser - 

6 januari 2022

jpost

De website van The Jerusalem Post werd afgelopen weekend gehackt door Iran. Tekst op de foto: "We zijn dichterbij dan je denkt".

Afgelopen maandag werden de onderhandelingen in Wenen over Irans nucleaire programma hervat. Tegelijkertijd blijkt dat de Islamitische Republiek zijn agressieve activiteiten in het Midden-Oosten verder aan het opvoeren is.

Laten we eerst eens kijken wat er tussen Iran en Israël gebeurde in de laatste week.

De raketaanval op Tel Aviv

Allereerst werden er op nieuwjaarsdag twee raketten in de richting van Tel Aviv gelanceerd. Deze actie werd door de Israëlische media in verband gebracht met interne ontwikkelingen in Israël en de gebieden onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit en Hamas (Gaza).

Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) beweerden dat de lancering van de raketten een ongeluk was. Het zou veroorzaakt zijn door “slecht weer” of een “blikseminslag”, afhankelijk aan wie je het vroeg. Later gaf PIJ aan dat de lancering van de langeafstandsraketten een waarschuwing aan het adres van Israël was. Het zou te maken hebben met de toestand van een PIJ-terrorist Hisham Abu Hawash. Hij zit al vijf jaar in een Israëlische gevangenis. De terrorist ging 41 dagen geleden in hongerstaking en verkeerde naar verluidt in kritieke toestand. PIJ dreigde Israël met het bombarderen van Tel Aviv mocht Hawash overlijden. De door Iran opgerichte en gesteunde terreurorganisatie wilde dat Israël Hawash vrijlaat.

Hongerstaking

Hongerstaking is al eerder een effectief chantagemiddel gebleken om Israël te dwingen om een concessie te doen. Sommige hongerstakers werden door Israël vrijgelaten. In andere gevallen wisten de Palestijnse gevangen betere voorwaarden af te dwingen voor hun detentie.

Hongerstakingen om betere voorwaarden te krijgen in de gevangenis zijn echter een farce wanneer men kijkt naar de realiteit. De Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen krijgen niet alleen een ‘salaris’ van de Palestijnse Autoriteit, dat kan oplopen tot 12.000 NIS (€3400) per maand afhankelijk van de zwaarte van de straf. Ze mogen ook 1600 NIS (€450) ontvangen van derden voor inkopen in de gevangeniskantine. Vorig jaar werd bekend dat de Israël bank rekeningen heeft geopend en beheert voor de Palestijnse gevangenen waar sinds 2008 100 miljoen NIS naartoe werd overgemaakt. Dit bedrag van omgerekend 28 miljoen euro is niet inclusief de salarissen die de PA aan de gevangen terroristen betaalt.

De Palestijnse gevangenen hebben verder gratis toegang tot kabeltelevisie in hun cellen. Ook kunnen ze warm eten klaarmaken in de keuken van de afdeling waar ze gevangen worden gehouden. Vergeleken met de situatie in andere landen in het Midden-Oosten leven de gevangenen in Israëlische gevangenissen een luxe leventje. Er was voor Hamas en PIJ dus geen reden om een oorlog te riskeren tegen Israël over deze kwestie.

Vergeleken met de situatie in andere landen in het Midden-Oosten leven de gevangenen in Israëlische gevangenissen een luxe leventje.

Uiteindelijk was het Israël dat bezweek onder de druk. Dinsdagavond werd bekendgemaakt dat Israël Hawash eind februari zou vrij laten. De terrorist werd kort daarna gefotografeerd terwijl hij breeduit glimlachte. Zijn toestand was dus minder ‘kritiek’ dan werd beweerd.

Uitputtingsoorlog

Je zou kunnen denken dat Hamas en PIJ dus een reden minder hebben om nieuwe aanvallen op Israël uit te voeren. Maar niets is minder waar. De uitputtingsoorlog zal doorgaan. De werkelijke reden waarom Hamas en PIJ regelmatig opnieuw de confrontatie zoeken met Israël is namelijk te vinden in Teheran, Iran. Het fanatieke regime van Ayatollah Ali Khamenei en president Ibrahim Raisi geeft Hamas en PIJ alle nodige steun om de uitputtingsoorlog tegen Israël voort te zetten. Dit is iets dat door diverse Hamas- en PIJ-leiders is bevestigd.

Iran helpt de twee terreurbewegingen ook om militaire progressie te boeken en heeft een strategie ontwikkeld die Hamas en PIJ nu al geruime tijd volgen. Hamas-leider Ishmail Haniyeh erkende dit openlijk in een interview met Al-Jazeerah vorige week. Haniyeh zei dat Hamas 70 miljoen dollar (62 miljoen euro) van Iran had gekregen om na de eerste oorlog met Israël in 2008/2009 de Palestijnse strategie te wijzigen. Haniyeh beweerde ook dat als gevolg van deze gewijzigde strategie Israël tijdens de laatste oorlog in mei vorig jaar “volledig verlamd” was geworden door de raketsalvo’s die vanuit Gaza werden afgevuurd. De Israëlische defensiesystemen tegen de raketten uit Gaza hadden volgens Haniyeh niet de gewenste bescherming kunnen bieden aan de bevolking.

Haniyeh vertelde dat Iran de terreurbewegingen in Gaza ook had geholpen bij de ontwikkeling van betere raketten. Hij voegde eraan toe dat juist Hamas en PIJ de afschrikkingskracht hadden hersteld in de strijd met het Israëlische leger. Hamas- en PIJ-commandanten werken de laatste tijd intensief samen. Ze houden regelmatig grootschalige militaire oefeningen die gebaseerd zijn op het model van de Islamitische Revolutionaire Garde in Iran.

Iraanse cyberaanvallen

Iran is ook zeer actief op het gebied van de cyberaanvallen op Israël. Twee weken geleden werden websites van Israëlische regeringsinstanties platgelegd. Afgelopen weekend werd er opnieuw een Iraanse cyberaanval gemeld op de Engelstalige Israëlische krant The Jerusalem Post en haar dochter onderneming Ma’ariv. De homepagina’s van JPost en Ma’ariv verdwenen en werden vervangen door afbeeldingen van een ontploffende nucleaire reactor in de Israëlische stad Dimona.

Een hand die tot Qassem Soleimani, de liquideerde commandant van de IRG’s Quds Brigade, behoorde vuurde verder een kogel af op Dimona. Op de afbeelding was in gebroken Engels en Hebreeuws het volgende te lezen: ”Wij zijn dicht bij jullie, waarom denken jullie daar niet aan?”. The Jerusalem Post bevestigde later dat het om een Iraanse cyberaanval ging en schreef dat de aanval ook gericht was tegen de staat Israël.

Qassem Soleimani

Iran herdacht nog op een andere manier de liquidatie van Soleimani. Hij werd op 3 januari 2020 gedood door een Amerikaans onbemand vliegtuig nabij Bagdad, Irak. Ten eerste werden er afgelopen maandag raketten en afgevuurd op basissen van het Amerikaanse leger. Tegelijkertijd schoten militairen in Irak onbemand kamikaze vliegtuigen (UAV’s) uit de lucht nabij de luchthaven van Bagdad in Irak. Op één van de UAV’s was de tekst “Soleimani’s wraak’ geschilderd. De UAV-aanvallen bleven op dinsdag doorgaan, toen onbemande vliegtuigen geladen met explosieve materialen uit de lucht werden geschoten vlakbij een grote basis bij Bagdad.

Iran herdacht deze week de dood van Qassem Soleimani, de geliquideerde commandant van de Quds Brigade.

Op maandag werd een schip uit de Verenigde Arabische Emiraten gekaapt door de door Iran gesteunde Houthi-militie. Dit gebeurde vlakbij de havenstad Hodeida in Jemen. De militie suggereerde dat Saoedi-Arabië met het schip wapens wilde smokkelen naar Jemen, iets dat heftig werd ontkend door het Koninkrijk. De kaping van het schip werd later ook in verband gebracht met de herdenking van de dood van Soleimani.

Hezbollah en Iran in Syrië

In Syrië blijft Iran ook zeer actief en renoveert samen met zijn bondgenoot Hezbollah oude Syrische leger- en luchtmachtbasissen. Ook heeft Iran de troepenopbouw in de buurt van Damascus opgevoerd en wil een andere luchtmachtbasis overbrengen naar een gerenoveerde Syrische luchtmachtbasis bij Damascus. Dit wordt waarschijnlijk gedaan om Israëlische luchtaanvallen op de basissen te bemoeilijken. Dit omdat het Russische leger de beveiliging van Damascus voor haar rekening heeft genomen.

De Israëlische luchtmacht (IAF) heeft het gebied rond de Syrische hoofdstad herhaaldelijk gebombardeerd. De reden hiervoor was om juist de Iraanse troepenopbouw te voorkomen en wapenleveranties uit Iran bestemd voor Hezbollah te frustreren. De IAF gebruikte vorige week raketten die vanuit de Middellandse Zee werden afgevuurd door Israëlische gevechtsvliegtuigen. De raketten vernietigden een aantal containers met geavanceerde wapens die door een schip uit Iran waren afgeleverd in de West-Syrische havenstad Latakia.

Psychologisch wapen

De media en het regime in Iran gebruiken verder in toenemende mate de Hebreeuwse taal om Israël te bedreigen. Bedreigingen om een aanval op Dimona uit te voeren werden gepubliceerd in het Hebreeuws. Deze week publiceerde de Iraanse nieuwssite Tasnim verder een nieuwe pagina in de Hebreeuwse taal. De pagina heeft duidelijk als doel om de publieke opinie in Israël te beïnvloeden en om de psychologische druk op de Joodse staat op te voeren.

Benny Gantz, de Israëlische Minister van Defensie, waarschuwde vorige week Arabische landen in de buurt van Iran. Dit om hun grondgebied niet te laten gebruiken voor de transporten van wapens naar milities die Israël bedreigen. “Israël zal blijven doorgaan met het blokkeren van het transport van wapens die de regels van het spel zullen veranderen”, waarschuwde Gantz. Hij voegde eraan toe: “Iran is de grootste vijand van mijn natie en voor de inwoners van het Midden-Oosten”.

Wenen

Het blijft onduidelijk of al deze oorlogszuchtige activiteiten van Iran besproken worden tijdens de onderhandelingen met de Islamitische Republiek in Wenen. De Amerikaanse woordvoerder Ned Price maakte op dinsdag bekend dat er “bescheiden vooruitgang” was geboekt in de onderhandelingen met Iran. Price maakte echter ook duidelijk dat er slechts gesproken wordt over wederzijdse terugkeer naar de oorspronkelijke nucleaire overeenkomst uit 2015.

Het is niet duidelijk of Irans activiteiten besproken worden tijdens de onderhandelingen in Wenen.

Voor de Israëlische regering is terugkeer naar de deal van 2015 echter onacceptabel. Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid maakte dinsdag bekend dat er slechts kleine vooruitgang zal worden geboekt in Wenen en dat er geen doorbraak zal komen die nodig is voor Israël.

Lapid raakte verwikkeld in een soort Twitter-oorlog met zijn Iraanse collega Hossein Amirabdollahian. Hij schreef dat “er geen plaats is voor zionisme in de toekomst van de wereld”. Lapid liet in zijn reactie weten dat het regime in Teheran de strijd met Israël uiteindelijk zal verliezen en zal verdwijnen.

Het Israëlische leger blijft zich ondertussen voorbereiden op militaire actie tegen Iran en heeft eindelijk een overeenkomst met de Amerikanen gesloten over de spoedige levering van twee Boeing K-64 tankervliegtuigen. Deze zijn nodig voor een luchtaanval op Iran.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda