Sluiten

Zoeken.

Iran: een steeds grotere bedreiging voor de wereldvrede

Door Yochanan Visser - 

16 november 2022

2022 Website CVI (40)

Ayatollah Ali Khamenei, de leider van Iran. Foto: Wikimedia Commons

Deze analyse gaat over de laatste ontwikkelingen rond Iran en de intentie van de aantredende regering in Israël om militaire actie te ondernemen tegen het kernwapenprogramma van de Islamitische Republiek.

Opstand in Iran

Laten we beginnen met de stand van zaken in Iran, waar de massale protesten tegen het fanatieke regime nu de achtste week zijn ingegaan. Deze protesten worden voornamelijk gedreven door jonge Iraniërs. Onder hen bevinden zich veel studenten en vrouwen, die niet langer bang zijn om de straat op te gaan zonder de zogenaamde hidjab, de verplichte hoofdbedekking in Iran. Inmiddels zijn er ongeveer 350 Iraanse burgers gedood, onder hen vijftig kinderen, en meer dan 15.000 Iraniërs zijn gearresteerd. Het regime heeft nu een van de gevangen demonstranten ter dood veroordeeld en de verwachting is dat er honderden anderen zullen volgen.

Iran blijft beweren dat de Verenigde Staten en Israël achter de opstand zitten en beschuldigt buurland Azerbeidzjan van het huisvesten van Mossad teams die de demonstraties op gang brengen. De veiligheidsdiensten van Azerbeidzjan arresteerden vorige week een aantal Iraniërs die worden verdacht van het plotten van liquidaties van Israëli’s. De betrekkingen tussen Iran en Azerbeidzjan zijn door deze ontwikkelingen weer verslechterd. De nieuwe spanningen tussen de twee islamitische staten hebben ook te maken met de verbetering in de relatie tussen Israël en Azerbeidzjan. Benny Gantz, de Israëlische minister van Defensie, was vorige week in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Gantz voerde daar besprekingen over de situatie met Iran en waarschijnlijk over nieuwe wapenleveranties aan de islamitische staat.

Iraanse moordcomplotten

Leden van de Iraanse geheime dienst probeerden verder vorige week om ook in Georgië een Israëlische zakenman te vermoorden. De binnenlandse geheime dienst van Georgië was waarschijnlijk getipt door Mossad en wist de moord te voorkomen. In het Verenigd Koninkrijk werden in dezelfde periode drie journalisten van de nieuwssite Iran International bedreigd met de dood door leden van de Iraanse geheime dienst. Honderden Iraniërs in het Verenigd Koninkrijk kregen bovendien een brief van de overheid, waarin zij werden gewaarschuwd voor ontvoeringen en andere middelen om hen naar Iran over te brengen waar men vervolgens ter dood zal worden veroordeeld. De Britse regering ontbood vervolgens de hoogste Iraanse diplomaat en zegde hem de wacht aan.

In de Verenigde Staten werd verder ontdekt dat Iran dissidenten bespioneert die in het land asiel hebben gevonden. Op deze wijze probeert het regime in Teheran om iedere vorm van dissidentie tot zwijgen te brengen. Wie nu denkt dat het regime te druk is met het onderdrukken van de opstand, die de grootste is sinds 1979, het jaar van de Islamitische Revolutie, heeft het mis.

Irans imperialistische activiteiten

Iran blijft op volle kracht werken aan zijn plan om een regionale supermacht te worden. Vorige week werd onthuld dat het regime van Ayatollah Ali Khamenei een supersonische ballistische raket heeft ontwikkeld die een kernwapen kan vervoeren. Deze raketten kunnen in en uit de atmosfeer vliegen. Ze zijn manoeuvreerbaar en hierdoor moeilijk te onderscheppen, zelfs voor de geavanceerde Israëlische antiraketschilden zoals Davids Katapult en het Arrow systeem.

De door de staat gecontroleerde media in Iran lieten vervolgens weten dat de nieuwe raket in “vierhonderd seconden naar Tel Aviv” kan vliegen. Deze ontwikkeling wordt met argusogen gevolgd in Israël en heeft een Israëlische militaire actie tegen Iran weer een stap dichterbij gebracht.

Rafael Grossi, de directeur van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA), reageerde bezorgd op de bekendmaking dat Iran een supersonische ballistische raket heeft ontwikkeld. Volgens Grossi zegt deze ontwikkeling veel over de aard van het nucleaire programma van Iran. De IAEA maakte eerder bekend dat Iran nu over genoeg hoog verrijkt uranium (60 procent) beschikt om in korte tijd, via verdere opwerking naar 90 procent, uit te breken naar een atoomwapen.

IAF continueert oefeningen

De Israëlische luchtmacht (IAF) continueert ondertussen de voorbereidingen op militaire actie tegen Iran binnen het grondgebied van de Islamitische Republiek. Een aantal F-16 en F-15 gevechtsvliegtuigen hield onlangs weer een oefening boven de Golan Hoogvlakte, waarin een aanval op de nucleaire installaties van Iran werd gesimuleerd. De vliegtuigen vlogen erg laag om detectie door radarsystemen te voorkomen en trokken vervolgens boven Syrië op naar een hoogte van ruim 6.200 meter. Daarna werd de aanval op de nucleaire installaties in Iran gesimuleerd, volgens het de Israëlische nieuwssite N12.

De inkomende Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die de recente verkiezingen won, zal volgens een vertrouweling na zijn terugkeer besluiten om Iran aan te vallen. Tzachi HaNegbi, een voormalige Israëlische minister en adviseur van Netanyahu, zei direct na de verkiezingen op 1 november dat Netanyahu hem had gezegd dat er niet langer kan worden gewacht met de aanval op de nucleaire installaties van Iran. Netanyahu is zich uitermate goed bewust van de situatie en weet dat de VS, onder president Joe Biden, nog altijd de voorkeur geven aan diplomatie om Iran af te houden van een nucleair wapen.

MABAM campagne tegen Iran

De IAF blijft ondertussen doorgaan met zijn zogenaamde MABAM campagne tegen Iran. MABAM (Milchama bin HaMilchamot) is de Hebreeuwse acroniem voor ‘Oorlog tussen de oorlogen’.

Israëlische F-35 Adir oorlogsvliegtuigen vlogen vorige week naar het noordwesten van Irak, waar zij een wapenkonvooi aanvielen. Containers die volgens de buitenlandse media geavanceerde Iraanse raketten en gedemonteerde onbemande aanvalsvliegtuigen bestemd voor Hezbollah bevatten, werden vernietigd tijdens de aanval. Verder werden twee basissen van de door Iran gesponsorde militie Fatemiyoun Brigade en de Zainabiyoun Brigade aangevallen. Bij deze aanvallen kwamen 18 leden van deze milities om. Een lid van Fatemiyoun zei dat er tenminste tien IAF aanvallen waren geregistreerd.

De IAF voerde om dezelfde reden ook weer aanvallen uit op hangars bij het vliegveld van de Syrische stad Homs en op wapenopslagplaatsen in de buurt van de internationale luchthaven van Damascus.

Andere imperialistische activiteiten

Het regime in Iran blijft ook proberen om wapens en munitie te sturen naar de Ansar Allah (Houthi) militie in Jemen. Vorige week werd een Iraanse vissersboot aangehouden in de internationale wateren van de Golf van Oman. Het schip vervoerde een grote hoeveelheid chemicaliën die worden gebruikt voor het produceren van explosieven.

Saoedi-Arabië liet op 1 november de Amerikaanse regering weten dat men inlichtingen had ontvangen over een ophanden zijnde nieuwe Iraanse aanval op de olie-installaties van het koninkrijk. De Amerikaanse luchtmacht mobiliseerde vervolgens een groot aantal gevechtsvliegtuigen die langs de grenzen met Iran in Irak patrouilleerden. Waarschijnlijk voorkwam dit dat de aanval werd uitgevoerd.

Toenemende coöperatie met Rusland

Daarnaast blijft Iran de samenwerking met Rusland uitbreiden. Iran heeft een groot aantal onbemande Shahed 136  geleverd aan Rusland via burgervliegtuigen die naar Moskou vlogen recentelijk. Iran gaat ook ballistische raketten leveren aan Rusland, zo werd vorige week gerapporteerd. In ruil voor de wapenleveranties gaf Rusland westerse wapens aan Iran die de Islamitische Republiek vervolgens gaat kopiëren. Ook hebben de Russen, naar verluidt, de blauwdrukken voor de productie van de nieuwe supersonische raket aan Iran geleverd en helpen het regime in Teheran met zijn nucleaire programma.

Dit alles laat zien dat het regime in Teheran, niet alleen een dodelijk gevaar vormt voor Israël en Arabische staten in het gebied van de Perzische Golf, maar ook in toenemende mate voor de wereldvrede.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda