Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Intussen in Israël

Door Joanne Nihom - 

15 januari 2021

DSCN7096

Ooievaars en kiekendieven strijken neer in Israël.

Samen met een groot aantal medelandgenoten verkeer ik in een bevoorrechte situatie. Ik ben me daarvan bewust. Israël is een goed georganiseerd land en stellig van plan een voorbeeld te zijn voor de rest van de wereld.

Gisteren heb ik mijn tweede vaccinatie gekregen. De afhandeling verliep vlot, net zoals bij de eerste prik. Er waren geen rijen en iedereen werd op zijn/haar beurt geroepen naar binnen te komen.

In de Israëlische media wordt veel aandacht gegeven aan de Arabische bevolking van het land. Zij zouden zich niet willen laten inenten. Het viel me nu op dat samen met mij, in de wachtkamer veel Arabisch werd gesproken. Het bewees mij wederom dat je de meeste mediaberichten niet zomaar kan geloven.

Abonneer gratis

op ons YouTube-kanaal

Vaccinatiediscussie

De discussie over je wel of niet laten vaccineren wordt ook hier gevoerd. Afgelopen week sprak ik een vriend die in de buurt woont. Ik vertelde hem dat ik al een vaccinatie had gehad en hij condoleerde me ermee. ‘Aan mijn lijf geen polonaise’, zei hij. ‘Ik laat die troep niet in mijn lichaam spuiten.’ Ik sputterde wat tegen, legde hem uit dat we toch ook verantwoordelijk voor elkaar zijn en moeten zorgen dat we weer naar een gezonde maatschappij kunnen gaan. Dat er vanwege de lockdown mensen failliet gaan, omdat hun bedrijven dicht zijn en dat velen in armoede leven, omdat ze vrijwel geen inkomen meer hebben.

Hij had er geen antwoord op, maar bleef bij zijn stelling. Een ingewikkelde discussie. Ik begrijp wat hij zegt, maar we willen toch ook allemaal verder met ons leven.

Vogels accepteren elkaars verschillende kleuren. Zo zie ik Israël en zo zou het in de hele wereld moeten zijn.

Vogels in Israël

Afgelopen week werd bijgaande foto gemaakt in het dorp waar ik woon. Twee totaal verschillende soorten vogels, ooievaars en bruine kiekendieven, ze zitten vriendelijk naast elkaar. Toen ik het plaatje zag, moest ik denken aan het Israël waarin ik woon. Een maatschappij die bestaat uit “vogels van diverse pluimage”.

De vogels hebben geen probleem. Ze zitten in harmonie naast elkaar zonder ruzie te maken. Ze gedogen elkaars verscheidenheid en delen elkaars territorium. En ook… ze accepteren elkaars verschillende kleuren. Zo zie ik Israël en zo zou het in de hele wereld moeten zijn.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda