Sluiten

Zoeken.

In Israëlische sferen

Door Joanne Nihom - 

14 juni 2022

IMG-20220406-WA0100

In Israëlische kwekerijen worden jaarlijks honderdduizenden bomen gekweekt.

Op 28 juni aanstaande organiseert het Joods Nationaal Fonds (JNF) een avond over de groene bomen en bossen van Israël.

Tijdens het JNF Experience Event in theater Flint in Amersfoort wordt Israël naar u toegebracht. Zorgt dat u erbij bent, het belooft een echt ouderwets gezellige avond te worden met Israëlische sprekers, muziek en hapjes. Kijk, luister en stel je vragen over de uitdagingen van het leven daar.

Het groen in Israël komt niet vanzelf. Door de verschillende klimaten in het land is dat ook geen makkelijke taak. In de drie kwekerijen van JNF Israël is men dagelijks bezig met de kwaliteit van de natuur. Alle drie zijn het wonderen van Israël, het is een genot om er rond te lopen en de vele mogelijkheden en uitdagingen te bekijken.

Zoals in kwekerij Golani in noordelijk Israël, waar jaarlijks zo’n 450.000 jonge boompjes worden gekweekt. Net zoals in de kwekerij in centraal Israël, zijn de meeste bomen die hier worden gekweekt, bestemd voor het herstel van verouderde bossen of van bossen waar branden hebben gewoed. Uniek aan deze kwekerij zijn de waterplanten die ze kweken, zoals papyrus, speciaal geschikt voor het Hula Lake park. Bovendien worden hier drie verschillende soorten ceders gekweekt die speciaal vanuit de Himalaya naar Israel zijn geïmporteerd. In de winter is het in het noorden van het land koud met vaak sneeuw. Deze bomen zijn koudebestendig en hun takken breken niet snel door het gewicht van sneeuw.

Samen met de andere kwekerijen van JNF Israël, biedt Golani een onderkomen voor oudere bomen. Dit zijn bomen die van een bouwplaats of vanwege de aanleg van een nieuwe snelweg moesten worden verplaatst. JNF Israël zoekt dan een nieuwe locatie. Zo vond een paar jaar geleden een honderd jaar oude olijfboom uit het noorden van het land een nieuwe plek in de tuin van het hoofdkwartier van het leger in Tel Aviv.

Kwekerij Eshtaol levert bomen en struiken voor centraal Israël. In dit gebied zijn weinig plekken over om nieuwe bossen aan te leggen. Jaarlijks worden zo’n 350.000 jonge boompjes gekweekt voor bosvernieuwing, vervanging van verbrande bomen en voor openbare ruimtes. Directeur Ahuva Daniel werkt al meer dan veertig jaar voor JNF Israël. ‘Het is mijn lust en mijn leven. Ik heb vier kinderen op de wereld gezet, maar kon na iedere bevalling niet wachten om weer te gaan werken. Ik ben ooit begonnen bij JNF Israël op het land en langzaam maar zeker ben ik steeds meer gaan doen. De bomen zijn als kinderen voor me. Het fascineert me dat het begint met een zaadje in de grond en dat daar uiteindelijke prachtige, sterke bomen uit groeien.’

Een deel van de missie van JNF Israël is om te vertellen over het belang van de natuur. ‘Wij geven daarom lezingen en workshops aan schoolkinderen, soldaten, bedrijven en organisaties. We vertellen over de natuur, leggen uit hoe een kwekerij werkt en hoe we ons land groen houden.’

Kwekerij Gilat in de westelijke Negev is de grootste boom- en struikkwekerij van JNF Israël. De kwekerij produceert jaarlijks zo’n 800.000 zaden van verschillende soorten. Door de enorme droogte en warmte in dit gebied is de kwekerij gespecialiseerd in droogtebestendige bomen die kunnen groeien in de barre omstandigheden van de woestijn. Er wordt onder andere geëxperimenteerd met boomsoorten vanuit de hele wereld, van Amerika tot Afrika, om steeds weer nieuwe boomsoorten te ontdekken die in deze weersomstandigheden goed gedijen. De kwekerij heeft ook een grote ‘moederplantage’, waar volwassen bomen in alle soorten en maten een onschatbare bron van kennis, zaden en stekken zijn. Deze kennis wordt gedeeld met de andere twee kwekerijen van JNF Israël.

JNF Experience Event

Wilt u meer weten over de uitdagingen van een groen Israël? Kom op 28 juni naar theater Flint in Amersfoort. Het JNF organiseert een speciaal Experience Event, met Israëlische sprekers, muziek en lekkere hapjes. Zo komt u helemaal in Israëlische sferen!

Meer info of aanmelden kan via de knop hieronder.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda