Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Hollen en nooit stilstaan

Door Joanne Nihom - 

23 november 2020

WhatsApp Image 2020-11-21 at 13.32.04

Het regenseizoen in Israël is aangebroken.

Israël is een land van hollen en nooit stilstaan. De winter is aangebroken en dus ook het regenseizoen. Ik kan me herinneren dat toen ik nog in Nederland woonde, ik bij iedere regenbui, nee, bij iedere donkere wolk dacht: "Oh, nee, jakkes!". Dat is hier in Israël wel anders...

Welkome regen

Bij iedere regendruppel die aangekondigd wordt, juicht het hele volk. Want regen is noodzakelijk voor het land om de vele droge maanden te compenseren.

Dit weekend maakte ik mijn dagelijkse ochtendwandeling. Iets later dan gewoonlijk, want het hoosde en ook al smelt ik niet van een druppeltje hier of daar, dit was me toch iets te gortig.

Toen het even droog was, ging ik op pad. Veel grond staat onder water. Zoals ik al schreef: het is hier hollen en nooit stilstaan. Als het regent, regent het ook echt en kan de aarde het bijna niet aan.

Bij iedere regendruppel die aangekondigd wordt, juicht het hele volk. Want regen is noodzakelijk voor het land om de vele droge maanden te compenseren.

Plassen water

De wandelwegen zijn veranderd in grote plassen water.

Vogels vliegen nerveus heen en weer en lijken in de war. Donkere wolken zorgen voor een bijna Nederlands tafereel.

De ooievaars die hier dagelijks bivakkeren, waren blijkbaar op de hoogte van de naderende regenbuien, want ze zijn in geen velden of wegen te bekennen. Hier en daar is zoveel regen gevallen dat het water, als een romantisch kabbelend riviertje, haar eigen weg zoekt, om uiteindelijk met vele stroompjes samen de zee te bereiken.

Mijn stevige wandelschoenen verdwijnen bij iedere stap diep in de modder. Het is daardoor zwaar lopen, maar ik mopper niet, want regen is goed voor Israël en dat is het allerbelangrijkste.

Wilt u weten wanneer het regent in het Heilige Land? Kijk dan op: Regenradar Israël - live buien radar | Weerplaza.nl

Bekijk hier de beelden!

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda