Sluiten

Zoeken.

Hoe oprecht is de Saoedische toenadering tot Israël?

17 juli 2020

abdulhameedalghobein

Abdul Hameed Al-Ghobein - foto: Twitter

Saoedi-Arabië lijkt de laatste jaren toenadering te zoeken tot Israël. Er klinkt minder openlijke kritiek en er lijkt meer openheid te ontslaan. Recente ontwikkelingen rond een Saoedische journalist laten zien dat de werkelijkheid grilliger ligt.

Eind december 2019 kreeg ondergetekende een email van de Saoedische journalist Abdul Hameed al-Ghobein die schreef dat zijn Saoedische staatsburgerschap was ingetrokken, maar niet door de heersers van Saoedi-Arabië, kroonprins Muhammad Bin Salman  en zijn zieke vader, koning Salman, die maandag in een ziekenhuis werd opgenomen.

In twee interviews met al-Ghobein zei de Saoedische journalist dat hij nooit in Israël was geweest maar de Joodse staat bewonderde. Tegelijkertijd toonde hij respect voor koning Salman en Muhammad Bin Salman, die hij een grote hervormer noemde. De Saoedische journalist verklaarde ook loyaal te zijn aan het Huis van Saud, de koninklijke familie, en zei dat hij bereid zou zijn om zijn leven op te geven voor zijn land en haar leiders.

Later stuurde al-Ghobein een nieuwe email waarin hij schreef dat de bestanden en die van zijn directe familie opnieuw zichtbaar waren op de website van het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken. De journalist schreef dat dit betekende dat de beslissing om hem zijn staatsburgerschap en dat van zijn vrouw en kinderen te ontnemen, was ingetrokken wegens, wat hij dacht, de media-aandacht was voor zijn zaak.

Opgepakt

Vorige week benaderde al-Ghobein Christenen voor Israёl opnieuw toen hij een Whatsappbericht stuurde met een tweet waarin hij schreef dat artikelen die hij over Israël had geschreven van zijn website waren verwijderd. Twee dagen later meldde de Saoedische journalist zich opnieuw op Twitter en schreef dat hij kon worden "omgelegd" en dat er pogingen waren om hem te ontvoeren.

Dit was de laatste keer dat al-Ghobein iets op sociale media publiceerde en zijn boodschap aan Christenen voor Israёl was blijkbaar een uiterste poging om de media te informeren dat hem iets ergs zou kunnen overkomen.

Afgelopen zondag meldde Dr. Edy Cohen van het Begin Sadat Centrum voor Strategische Studies (BESA) dat al-Ghobein was gearresteerd en gevangen gezet omdat hij pro-Israëlische opvattingen had geuit in de artikelen die hij publiceerde. Hij schreef dat in Saoedi-Arabië niemand zich vrijelijk kan uitdrukken omdat 'Big Brother' naar de burgers kijkt en luistert naar elk woord dat ze zeggen.

"al-Ghobein was niet tegen het Saoedische regime, maar zijn optredens in de media deden de leiders in Riyadh zich ongemakkelijk voelen - vooral vanwege de woede die ze opriepen onder de Palestijnse leiders, die bitter over hem klaagden", aldus de BESA-onderzoeker. Hij voegde eraan toe dat de autoriteiten in Saoedi Arabiё "al-Ghobein al geruime tijd in het vizier hadden. Ze waren bang voor zijn invloed op zijn lezers en luisteraars, vooral omdat hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Saoedische journalisten van de afgelopen jaren.“

Israëlnieuws

via WhatsApp

Valse beschuldigingen

"Al-Ghobein werd gearresteerd en opgesloten op grond van verzonnen beschuldigingen over het plegen van spionage namens een ander land en het vervalsen van documenten om het Saoedische staatsburgerschap te verkrijgen", schreef Cohen. Hij voegde eraan toe dat de Saoedische journalist een gevangenisstraf van ten minste tien jaar zou kunnen krijgen.

De BESA-onderzoeker schreef dat hij er zeker van was dat dit “andere land” Israël is, aangezien al-Ghobein doorging met het schrijven van kritische artikelen over de Palestijnse Autoriteit en de Jordaanse koning Abdullah II, maar die gunstig waren voor Israël en zijn leider, premier Benjamin Netanyahu.

De Saoedische journalist schreef eens dat hij vindt dat de zogenaamde Jordanië-is-Palestina oplossing het eeuwoude Palestijnse Israëlische conflict zou kunnen beëindigen en uitte zijn steun voor de visie van de Amerikaanse president Donald J. Trump op vrede tussen Israël en de Palestijnse Arabieren. Ook uitte hij zich positief over de invoering van de Israëlische soevereiniteit over delen van Samaria en Judea en de hele Jordaanvallei.

Voordat al-Ghobein werd gearresteerd, begonnen de Saoedische autoriteiten een lastercampagne tegen de journalist waarin hij werd beschuldigd lid te zijn van de Moslimbroederschap. Ook werd al-Ghobein ten onrechte beschuldigd van steun voor de voormalige Egyptische president Muhammad Morsi, een prominent lid van de islamitische organisatie die gevangen werd gezet.

Dictatuur

Het feit dat al-Ghobein schreef dat hij zou kunnen worden "omgelegd" was blijkbaar een hint naar het geval van wijlen Washington Post-columnist Jamal Khashoggi die werd vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul, Turkije door een team dat eind 2018 door kroonprins Muhammad Bin Salman was gestuurd. Muhammad Bin Salman ontkende later dat hij iets te maken had met de moord op Khashoggi, maar niemand, inclusief het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, geloofde hem.

De Saoedische kroonprins is de de facto heerser van het olierijke koninkrijk en ondanks het feit dat hij enkele ingrijpende hervormingen heeft doorgevoerd in het kader van zijn allesomvattende plan voor een moderner en meer gematigd Saoedi-Arabië (Visie 2030) gedragen hij en zijn regime zich als een typische dictatuur uit het Midden-Oosten.

De Duitse nieuwsorganisatie Deutsche Welle publiceerde deze week een documentaire over het ware leven in Saoedi-Arabië onder het bewind van Muhammad Bin Salman, waaruit blijkt dat de hervormingen niet hebben geleid tot een liberaler klimaat in het land.

De in Saoedi-Arabië geboren Britse modeontwerper Basma Khalifa besloot naar haar familie in het koninkrijk te gaan om te onderzoeken of ze daar zou kunnen wonen nadat ze tot de conclusie was gekomen dat ze zich niet verbonden voelde met het leven in Groot-Brittannië.

Net als al-Ghobein ontdekte Khalifa dat ondanks de grotendeels cosmetische en economische hervormingen die door Muhammad Bin Salman zijn doorgevoerd, het leven in Saoedi-Arabië onder strikte overheidscontrole blijft. Er is geen vrijheid van meningsuiting of een zichtbare trend om één van de meest conservatieve en onderdrukkende landen in de wereld werkelijk te liberaliseren.

Zodra Khalifa begon te praten over een Saoedische activiste voor vrouwenrechten en iets zei over Khashoggi, ontving ze een telefoontje van de autoriteiten en kreeg ze het bevel om Saoedi-Arabiё binnen een dag te verlaten.

Doneren
Abonneren
Agenda